- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Spadek prędkości
wiem to własnie dlatego jeszcze tylko 11 mies ;D
po co płacić za coś czego i tak w całości nie mam. I jeszcze
inni dostawcy internetu już ciągną u nas po okolicy światłowód tarze tylko czekać ;;p
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Spadek prędkości
Witam umowa umową ale na umowie jest też że mogą być spadki prędkości ale nie stałe
Sprawę zgłosiłem do O dziwo internet przez kilka dni osiągał prędkość 84 MB często u nas wyłączają prąd bo robią obwodnice i po każdym razie braku prądu internet chodzi praktycznie z maksymalną prędkością a zazwyczaj po restartach modemu przedtem prędkość spadała do 60 MBw tej chwili mam tyle
Da się Da się tylko upominanie o swoje działa dopiero jak się trochę postraszy
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Spadek prędkości
I właśnie dlatego złożyłem pisemną skargę do UKE Bo jeśli wiedzieli że u ludzi spadnie prędkość neta o 1/4 Jak dadzą nowe łącza to nie powinni tego robić bo w tym momencie wiedzą że jest to umyślne zaniżanie prędkości
To znaczy że jak będą podłączać następne przewody to prędkość może mi spaść do 20 Mb/s i według nich wszystko jest ok nie tak do końca
Mają przepisy które mówią dokładnie że prędkość np 80 Mb/s nie może spaść więcej niż 10% maksymalnej przypisanej prędkości przepis ten wprowadził UKE i to jakiś czas temu.
Więc dlaczego mam tracić prędkość po każdym podłączeniu nowych przewodów w tym momencie powinni zmodernizować centrale lub nie podłączać więcej Klimtów jeśli wiedzą że komuś w ten sposób zaniżą prędkość internetu
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Spadek prędkości
Na obrazku widać ewidentnie, że linia tej synchronizacji 77773 nie utrzyma w czasie. DLM przycina, żeby był odpowiedni zapas na marginesie + ilość błędów jeżeli takie się pojawią w znacznej ilości w krótkim czasie.
Moim zdaniem niema się co gorączkować tak będzie z tą prędkością.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Spadek prędkości
Gdybym miał te 77 to bym nie zawracał sobie głowy ale prędkość spadła do 60Mb/s do centralki podłączone jest 8 osób to raczej nie ma mowy o przeciążeniu
Problem leży raczej po stronie głównej centrali a oni ciągle szukali przyczyny na Lini i u mnie.
Kilka razy prosiłem ich o zresetowanie DLM i za każdym razem mnie zbywali i szukają przyczyny tam gdzie nie potrzeba
Zaznaczę że przez 4 lata chodził nawet z prędkością 84Mb/s
Zerwania łącza były raz na 2-3 miesiące i to takie że ciężko było je zauważyć
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Spadek prędkości
Ale tych 77 nie będzie marginesu jest za mało. DLM ustawia prędkość do najgorszych parametrów jakie wystąpią na linii to nawet może być parę minut w ciągu doby i przytnie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Spadek prędkości
A jaka może być przyczyna tego niskiego marginesu stara linia czy coś innego
Linia ma ponad 20 lat
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Spadek prędkości
Nie powinno spadać na marginesie poniżej 6db. przy danej prędkości synchronizacji. A przyczyny spadania to jest dobre pytanie poziom szumu wzrasta.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Spadek prędkości
Myślałem nawet nad ty żeby zakupić z sąsiadem światłowód nawierzchniowy zbrojony raptem potrzeba by było 400 metrów tyle mam do centralki i zapłacić za podłączenie
Ale jak się dowiedziałem od panów monterów do centralki doprowadzony jest tylko światłowód zasilający tak że nici z planów
Teraz mam takie parametry ale dało mi to do myślenia jeśli margines szumu w dół spada nieraz nawet do 7.0 dB to chyba coś jest nie tak z linią przecież każda osoba ma oddzielne łącze z centralki to więc albo przewody są już w naprawdę kiepskim stanie lub światłowód zasilający nie jest przystosowany do tylu osób
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Spadek prędkości
Newralgiczne są zawsze połączenia, niestety technicy omijają to forum, szukanie tutaj pomocy w takiej kwestii jest stratą czasu. Jak miejscowi technicy nie pomogą to nie będzie lepiej niż jest.
Wynik w kalkulatorze wiadomo mniej więcej. Nie zna się faktycznego tłumienia na linii.