- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Re: Telia - problemy z pingiem
http://prntscr.com/io0fmd - Tutaj z kolei IP hosta z Czarnogóry. Zamiast iść przez telię w Pradze bo faktycznie byłoby szybciej i ping by był lepszy zważywszy na geolokalizację, tutaj jak na złość idzie przez opentransit do Frankfurtu i dopiero tam przechodzi na telię.
Nie wiem czy tak kiepski routing jest zrobiony specjalnie czy jak... Pakiety które nie powinny iść przez Pragę to idą, a te które powinny to idą dłuższą trasą.
Naprawdę, chwaliłem Orange ale z dnia na dzień przekonuje się że czym dalej tym routing jest gorszy i gorszy. Jak tak dalej pójdzie to za rok by pograć np na hoście z Francji nasze pakiety będą szły przez Pakistan... bo najtaniej? 😉
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Mi się wydaje że chodziło tylko o to że 'dorzucili' Pragę i tyle.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dokładnie tak, i fajnie że dodali nową trasę ale jak już pisałem - zasadniczy błąd to taki że teraz wszystko idzie przez Pragę. Dla profesjonalistów (a domyślam się że nimi są) w Orange to chyba nie problem podzielić trasy na Pragę/Hamburg/Inną zależnie od tego gdzie pakiety mają dotrzeć. Do U.S - przez Hamburg ---> Amsterdam ---> Londyn ---> U.S. Do Włoch - Praga ---> Austria ---> Włochy. Itp itd. Inne strefy również przez stosowne routery. Jestem pewien że dałoby się to zrobić ale trzeba trochę czasu poświęcić i pewnie trochę funduszy. Nawet jakby chcieli to w 2 dni tego nie ogarną... tylko kłopot w tym że problemy z trasami w Orange istnieją już od wielu lat i średnio mi się wydaje że im sie chce.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ja od czasu powstania tego tematu, widzę tylko pogorszenie sytuacji, może już nie ma pingów po 250ms (telia.net), ale nadal są wysokie i niestabilne... W ogóle jakieś nieporozumienie, ping do Warszawy i Paryża, prawie identyczny?
Mam jeszcze pytanie, może będziecie wiedzieć od czego to zależy?
Mój znajomy, mieszka 2km ode mnie (odległość do rozdzielni mamy prawie identyczną), ma identyczny internet (vdsl do 80mb - orange) - testowaliśmy różne IP i okazało się, że on ma ok. 10ms mniejsze pingi ode mnie. Czym to może być spowodowane?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Zimny1233 Też tak kiedyś miałem względem innych użytkowników światłowodu. Może nie 10 ms ale 6-7 więcej. Teraz chyba już wszystko wróciło do normy. Mi się wydaje że to jakiś dziwny priorytet w Orange, żonglujący użytkowników. Jeden ma lepiej, drugi gorzej. Najlepiej wrzuć screeny do jakiegoś IP od siebie i od znajomego to zobaczymy gdzie macie różnicę pingu.
A co do testowania pingów to polecam Ci to: http://www.predkosc.pl/ping-test/
Moim zdaniem najbardziej wiarygodne testy po tym jak niestety zamknęli pingtest.net 😞
Tutaj test do wybranych serwerów: http://prntscr.com/ioesgs
Pingi o dziwo stabilne ale wysokie. Jedynie Frankfurt ma te 24 pingu czyli spoko, ale inne 3 testy idą przez Pragę telii i dlatego jest wysoki. U normalnego dostawcy, nawet w technologii docsis do NY powinno być 105-110, do LA 170-175, do Szwecji 35. A jak widać jest troche więcej, i to na światłowodzie 300mbps.
Nie żartuje, ale jeśli chodzi o U.S to Rumuni mają lepsze pingi niż ja pomimo dłuższej trasy i to na radiówce 😉
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Banan922 na wysokości drugiego węzła (zaraz po funbox.home) - lodz-bng2.tpnet.pl miałem 8-10ms więcej, a na wyjściowym węźle 10-14ms.
@HypsteRT @Wojcieszko a tutaj moje screeny, jak było po 20 telefonach na infolinie i jak jest teraz.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dziwne. Ja zwykle miałem wyższy ping o 6-7 ms niż inni we Frankfurcie przez opentransit. Jak miałem vdsl to do łodzi miałem 25-26 ms, teraz mam 3-4. Odległość - 120km. A Ty ile masz ms w łodzi ? Jak 25 to chyba norma, może on ma mniej bo jakoś sobie wywalczył albo chciał mniejszego przeplotu.
Pingi masz wyższe bo pisałem wcześniej że teraz w telii wszystko idzie przez Pragę a więc trasy do większości serwerów są nawet gorsze niż były, stąd masz 10 pingu więcej na świat. Swoją droga 25 ms w Warszawie, jak na Orange vdsl to nie tak źle. Ja prawie 2 lata temu miałem 30 😉
Aczkolwiek jest stabilnie i nie ma jakichś skoków po 500 pingu, u mnie też może być. Jednakże testowałem o 10 rano, wieczorem pewnie stabilność się zmieni 😉
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Banan922 Było 25ms, teraz jest 33ms (w rzeczywistości ok. 40ms) ponieważ do samej Łodzi mam teraz 31/33ms... zadzwoniłem na infolinie i Pani mi przedstawiła, że oni nie mają w umowie zapisku na temat pingu, a po moim pytaniu czy ping nie równa się jakości usługi, to nie wiedziała co mi odpowiedzieć. Orange widzi tylko prędkość, jak jest od 20MB do 80MB to nie ma żadnego problemu... Ż E N A D A.