Nie można wyświetlić tego widżeta.

Szybkość internetu a kompatybilność z WiFi 6. Dlaczego smartfon i tablet osiągają niższe prędkości?

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 70
  • 467
  • 2

Szybkość internetu a kompatybilność z WiFi 6. Dlaczego smartfon i tablet osiągają niższe prędkości?

@abcdnapisał(-a)

Sprawdziłem ustawienia tplink-a ; moc nadawana - najwieksza.

kanał - 40 .

Tylko nie wiem gdzie  się sprawdza czy jest włączone te MU-MIMO ?

Teraz włączyłem ten smart connect .

Najnowszy wynik speedtestu ;

https://www.speedtest.pl/wynik/384337924

Czy ja doczekam kiedyś by było choćby 500 .....

MU-MIMO powinno być ostatnią opcją w Advanced -> Wireless przy wyłączonym Smart Connect.

Nie wiem też, jak masz ustawiony komputer względem routera, u mnie przy laptopie "za" AP, mimo zestawienia linku na 2162/1441 Mbps, przy 160MHz kanale, test wygląda tak: https://www.speedtest.pl/wynik/384377457

Natomiast jak pójdę sobie "frontem" do AP, to już tak:

https://www.speedtest.pl/wynik/384377886

Odległość taka sama, kwestia ustawienia względem anten.

Także jak widzisz, rozstrzał jest dość duży, dla tego samego łącza, tego samego sprzętu, na obszarze testu około 15m2, więc bardzo małym.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2715
  • 14440
  • 71

@abcdnapisał(-a)

Agat - na FB3 po eth jest 600 ...

Na tplinku po eth też jest 600 ..

Tylko po wifi jest o połowę mniej .....

Komputer ma dobrą kartę wifi która powinna osiągnąć te 600 lub choćby 500. To że smartfon i tablet mają słabsze wifi ti wiadomo ....

* Scalenie wpisów - Bartłomiej

Ty czytasz.. co wcześniej napisałem?

Nie uzyskasz po wi-fi prędkości takiej jak w katalogu/ specyfikacji karty wi-fi, prawie o połowę jest mniej.

Tylko po kablu LAN te straty są małe. Inna sprawa że ten TP-Link nie jest jakimś cudem i niestety zaniża prędkości.

Musisz się z tym pogodzić, lub jak się upierasz te prędkości z umowy uzyskać, kup topowy router koło 2k zł. Moim zdaniem stabilne 300Mb/s po wi-fi wystarczy, ale każdy może mieć inne zdanie. Są tacy co nakręcają się testami szybkości 😉

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 70
  • 467
  • 2

@IreneuszCD bez przesady, ten router jest w stanie wyciągnąć ~800Mbit/s down/700Mbit/s up w AX, oczywiście przy braku przeszkód i na niewielkich odległościach. Także 600 nie powinna stanowić problemu, ani dla TP-Linka ani dla tego Zyxela.

Pozostaje jednak pytanie o wydajność samych portów USB, obciążenie procesora podczas testów i wiele innych rzeczy.

@abcd a TP-Link zaktualizowany do najnowszego FW?

• 2715
  • 14440
  • 71

Dodam jeszcze, by na wifi ax uzyskać przyzwoitą prędkość, trzeba ustawić szyfrowanie WPA3, lub mix WPA2/ WPA3, by starsze sprzęty mogły się do wifi podłączyć.

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 204
  • 709
  • 0

Oczywiście - router ma najnowsze firmware .

Zmieniłem metodę szyfrowania z wpa2 na łączone wpa3/wpa2

Ale to niewiele pomogło ; downloadf jest 304 zamiast 260 .

A po eth jest 620 ....

Porty usb w moim lapku są w wersji 3.1 więc powinny być odpowiednio wydajne .

• 2715
  • 14440
  • 71

@abcd jeśli sprzęt obsługuje WPA3 to jest szybciej, akcent na wifi6 AX, skoro ci to nie pomogło, to twój sprzęt korzysta z WPA2, więc nie licz na większą szybkość.

Panuje zasada najsłabszego ogniwa, jak masz sprzęt z kartami wi-fi kiepskimi, to nawet topowy router nic nie zmieni.

Ja bym na twoim miejscu dał sobie spokój, bo i tak nie wykorzystasz tego co oferuje operator.

Chyba że kilka komputerów będzie non stop pracować (24/24) 😉

• 204
  • 709
  • 0

Ireneuszcd - wiesz przecie , że ja mam w laptopie karte wifi dobra za ponad 150 zł ; zyxel ax 1800 a i to nie pomaga 😚

• 2715
  • 14440
  • 71

@abcd  to pozostaje kwestia sterowników i konfiguracji, może zmiana kanału, tak w ciemno nie doradze, zgadywać nie lubię, na tanim Laptopie mam wifi ac i do 400Mb/s jest, choć karta i system Windows pokazują 800Mb/s 😎

• 204
  • 709
  • 0

Przed chwilą mój znajomy poszedł do mojego routera tp-linka ze smartfonem Xiaomi 12

I osiągnął wynik speed testu 541 / 116. Po nim ja podszedłem ze swoim smartfonem Realme 7 5 G i osiągnąłem tylko 262 / 116 . Czyli jednak router TP Linka jest dobry a winna jest ta karta WiFi na USB zyxel które dziś osiągnęła wynik Tylko 316  / 114. Na Linuxie Fedora 39 ten wynik był jeszcze nieco słabszy bo osiągnęło tylko 265. Czyli coś by trzeba zmienić W ustawieniach sterownika i systemie Windows 11 bo można osiągnąć 541 a jest tylko 316. 

• 2715
  • 14440
  • 71

@abcd  ta karta wifi na USB jest marna, zresztą ta firma nie ma wydajnego i dobrze skrojonego oprogramowania, ja nie uznaję takich rozwiązań, zmieniam kartę wifi w Laptopie jak już, to banalnie proste.

Oczywiście jak Laptop kilku letni, jak kto ma 5 letni czy starszy, to się kupuje nowy, modernizacja nic nie daje, tylko generuje koszty 😎