Nie można wyświetlić tego widżeta.

Przejście od lokalnego dostawcy na światłowód Orange

Poziom 7, Zwiadowca Przestworzy
  • 1
  • 5
  • 0

Cześć wszystkim,
Jestem przed migracją światłowodu (FTTH) z usług lokalnego dostawcy na Orange. Mam dogadaną ofere itd, ale Pani podczas rozmowy na infolinii nie zdołała mi odpowiedzieć na wszystkie pytania.
Orange będzie korzystało z infrastruktury tego lokalnego dostawcy (którego stopniowo i tak przejmuje), ale na ten moment instalacja przydomowa i sam ONT... No nie wygląda to dobrze, goły światłowód jest pociągnięty na elewacji domu. "Zespawano" również podczas jednej awarii (zupełnie nie z mojej ani innych domowników winy) światłowód, ale operacja ta polegała na wyprostowaniu uszkodzonego fragmentu i uwsztywnienie go czarną taśmą izolacyjną XD Czy istnieje szansa na to, że przyłącze do domu zostanie wykonane porządnie ponownie i doprowadzone w odpowiedni sposób np. przez garaż itp?

Dodatkowo jest to dom niestety przełomów wieków, w związku z czym nikt nie przewidywał wówczas obecności Internetu w domach. Na ten moment wiem, że przydałoby się przeciągnąć co najmniej jeden kabel Ethernet na górę do switcha i później na górze z pomieszczenia ze switchem do sypialni z dekoderem, żeby móc swobodnie korzystać z multiroomu. Wiem, że nie będzie to lekkie zadanie, ale takie rzeczy jak kucie ścian nie wchodzą w gre. Czy będę mógł liczyć na pomoc technika i w miarę możliwości zoptymalizowanie całej sieci i okablowania tak, żeby miało to w końcu ręce i nogi?

Z góry dzięki za odpowiedzi!

3 ODPOW. 3

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14663
  • 60328
  • 745

@kuba2520  jeśli w momencie instalacji sieć dalej bedzie gestii innego operatora niż Orange, to technik powinien przyjść i założyć gniazdo od nowa, lub jeśli będzie leniwy i będzie wiedział, że korzystałeś z sieci dobrej pory, może odpisać do Orange, że sieć jest wykonana. 

To jest jednym z etapów instalacji na sieci innego operatora i bez odpisania gotowości  sieci /przylacza z gniazdem optycznym nie przejdziesz do kolejnego kroku. 

Tak więc technik powinien się pojawiać. 

Jeśli nie, zamów bezpłatną asystę i udawaj, że nie poradzisz sobie z instalacją i podpytaj technika już z Orange co sądzi o sieci. 

Musisz stanowczo walczyć o poprawę stanu przyłącza przy instalacji usługi, no będzie to trudne już  w czasie jej użytkownika. Wiem to z doświadczenia. 

W trakcie uruchamianiem usług ułożenie kabla ethernet do dekodera masz gratis, później to będzie kosztować cenę asysty technicznej, czyli 150 zl

Na jakieś dodatkowe zabawy z siecią bym nie liczył, chyba, że "ładnie"  poprosisz

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 409
  • 1589
  • 6

@kuba2520 

• Udaj się do najbliższego salonu Orange - sprzedawca w salonie sprawdzi możliwość świadczenia usługi w podanej przez Ciebie lokalizacji.
  • Jeśli wszystko będzie w porządku - podpiszesz wniosek o zmianę dostawcy internetu.
  • Wniosek przekaż do Twojego dotychczasowego dostawcy internetu - na podstawie tego wniosku wypowiemy umowę z Twoim dotychczasowym operatorem.

Ważne

Na dostarczenie wniosku do dotychczasowego operatora wniosku masz 21 dni.

• Dotychczasowy dostawca internetu wyznaczy planowaną datę wyłączenia usługi. Poinformujemy Cię o tym i zaprosimy do salonu, aby podpisać umowę.
  • Nową umowę z Orange możesz podpisać w ciągu 30 dni, licząc od daty planowego wyłączenia usługi u dotychczasowego dostawcy.
  • Po podpisaniu umowy z Orange, poinformujemy Twojego dotychczasowego operatora, aby wyłączył usługę po swojej stronie.
  • Jeśli nie włączymy usługi w Orange, Twój dotychczasowy operator nie rozwiąże umowy i nie wyłączy usługi.
Podsumowując, niech się operatorzy między sobą dogadują. Jeśli Orange świadczy usługi pod Twoim adresem to w jakimś stopniu pewnie dogadani są.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14663
  • 60328
  • 745

@Glut  przepraszam, ale to chyba brzmi abstrakcyjnie...rozumiem, że to z oficjalnej strony, ale moja wyobraźnia nie jest w stanie ogarnąć tego procesu ..

Może ja już za stary jestem....