- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Sygnał internetowy w skrzynce teleinformatycznej
Temat przeniesiony z działu Modemy i routery - moderator Kinga.
Witam, jestem nowym użytkownikiem.
Mam problem odnośnie mojego urządzenie w skrzynce teleinform.
Od słupa mam podciągnięty kabel internet opcja do 80mb/s ( usługa bez tel. stacjonarnego) do skrzynki teleinformatycznej.
W skrzynce technik założył gniazdo rj11 o ile się nie mylę i od tego kolejny kabel do FunBox 2.0.
Wcześniej miałem usługę int. radiowego i znajdował się tam zasilacz POE wraz ze switch-em, ponieważ do 7 pokoi chciałem mieć net po kablu a nie po wi-fi. Zakupiłem switch 8 portowy.
Problem polega na tym, żę teraz zamiast switch, zasilany jest tam FunBox i rozdziela mi sygnał tylko na 4 pomieszczenia. Skrzynka stosunkowo mała i FunBox ledwo co włazi, ponieważ są tam też inne sprzęty np do Tv.
Moje pytanie: Co mam zakupić, żeby zamiast sygnał z gniazda do FunBox'a - chodzi mi o zamienienie go na switch 8port, a FunBox wstawić na gorę do innego pokoju wraz z usługą TV, żeby służył jako Router a nie switch. Nie interesuje mnie sygnał wi-fi ba mam inne routery, które ze sobą współpracują a sygnał wi-fi z FunBox może powodować zakłócenie.
Za pomoc będę wdzięczny.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Witam najlepiej zapytać salon orange albo zadzwonić na infolinie orange biuro obsługi ?. ok
Pozdrawiam
Piotr
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Witam, niestety na infolinia nie wiedzieli a technik nie widział problemu, bo chyba też nie wiedział
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@PMichał Musisz kabel z gniazdkiem telefonicznym przekierować w miejsce, gdzie ma stać router. Czyli np. łączysz 1 parę kabla telefonicznego z 1 parą skrętki(niebieski-białoniebieski) i w pokoju na tą parę zakładasz gniazdko telefoniczne. Na następne pary z dwóch stron zakładasz wtyk RJ-45 wg standardu T568B zakładka Transmisja danych .
Do gniazda telefonicznego podłączasz Funbox, a zaciśniętą wtyczkę wpinasz do gniazda LAN w Funboxie.
Na tym etapie masz już internet z Funboxa w salonie(lub pokoju), a zarobioną wtyczką sieć LAN cofa się do skrzynki teletechnicznej.
Do zarobionej wtyczki w skrzynce teletechnicznej podłączasz switch i jeżeli wszystko dobrze zrobiłeś, to na wyjściu switcha powinieneś mieć już dostępny Internet.
Jeżeli masz do każdego punktu poprowadzone dwie skrętki to jedną możesz wykorzystać do sygnału telefonicznego, a drugą do cofnięcia sieci LAN do skrzynki teletechnicznej, ale to jakbyś chciał mieć zachowaną prędkość sieci lan 1000Mb/s
Tym sposobem transmisja będzie maksymalnie 100 Mb/s w obrębie sieci LAN.
Drugi sposób to powieszenie Funboxa nad skrzynką teletechniczną 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Nie bardzo rozumiem jak cofnąć sygnał z tego pomieszczenia, ale i tak twoja pomoc była najbardziej pomocna.
W każdym pokoju mam już gniazdo internetowe więc będzie problem.
Technik jeszcze raz przyjedzie. wiec mu podpowiem musi dokończyć instalacje bo to było przed świętami, więc kable leża na trawie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@PMichał wytłumaczę.
Jedną parą kabla prowadzisz sygnał telefoniczny do pokoju, a pozostałymi parami tego samego kabla wracasz siecią LAN do switcha w skrzynce teletechnicznej 😉
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Będę próbował. Dzięki za pomoc. Myślałem, że jest kies urządzenie, modem lub switch adsl, lub kabel przejściowy z gniazda do switcha.
Dzięki za pomoc.
Jak podziała, zakończę temat.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@PMichał rozwiązanie zaproponowane przez @BORAX wykonywałem. Działa do dziś wyśmienicie, fakt, że ograniczenie jest do 100 Mbps. Jest realne do zrobienia, tylko trzeba dobrze pilnować kolejności przewodów. Trochę trzeba cierpliwości i czasu, ale da się samemu wykonać jeśli chodź troch ma się pojęcie o kabelkach cieciowych.