- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Szybkość internetu a kompatybilność z WiFi 6. Dlaczego smartfon i tablet osiągają niższe prędkości?
Dziś radziłem się na infolinii tplinka i nic ciekawego mi ich konsultant nie powiedział . Kazał popróbować różnych kanałów wifi ...
Przed chwilą zauważyłem , że we właściwościach połączenia są liczby
866/866 [ wysyłanie/odbieranie ] Czyli chyba powinno być dobrze a jest źle 😔
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Szybkość internetu a kompatybilność z WiFi 6. Dlaczego smartfon i tablet osiągają niższe prędkości?
@abcd Zamówiłem tego Zyxela. W przyszłym tygodniu napiszę ile wyciąga z FB3.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@abcd czyli teoria mówi, że powinno być 600...sądząc po info systemowym . To niby matematyczne wyliczenia, ale wskazują na wydolność sprzętu
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
1. Ta karta wbudowana w laptopa obsługuje tylko MIMO 1x1, więc transferów powyżej 300Mbit/s bym się zbyt często nie spodziewał
2. Zyxel powinien bez problemu uzyskać 600Mbit/s skoro zestawia się na 1200Mbit/s po AX, jeśli to nie działa to zwyczajnie zmień kanał na 40 albo 44. Może w Twoich domowych warunkach akurat 36 się gorzej propaguje.
3. Fajnie by było, gdybyś pokazał albo wypisał ustawienia tego TP-Linka dla 5GHz, powinien mieć ustawioną maksymalną moc, przy czystym eterze najwyższą szerokość kanału, kanał wybrany na sztywno i włączone MU-MIMO. Jak już to ustawisz i będzie poprawa, to na koniec włącz Smart Connect i wtedy przy czystym eterze router sam najlepiej zarządzi wszystkim. Czasem urządzenia mogą potrzebować chwili, żeby spiąć się z 5GHz, a na granicy zasięgu przełączać się na 2,4GHz, ale moim zdaniem to najlepsze rozwiązanie przy nieskomplikowanych instalacjach.
4. Nie jestem pewien, czy łącze zestawione na 866/866 pozwoli na transmisję w okolicach 600... Ale powyżej 400 powinno osiągać bez problemu.
Ten Zyxel jest podłączony do USB 3.0 bezpośrednio, tak? Czy przez jakiś hub np. w monitorze?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@micihol1 Wybierając kanał 36, 40, 44 i 48 i tak będzie pracował na nich wszystkich przy HT80, zmieni się tylko primary channel. U siebie na Ubi na linku 867 maksymalnie miałem 550 w AC. FB3 powinien chyba dać trochę więcej. Z tego co znalazłem to ani ten Zyxel ani AX1500 nie obsługują HT160. Nie wiem jak FB3.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Sprawdziłem ustawienia tplink-a ; moc nadawana - najwieksza.
kanał - 40 .
Tylko nie wiem gdzie się sprawdza czy jest włączone te MU-MIMO ?
Teraz włączyłem ten smart connect .
Najnowszy wynik speedtestu ;
https://www.speedtest.pl/wynik/384337924
Czy ja doczekam kiedyś by było choćby 500 .....
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Samotnick FB 3 że SWB wyciąga 650Mb/ sek. Tylko tam nadajnik i odbiornik są tej samej klasy
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@agat13 Dzięki, to już jakiś punkt odniesienia. Nie wiesz czy obsługuje 160 MHz?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Samotnick z tego co pamiętam to nie
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Samotnicknapisał(-a)@micihol1 Wybierając kanał 36, 40, 44 i 48 i tak będzie pracował na nich wszystkich przy HT80, zmieni się tylko primary channel. U siebie na Ubi na linku 867 maksymalnie miałem 550 w AC. FB3 powinien chyba dać trochę więcej. Z tego co znalazłem to ani ten Zyxel ani AX1500 nie obsługują HT160. Nie wiem jak FB3.
Zgadza się. Chodzi właśnie o wymuszenie tej zmiany, chociaż faktycznie, przy HT80 środkowa zawsze będzie 42 dla tej pierwszej czwórki. Co do prędkości na 867, to możliwe, nie pamiętam już dokładnie - dawno nie widziałem (świadomie) urządzenia, którego łącze jest fizycznie ograniczone do 867 (o przypadkach, w których szybsze końcówki czasami zeskakują do niższych prędkości nie mówię, bo to chwilowe sytuacje i mało miarodajne).