Spadek prędkości internetu światłowodowego

ROZWIĄZANE

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 4552
  • 22938
  • 106

Wątpie, żeby kabelek był winny. Wg mnie po prostu reset sesji naprawia na jakiś czas problem. 

Poziom 39, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 10115
  • 42620
  • 350

Gdyby to była jakaś losowa wartość to bym się zgodził. Ale objawy pasują do prędkości 100/100 Mbps. Podejrzana zbieżność, chyba że jedna z żył w kabelku nie kontaktuje stale tylko od czasu do czasu.
Miałem kiedyś coś takiego, więc nic nie wymyślam. Oczywiście może być i tak że ISP nie dowozi gdzieś upstream albo że to FB3 albo ONT ma uszkodzony port, ale zestawu ONT+FB3 się dalej nie zdiagnozuje. Sprawdziłbym jeszcze dla świętego spokoju czy zasilanie jest OK: napięcie w gniazdku i zasilacze, ale to w sumie diagnostyka operatora powinna wykryć. Więc jeśli nie kabelek to wymiana.

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 4552
  • 22938
  • 106

Oczywiście, też bym zaczął od wymiany kabelka i to zanim bym zaczął o cokolwiek pytać :). Z tym,  że , tu OP dość oszczędnie serwuje inflacje, więc pozostaje tylko trzymać kciuki. 

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 50
  • 95
  • 1

Nie, jeżeli kabel uszkodzony to zazwyczaj reset nic nie daje, jeżeli reset daje to sprzęt się zawiesza, czasami może być losowe ale jak częściej to do wymiany ONT, a najlepiej komplet ONT+router. ONT i routery bardziej się psują niż kable.

Poziom 39, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 10115
  • 42620
  • 350

Pasują bardziej ale kabelek wykluczyć łatwiej. Swoją drogą OP zamilkł czyli chyba jakoś sobie poradził. Szkoda że nie wrócił z żadną aktualizacją.

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 44
  • 153
  • 2

@j131 oznaczyłem temat jako rozwiązany w poście, w którym napisałem, że pomógł reset ONT.