Totalny chaos przy próbie migracji z 2 Gb/s na 8 Gb/s

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9871
  • 41349
  • 340

@kamet68napisał(-a)

...facet pokazywał , na jakiejś przeglądarce, że osiąga prędkość 8Gb/s. Myślałem, że jakaś przeglądarka to pokaże. 

Mój wynik widziałeś? Facet na pewno nie miał lepszego.

A bardziej serio: jeśli chcesz wskazówek, to musisz napisać więcej o sobie, a właściwie o swojej sieci. Jaka dokładnie topologia, co z czym i jak połączone, jaka metodologia testów - na jakim systemie, jakie programy, jakie serwery. Bez tego możesz się spodziewać mieszaniny łagodnej uszczypliwości, oczywistych oczywistości i ignorowania postów. Nie wiem czy taki masz cel, ale taki osiągasz efekt.

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 7
  • 14
  • 0

Funbox 10 dołączony do wyjścia 10 Gb  jest podłączony kablem sieciowym dołączonym do zestawu z F10 do karty 10 Gb/s — komputer spełnia wszelkie wymagania, osprzęt XGS PON jest zainstalowany, rozmawiałem z technikiem, nawet nie przyjechał do mnie, tylko zadzwonił czy już działa 8 Gb/s potwierdziłem i zamknął zlecenie. Jak sami widzieliście na screenie, jest ponad 8/1 Gb/s — mierzone na Funboxie, na teście prędkości. Niestety prędkości z mojego shella 10/10 nie są rewelacyjne, a filmy wiadomo skąd się czasem ściąga. Ściągam programem IDM kupionym.Win 10 Pro. Co mogę więcej napisać ?

Poziom 22, Odkrywca Przestworzy
  • 493
  • 1873
  • 13

@kamet68 - masz już pełną prędkość łącza. Taką jak masz w umowie.
Nie masz już powodów ani do reklamacji ani do narzekania. Wszystko zostało już powiedziane (napisane). 

Od zawsze starałem się mieć najszybsze łącze jakie jest dostępne w mojej lokalizacji i już dawno przekonałem się, że żaden, nawet największy dostawca czy to gier (np. Steam) czy innych bibliotek nie udostępnia ich pojedynczemu użytkownikowi w granicach zbliżonych do posiadanego przeze mnie łącza. 
W sieci Orange zatrzymałem się na 2 Gbps. Więcej, na dzień dzisiejszy nam nie potrzeba. Nie jesteśmy w stanie zapełnić 1/4 przepustowości. Komfortem posiadania takiej prędkości jest możliwość niezakłóconego, równoległego korzystania z sieci przez parę usług. 

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9871
  • 41349
  • 340

@kamet68napisał(-a)

...

Co mogę więcej napisać ?

Na przykład możesz napisać o co ci w tej sytuacji chodzi. Czy jesteś zadowolony, czy uważasz że coś powinno być inaczej (lepiej? co?). Jeśli coś ci się wydaje nie takie jak by mogło być, to jak konkretnie to testowałeś, żeby ewentualnie ktoś mógł powtórzyć i sprawdzić. Tamten wątek który kolega wcześniej podlinkował jest bardzo instruktywny.

Oczywiście że ściąganie arbitralnych plików z internetu będzie sobie szło z jakąś tam prędkością, zależy jak wiatr w eterze zawieje - to absolutnie o niczym nie świadczy w kontekście Twojego łącza. Internet tak ma po prostu. Ale zawsze jest jakieś "ale", więc jeśli coś jednak że tago, to ten tego...