Nie można wyświetlić tego widżeta.

Rezygnacja z Orange TV i pozostawienie samej Neostrady(koniec umowy).

Poziom 6, Poszukiwacz
  • 4
  • 0
  • 0

Cześć 🙂 

Mam do Was takie pytanie.

Posiadam Neostradę 10MB/s wraz z Liveboxem 2.0, z którego w ogóle nie korzystam ponieważ posiadam swój własny router kupiony w sklepie. Posiadam również Orange TV wraz z dekoderem (nie pamiętam jaki to model), z którego również nie korzystam, dekoder podłaczony tylko raz okazał się niepotrzebny i  od tego czasu siedzi sobie  w pudełku a ja przez to płacę prawie 70zł miesięcznie za wszystko.  

W marcu dokładnie 18 kończy się umowa i chciałem zrobić coś takiego aby pozbyć się Orange TV a zostawić tylko Neostradę 10MB (więcej niestety się nie da) i płacić 39,90 miesięcznie za sam intenet (telefon stacjonarny u innego operatora). 

Nie wiem za bardzo co mam zrobić aby wszystko było w porządku i żeby przypadkiem nie dostac jakiejś kary umownej. Czy muszę złozyć wypowiedzenie całej umowy neostrada+tv oraz oddac sprzęt czy da się jedynie zrezygnowac z orange TV i pozostac przy neostradzie? 

Będę wdzięczny za odpowiedź 🙂 

21 ODPOW. 21

Poziom 36, Guru *
  • 5209
  • 15856
  • 175

@log4760  zajrzyj do umowy czy jest w niej napisane coś o automatycznym przedłużeniu oraz o trybie wypowiedzenia. Zdecydowanie przy odstąpieniu od korzystania z TV (rozwiązanie umowy w tej części) trzeba będzie oddać dekoder wraz z kartą i całym osprzętem... W razie wątpliwości najpewniejsze informacje uzyskasz w salonie albo w kontakcie z BOK.

Poziom 40, Guru *****
  • 31712
  • 32134
  • 1345

Migrację możesz zlecić na miesiąc wcześniej w salonie. Data migracji z neo_tv na samą neo to będzie koniec obecnej umowy. Po tym masz 14 dni na zwrot sprzętu (wcześniejszy zwrot nie jest standardowo możliwy bo powinieneś mieć go do korzystania z obecnej usługi - wiem, że nie korzystasz, ale teoretycznie mógłbyś).

W kwestii formalnej to rozumiem, że telefon u innego operatora to usługa na łączach Orange (WLR)?

Pracuję w Orange
  • 50
  • 25
  • 3

Możesz zadzwonić na 801505505 albo na 510700700 nawet 3 miesiące przed końcem umowy i normalnie wprowadzą Ci zamówienie na odłączenie tv z dniem końca obecnej umowy. Po odłączeniu w ciągu 14 dni trzeba zwrócić sprzęt do salonu 🙂

Poziom 40, Guru *****
  • 31712
  • 32134
  • 1345

@salatatm: to jest na pewno oficjalna droga by składać rezygnacje przez telefon?

Pracuję w Orange
  • 50
  • 25
  • 3

Piotrekk85 napisał(-a):
@salatatm: to jest na pewno oficjalna droga by składać rezygnacje przez telefon?

Możesz zadzwonić to sam Ci to zrobię 😄 bo tak naprawdę jest to traktowane jako przedłużenie umowy z rozpakietowaniem usług. Więc śmiało. Nie możemy natomiast przyjąć samego wypowiedzenia umowy. Czyli przykładowo jeżeli mamy neo i telefon stacjonarny analogowy i chcemy z tego telefonu zrezygnować to w takim wypadku faktycznie pozostaje salon.

Poziom 40, Guru *****
  • 31712
  • 32134
  • 1345

To radzę zapoznać się z dokumentami. Jest to nowa umowa ze wszystkimi konsekwencjami. A co w sytuacji jeśli ktoś odstąpi od nowej umowy? Wyłączasz wszystko bez pisemnej rezygnacji?

Pracuję w Orange
  • 50
  • 25
  • 3

Czemu miałbym odłączyć? Podpisujesz aneks na świadczenie samej neostrady jeżeli odstępujesz od tego aneksu to wracasz na to co miałeś do tej pory.

Poziom 40, Guru *****
  • 31712
  • 32134
  • 1345

jesteś pewien, że aneks a nie umowę? doczytaj dokumenty

Pracuję w Orange
  • 50
  • 25
  • 3

Tfu przepraszam jak najbardziej umowę a nie aneks mój błąd. Co nie zmienia faktu że wygląda to tak że dzwonisz sobie masz przykładowo funpacka i chcesz PRZEDŁUŻYĆ umowę ale z samą neośką to to możemy zrobić.