- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Re: Telia - problemy z pingiem
Odpowiadając @-brtk- w Netii jest nieco lepiej. Zależy do jakiego serwera.
Pozwoliłem sobie spingować ten sam adres.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
U mnie jest tak:
Orange 300/30
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Bo netia ogólnie ma jedno z lepszych połączeń na świat z tych "większych", nie licząc lokalnych dostawców.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Od naszych ostatnich postów minął ponad tydzień a traffic nadal bez zmian.
Do US ping nadal jakbym mieszkał w Moskwie albo i dalej. Powinno być 105-110 NY i 175 LA, no ale kręci przez telię. Jedynie jak idzie przez opentransit to jest znośny ping.
Do serwera Doty 2 nadal idzie przez drewnianą telię w Warszawie, potem Niemcy, zamiast od razu do Pragi i Austrii.
Niby ping niski ale war-b2-link.telia.net nie ufam jak najgorszemu psu. Dodatkowo test był robiony rano, ciekawe jak to będzie wyglądać po 20.
Również pograłem trochę w Fortnite wieczorami i pomimo że nadal są czasem mini ścinki przy chodzeniu to mam wrażenie że niekiedy moje pociski nie trafiają. Tzn, ja strzelam i widzę że trafiłem ale typ nie otrzymuje obrażeń. Rano i w nocy jest ok ale po południu i wieczorem niestety mam wrażenie że nie do końca jest grywalnie. Na necie znalazłem kilka IP serwerów Fortnite w Europie, potestowałem trasy i do każdego idzie przez Warszawską telię 😄 No nie ma się co dziwić że idealnych warunków do gry wieczorami nie ma. To już wolę opentransit od Warszawskiej telii, znanej wszem i wobec dzięki masowym utratom pakietów i pingom z księżyca.
Dodatkowo mam prośbę. Mógłby ktoś z netem UPC czy innym potestować US i inne serwery i wrzucić jak to u niego wygląda? Chętnie porównam ze światłowodem Orange 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Z UPC:
Do Valve już słabiej:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@WojcieszkoTo po co zmieniać kablówkę na światłowód Orange ? Jak widać jest lepiej w UPC
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Patrząc na powyższe 3 testy myślę że to sarkazm @Anonim? W dwóch lepszy Światłowód.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Wojcieszko Twoje testy ze strony predkosc.pl nie są miarodajne. Wystarczy spojrzeć na wahania testu, ping minimalny i maksymalny różni się może o 8-15 ms a wahania jakby ping skakał do 400 😄 Dzieję się tak gdy zrobisz test, zamkniesz przeglądarkę i po jakimś czasie znów otworzysz pingtest to wtedy są takie anomalie. Chodzi o to by pokazać test na ''świeżo'' chwilę po teście. Najlepiej po prostu kliknąć ''start ping test'' i przez 10 sekund nic nie ruszać, nawet myszką, i wtedy masz miarodajne testy.
Co do Doty 2 to faktycznie UPC nieźle zamula. Dziwne bo w innych krajach śmiga elegancko 😉
Jedyna możliwość na dobry ping z polskim netem to lokalny dostawca, bo giganci tacy jak Orange, UPC itp mają nas Polaków głęboko w poważaniu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jeżeli chodzi o Vienne, to ja już napisałem do UPC o interwencje, bo sporo za wysoki jest ten ping.. A ostatnio dostaliśmy jeszcze downgrade softu do ConnectBoxa i pingi szaleją.. Dla zainteresowanych co w UPC dzieje się z pingiem przez chipset modemoroutera puma6.. zachęcam wpisać sobie problemy puma6 w google i poczytać.. Też tam nie jest kolorowo przez ten ****** sprzęt, mimo, że routing mają trochę lepszy na zachód, nic się nie zapycha. No i uczestniczą selektywnie w plix, kiedyś mieli openpeering, ale zaprzestali się wymieniać ze wszystkimi.
I ogólnie to sobie odejmij ~5ms od każdego wyniku z powodu zastosowanej technologii docsis, która na starcie daje większe opóźnienia. No i zastrzeżenie, że sprzęt ma buga sprzętowego, przez co ping skacze, chcialbym zostać sprzęt na broadcomie, by zobaczyć jak zachowuje się ping bez skoków spowodowanych chipsetem.. I te wyniki do Austrii.. chyba nierealne patrząc na to wyżej od valve.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
A tutaj 10 testów na światłowodzie. 6-7 ms na wyjściu w Warszawie. Testy po 19.