Szybkość pobierania 100/100 na kablu ktory poprowadziłem przez ścianę. Co się mogło stać?

ROZWIĄZANE

Poziom 17, Badacz Przestworzy
  • 15
  • 9
  • 1

Szybkość pobierania 100/100 na kablu ktory poprowadziłem przez ścianę. Co się mogło stać?

Witam zakupiłem 15m Kabla rj45 Cat 5e musiałem ten kabel poprowadzić przez ściane wychodzi na dwór przez strych i do mojego pokoju jest podpięty do komputera lecz pokazuje 100/100, sterowniki zaktualizowane szybkosc i duplex ustawiony na 1gb dalej to samo, Zaniosłem komputer pod router gdzie jest podpiety inny komputer tez kabel ethernetowym cat 5 i tam normalnie smiga podpiąłem do mojego a z czego pamiętam dostałem go od orange I normalnie działa wróciłem do siebie z tym komputerem podpiałem pod ten kabel który prowadziłem i jest 100/100, ma ktoś może jakieś pomysły co mogło sie stać?

*Doprecyzowałem nazwę tematu - moderator Wojciech.

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

• 15
  • 9
  • 1

@agat13 @j131 Wystarczylo tylko kabel wymienic i teraz dziala jak powinno dziekuje za pomoc wszystkim

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

34 ODPOW. 34

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 21561
  • 62787
  • 860

@polishmen najprawdopodobniej masz gdzieś uszkodzoną, niełączącą żyłę we wtyczce RJ-45,  lub przerwaną żyłę w kablu. Proponuję na nowo zarobić wtyczki RJ-45. Jeden kabelek źle łączący powoduje obniżenie prędkości. Jeśli dalej będzie źle działało, to pewnie uszkodzona żyła w kablu i wtedy najlepiej wymienić kabelek na nowy, chyba, że uda się zlokalizować uszkodzenie i naprawić.

• 15
  • 9
  • 1

@ketrasaArtur No dzis zobacze ta wtyczke a jutro mi przyjdzie cat6 10m i go owine tasma izolacyjna zeby byla pewnosc ze nigdzie sie nie zniszczy

• 21561
  • 62787
  • 860

@polishmen najlepiej jak byś miał jakiś podstawowy miernik do sprawdzenia kabelka RJ-45. Druga sprawa, to podczas przeciągania kabla trzeba uważać, aby nigdzie nie zrobiły się na nim pętelki, czy ostre załamania, które mogą uszkodzić żyły. Najczęściej to jest drut, który przy zginaniu może pęknąć. 

• 15
  • 9
  • 1

@ketrasaArtur Jak ten kabel przeciągałem to jedna osoba go ciągnęła do siebie a ja napinałem ten kabel aby był ciągle prosty w taki sposób był przeciągnany a jeżeli chodzi o miernik no to z czego slyszałem to woltomierzem sie tego nie zmierzy 

• 21561
  • 62787
  • 860

@polishmen chyba źle napisałem, chodzi mi o najprostszy tester kabli Rj-45. Woltomierzem, czy multimetrem faktycznie nie dokona się prawidłowego pomiaru. 

• 15
  • 9
  • 1

@ketrasaArtur To nie posiadam takiego miernika niestety aby to sprawdzić 

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35106
  • 293

Odpuść sobie owijanie i zmianę kategorii kabla. Masz uszkodzoną wtyczkę, nie kabel. Tak na 99%. Obetnij obie wtyczki i zamiast nich zamontuj gniazdka. Są znacznie łatwiejsze do poprawnego rozszycia i montażu. Do gniazdek wetknij krótkie firmowe patch-kordy i będzie śmigać aż miło.

PS. Do testowania potrzebujesz czegoś prostszego niż woltomierz:

https://allegro.pl/oferta/tester-do-kabli-sieciowych-lan-sieci-rj45-rj11-9-diod-diody-led-uniwersaln...

• 15
  • 9
  • 1

@j131 Miałbyś może jakiś poradnik żeby zamiast tej wtyczki na gniazdko zmienić bo nie wiem dokładnie o co chodzi, zielony jestem w tym temacie 

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15596
  • 64176
  • 825

@polishmen  żeby zacisnąć wtyczkę RJ45 trzeba mieć troszkę wprawy. Poza tym zawsze są dwie, więc nie wiesz która jest uszkodzona. Nie zakładam uszkodzenia kabla, bo są dobrze i starannie robione.

Zerknij na wtyczki od strony blaszek i z przodu, będziesz widział czy któraś żyła nie doszła do końca kanału prowadzącego pod blaszki, które zaciskaleś. 

Według mnie prościej jest kupić gniezdnik samozaciskający kabel i użyć patchcordow. Bezpieczniej i prościej.

Coś w tym stylu https://erli.pl/produkt/gniazdo-keystone-rj45-utp-kat-5e-beznarzedziowe,150333680?gad_source=1&gad_c...