- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Szybkość internetu a kompatybilność z WiFi 6. Dlaczego smartfon i tablet osiągają niższe prędkości?
@abcdnapisał(-a)Sprawdziłem ustawienia tplink-a ; moc nadawana - najwieksza.
kanał - 40 .
Tylko nie wiem gdzie się sprawdza czy jest włączone te MU-MIMO ?
Teraz włączyłem ten smart connect .
Najnowszy wynik speedtestu ;
https://www.speedtest.pl/wynik/384337924
Czy ja doczekam kiedyś by było choćby 500 .....
MU-MIMO powinno być ostatnią opcją w Advanced -> Wireless przy wyłączonym Smart Connect.
Nie wiem też, jak masz ustawiony komputer względem routera, u mnie przy laptopie "za" AP, mimo zestawienia linku na 2162/1441 Mbps, przy 160MHz kanale, test wygląda tak: https://www.speedtest.pl/wynik/384377457
Natomiast jak pójdę sobie "frontem" do AP, to już tak:
https://www.speedtest.pl/wynik/384377886
Odległość taka sama, kwestia ustawienia względem anten.
Także jak widzisz, rozstrzał jest dość duży, dla tego samego łącza, tego samego sprzętu, na obszarze testu około 15m2, więc bardzo małym.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Szybkość internetu a kompatybilność z WiFi 6. Dlaczego smartfon i tablet osiągają niższe prędkości?
@abcdnapisał(-a)Agat - na FB3 po eth jest 600 ...
Na tplinku po eth też jest 600 ..
Tylko po wifi jest o połowę mniej .....
Komputer ma dobrą kartę wifi która powinna osiągnąć te 600 lub choćby 500. To że smartfon i tablet mają słabsze wifi ti wiadomo ....
Tylko po kablu LAN te straty są małe. Inna sprawa że ten TP-Link nie jest jakimś cudem i niestety zaniża prędkości.
Musisz się z tym pogodzić, lub jak się upierasz te prędkości z umowy uzyskać, kup topowy router koło 2k zł. Moim zdaniem stabilne 300Mb/s po wi-fi wystarczy, ale każdy może mieć inne zdanie. Są tacy co nakręcają się testami szybkości 😉
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@IreneuszCD bez przesady, ten router jest w stanie wyciągnąć ~800Mbit/s down/700Mbit/s up w AX, oczywiście przy braku przeszkód i na niewielkich odległościach. Także 600 nie powinna stanowić problemu, ani dla TP-Linka ani dla tego Zyxela.
Pozostaje jednak pytanie o wydajność samych portów USB, obciążenie procesora podczas testów i wiele innych rzeczy.
@abcd a TP-Link zaktualizowany do najnowszego FW?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dodam jeszcze, by na wifi ax uzyskać przyzwoitą prędkość, trzeba ustawić szyfrowanie WPA3, lub mix WPA2/ WPA3, by starsze sprzęty mogły się do wifi podłączyć.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Oczywiście - router ma najnowsze firmware .
Zmieniłem metodę szyfrowania z wpa2 na łączone wpa3/wpa2
Ale to niewiele pomogło ; downloadf jest 304 zamiast 260 .
A po eth jest 620 ....
Porty usb w moim lapku są w wersji 3.1 więc powinny być odpowiednio wydajne .
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@abcd jeśli sprzęt obsługuje WPA3 to jest szybciej, akcent na wifi6 AX, skoro ci to nie pomogło, to twój sprzęt korzysta z WPA2, więc nie licz na większą szybkość.
Panuje zasada najsłabszego ogniwa, jak masz sprzęt z kartami wi-fi kiepskimi, to nawet topowy router nic nie zmieni.
Ja bym na twoim miejscu dał sobie spokój, bo i tak nie wykorzystasz tego co oferuje operator.
Chyba że kilka komputerów będzie non stop pracować (24/24) 😉
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ireneuszcd - wiesz przecie , że ja mam w laptopie karte wifi dobra za ponad 150 zł ; zyxel ax 1800 a i to nie pomaga 😚
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@abcd to pozostaje kwestia sterowników i konfiguracji, może zmiana kanału, tak w ciemno nie doradze, zgadywać nie lubię, na tanim Laptopie mam wifi ac i do 400Mb/s jest, choć karta i system Windows pokazują 800Mb/s 😎
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Przed chwilą mój znajomy poszedł do mojego routera tp-linka ze smartfonem Xiaomi 12
I osiągnął wynik speed testu 541 / 116. Po nim ja podszedłem ze swoim smartfonem Realme 7 5 G i osiągnąłem tylko 262 / 116 . Czyli jednak router TP Linka jest dobry a winna jest ta karta WiFi na USB zyxel które dziś osiągnęła wynik Tylko 316 / 114. Na Linuxie Fedora 39 ten wynik był jeszcze nieco słabszy bo osiągnęło tylko 265. Czyli coś by trzeba zmienić W ustawieniach sterownika i systemie Windows 11 bo można osiągnąć 541 a jest tylko 316.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@abcd ta karta wifi na USB jest marna, zresztą ta firma nie ma wydajnego i dobrze skrojonego oprogramowania, ja nie uznaję takich rozwiązań, zmieniam kartę wifi w Laptopie jak już, to banalnie proste.
Oczywiście jak Laptop kilku letni, jak kto ma 5 letni czy starszy, to się kupuje nowy, modernizacja nic nie daje, tylko generuje koszty 😎