- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Słaba moc internetu
Witam. Mam problem z szybkością mojego internetu. Nie dawno w moim domu był przeprowadzony remont m.in ocieplanie ścian styropianem przez co są teraz grubsze oraz antena została przestawiona (znajduje się teraz 2 metry wyżej). I od właśnie tego momentu zaczęły się moje problemy z internetem. Mam bardzo niskie pobieranie na speedteście oraz wysyłanie natomiast ping jest w porządku (jak na moje warunki, mieszkam na wsi). I moje pytanie brzmi co może być tego powodem. Czy źle ustawiona antena , czy słaby zasięg routera (Fivebox 2.0). Mam pakiet internetu do 10mb/s do routera mam podłączony telefon oraz telewizję dekoder Orange.Przed remontem internet działał dobrze. Poniżej wysyłam wynik na speedteście. Dodam że jestem totalnie zielony w tych tematach więc proszę o wyrozumiałość.
https://www.speedtest.pl/test/257307281
Pozdrawiam.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Słaba moc internetu
Jeśli masz internet bezprzewodowy to wszystko wskazuje na złe ustawienie anteny. Spróbuj ją skorygować lub ponownie przenieść trochę niżej. Ping 50 ms to cała wieczność szczególnie w grach multiplayer.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Słaba moc internetu
@marder - Czytaj uważnie matt mówi że ma internet do 10 mb/s i Liveboxa 2.0 + do tego telefon stacjornarny i telewizję + na speedteście jest Orange Polska to chyba jasne że Neostrada bo na LTE wyświetla się Orange Mobile - Ja myślę że podczas remontu mógł być uszkodzony kabel
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Słaba moc internetu
Dodam również że telewizja działa mimo lekkich ścin z początku udało się antenę ustawić. Lecz pozostaje kwestia internetu
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Słaba moc internetu
@mattx657 jesli internet pogorszyl Ci sie po zmianie ustawienia anteny to jedynym sposobem bedzie proba ustawienia anteny w pierwotnym jej polozeniu.
Tutaj krotki filmik jak ustawiac antene
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Słaba moc internetu
@mattx657 Masz Neostradę 10Mb/sek z telewizją satelitarną przez talerz. Dekoder połączony z modemem Funbox 2.0 (czy Livebox2.0???) kablem komputerowym z zestawu?
Co polecam ? Wejdź do menu modemu i przekaż nam to, co zobaczysz. Szczególnie parametry liniowe i błędy na łączu. Pomyślimy co Ci doradzić. Napisz czy potrafisz,pomozemy
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Słaba moc internetu
Dekoder podłączony z Funbox'em 2.0 kablem z zestawu wygląda jak ethernet chyba że to on. Jeśli chodzi o menu modemu to nie wiem za bardzo gdzie znaleźć parametry liniowe (menu orange) chyba że chodzi o Przepustowość linii (Mb/s) to pokazuje mi 1.5 oraz 0.3.
Co do powrotu anteny na poprzednie miejsce jest to ciężkie do zrealizowania ponieważ antena jest na dachu gdzie nie mam za bardzo dostępu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Słaba moc internetu
@mattx657 Jedyne co moge polecic w takim wypadku to proba dostania sie na dach i zmiana ustawienia anteny. Jesli to dom jednorodzinny to nie powinno byc z tym wiekszego problemu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Słaba moc internetu
No tak problemu nie będzie spróbuje ją poruszać. A mam jeszcze pytanie czy gdyby to nic nie dało to jest możliwość dokupienia anteny by działała z internetem. Widziałem na internecie takie mniejsze po jakieś 200zł. Czy to by coś dało?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Słaba moc internetu
@mattx657 Nie ruszaj anteny . Na stronie BTS Search poszukaj swojej miejscowości i sprawdź wedle mapy w którą stronę znajduje się najbliższy nadajnik mobilny. W tą stronę należy kierować antenę. Mając czas można robić to domowym sposobem. Przekręcać antenę o kilka stopni w lewo (np) i robić speedtesty. Przekręcić i powtórzyć. Tak wybierzesz najlepsze ustawienie anteny.
Może podczas remontu został uszkodzony kabel pomiędzy anteną i modemem lub wtyczki eth? Bez testera będzie trudno to stwierdzić.Obejrzyj i pokaż na fotce
- « Poprzedni
- Następny »