Nie można wyświetlić tego widżeta.

Szybkość internetu a kompatybilność z WiFi 6. Dlaczego smartfon i tablet osiągają niższe prędkości?

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2344
  • 8922
  • 33

Szybkość internetu a kompatybilność z WiFi 6. Dlaczego smartfon i tablet osiągają niższe prędkości?

To zostawiaj raz w tygodniu, albo raz w miesiącu, albo kiedy Ci się przypomni, do prawie-rozładowania i hibernacji. Będziesz miał cykle głębokiego rozładowania-naładowania, jeżeli uważasz że to potrzebne. Ja uważam, że to niepotrzebne.

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2344
  • 8922
  • 33

@abcdnapisał(-a)

Na linuksowym forum już napisałem by developerzy

uaktualniki sterownik dla pingwinka 😀

jaką dostałeś odpowiedź?

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 202
  • 705
  • 0

Na githubie jest dostępnych kilka wersji tego modułu jądra do samodzielnego skompilowania mogę próbować które mi najlepiej odpowiada.

https://github.com/morrownr/rtl8852bu

Ta wersja sterownika u mnie najczęściej kompiluje się wywalania błędów na popularnych dystrybucjach. 

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 70
  • 466
  • 2

@abcdnapisał(-a)

Dziś chyba odkryłem przyczynę zmian szybkości po wifi ;

ponieważ karta wifi na usb jest szersza niż wtyczka usb i blokuje swoją szerokością sąsiedni port usb - wpiąłem ją do aktywnego huba usb . Na podłodze jest listwa zasilająca a do niej jest podłączone kilka urządzeń ; laptop , zasilacz huba usb , stary monitor hp z 2008 r i coś tam jeszcze . Gdy laptop jest zasilany z baterii , wtedy listwa na podłodze nie jest włączona i rzeczy podpięte do huba usb muszą się zadowolić prądem z samego portu usb 3.1 . I wtedy jest gorzej ; po wifi tylko ok 300 . A gdy włączę listwę zasilającą , wtedy laptop jest zasilany z przez swoj zasilacz  a urządzenia wpięte do aktywnego huba usb są zasilane prądem z zasilacza huba . I wtedy jest dobrze .

Po wifi w takim układzie jest np w tej chwili ;

https://www.speedtest.pl/wynik/385537645

O człowieku, ale zmarnowałeś naszego czasu przez brak czytania. Megabajty dyskusji temu dostałeś pytanie, czy karta jest podłączona bezpośrednio do kompa... czyli było to dość ważne. Najwyraźniej niezasilany hub przechodzi w tryb USB2.0 bo prędkości ~300Mbps to  sugerują.

Co do baterii litowych, to one się zużywają wraz z ilością pełnych cykli naładowania, głębokiego rozładowania też nie lubią. Po prostu albo trzymaj baterię na stałe podłączoną i naładowaną i pozwól systemowi zarządzać jej kondycją, a jak już odepniesz, to nie podłączaj od razu tylko pozwól jej się rozładować do momentu, w którym system zgłasza potrzebę podłączenia - w ten sposób ograniczysz liczbę ładowań do pełna. Możesz też utrzymywać baterię na 80% - są do tego programy.

Nie rób krzywdy sprzętowi dbając o niego na siłę, bo ma wrażenie, że nie do końca sprzęt rozumiesz (bez złośliwości, nie musisz) 😉

• 202
  • 705
  • 0

Dziś zrobiłem jeszcze inny eksperyment ;

laptop zasilany z gniazdka a hub usb - niezasilany ,

Efekt - jest dobrze czyli po wifi ok 600.

2 próba ; laptop zasilany z baterii i hub usb niezasilony . Efekt - jest źle ; szybkość ok 300 .

Czyli to chyba tryb pracy portu usb w lapku zmienia się w zależności od tego jak jest zasilany .

Dziś też zamieniłem FB6 na TPLINK AX1500 .

Efekt ; prędkości internetu zarówno po wifi jak i przewodowo - takie same jak na FB6 . Tylko szybkość kopiowania plików po wifi z lapka na dysk sieciowy przy tplinku jest gorsza .Wniosek ;

mając FB6 nie potrzeba wydawać pieniędzy na własny router 😀

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 2318
  • 11064
  • 92

@abcd AX1500 ma przewagi: sieć dla gości w standardzie a nie po aktualizacji, serwer VPN, możliwość stworzenia sieci mesh.

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6630
  • 27197
  • 217

@Samotnicknapisał(-a)

@abcd AX1500 ma przewagi: sieć dla gości w standardzie a nie po aktualizacji, serwer VPN, możliwość stworzenia sieci mesh.

...i ma obsługę tras statycznych, a FB nie.

• 202
  • 705
  • 0

A jak ustawić tą trasę statyczną i jakie ona daje korzyści ?

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6630
  • 27197
  • 217

@abcd 

Skoro pytasz, to znaczy że ta opcja nie jest ci potrzebna.

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 70
  • 466
  • 2

@abcdnapisał(-a)

Dziś zrobiłem jeszcze inny eksperyment ;

laptop zasilany z gniazdka a hub usb - niezasilany ,

Efekt - jest dobrze czyli po wifi ok 600.

2 próba ; laptop zasilany z baterii i hub usb niezasilony . Efekt - jest źle ; szybkość ok 300 .

Czyli to chyba tryb pracy portu usb w lapku zmienia się w zależności od tego jak jest zasilany .

Dziś też zamieniłem FB6 na TPLINK AX1500 .

Efekt ; prędkości internetu zarówno po wifi jak i przewodowo - takie same jak na FB6 . Tylko szybkość kopiowania plików po wifi z lapka na dysk sieciowy przy tplinku jest gorsza .Wniosek ;

mając FB6 nie potrzeba wydawać pieniędzy na własny router 😀

Zamiast się tak bawić, to sprawdź, ile masz anten zainstalowanych w obudowie laptopa i jeśli są dwie, to wymień sobie kartę WiFi na coś z MIMO i nie będzie problemu z hubami, doczepianiem urządzeń i zarządzaniem energią. Koszt takiej karty lepszej z AX, to jakieś 150zł maks. Moim zdaniem najlepsze rozwiązanie o ile HP nie oszczędziło na antenie.