Nie można wyświetlić tego widżeta.

Przejście na światłowód 8 Gb/s

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 5
  • 11
  • 0

Mam umowę z innym operatorem na światłowód, którą chcę wypowiedzieć i założyć sobie 8 Gb/s od Orange. W teorii wszystko wydaje się proste, strona pokazuje dostępność takiej prędkości na moim adresie, mogę złożyć zamówienie. Konsultant z czatu potwierdził także, że mogę nawet zamówić montera na ten sam dzień, w którym zakończy mi się poprzednia umowa, bo jest wolne łącze Orange w tym bloku (cokolwiek to znaczy).

No ale czytając to forum, widzę niejeden wątek o konieczności wykonania dodatkowych czynności instalacyjnych, dodatkowych wizytach techników, i przekładaniu terminów instalacji.

No i tu pytania. Czy faktycznie tak to wygląda? Czy mogę jakoś upewnić się wcześniej, że założą mi ten światłowód od razu? A także jak najlepiej zorganizować to poprzednim operatorem, by nie mieć przerwy w dostawie internetu (tj. w którym momencie zrezygnować z usług i na jaką datę wtedy umówić instalację w Orange)?

13 ODPOW. 13

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14820
  • 60844
  • 752

@wit80  próbować możesz, czy się uda, trudno powiedzieć.

Pierwszy aspekt to właściciel sieci. Prawdopodobnie SI, bio tym świadczy dostępność 8Gb/sek i obcy operator do tej pory.

Teoretycznie tak można zrobić, aby umówić wizytę w dniu rezygnacji z dotychczasowego netu, ale....pytanie  główne: czy OLT jest wyposażony w kartę odpowiednią dla nowej technologii??? Jeśli tak szanse ma powodzenie rosną. Jeśli nie, to trwa to około 2-3 tygodni 

Jeśli ktoś obok ma już tą opcję, szanse zznow rosną.

Inaczej się nie dowiesz, bo tych informacji operator nie udziela 

Powodzenia 

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 2862
  • 10614
  • 58

@wit80 jak konsultant się nie pomylił i dysponuje najnowszymi danymi to podłączą Ci nową usługę. Czy dokładnie we wskazanym terminie? Na to nie masz gwarancji. Mogą być jakieś czynniki losowe i termin może ulec zmianie ale nie musi.  

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2431
  • 9352
  • 36

@wit80napisał(-a)

No i tu pytania. Czy faktycznie tak to wygląda? Czy mogę jakoś upewnić się wcześniej, że założą mi ten światłowód od razu? A także jak najlepiej zorganizować to poprzednim operatorem, by nie mieć przerwy w dostawie internetu (tj. w którym momencie zrezygnować z usług i na jaką datę wtedy umówić instalację w Orange)?

zrób na zakładkę, a nie na styk. Potraktuj to jako opłatę instalacyjną. Nie każdy grosz opłaca się zdusić. 

• 5
  • 11
  • 0

W sensie zamówić instalację na termin jeszcze przed zakończeniem starej umowy? Będą w stanie mi założyć to przed wyłączeniem usług poprzedniego operatora? Podobno może być podłączony tylko 1 światłowód do danego lokalu jednocześnie, czy źle słyszałem?

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 7185
  • 29378
  • 232

Inaczej niż eksperymentalnie tego co słyszałeś nie sprawdzisz. Podbijam to co napisał @pirenej. Zamów na zakładkę, dopiero jeśli to się nie uda kombinuj dalej.

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 378
  • 1337
  • 8

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14820
  • 60844
  • 752

@wit80  oficjalnie żaden operator się nie przyzna, że robi takie rzeczy. Nie może wywalić jednej usługi w powietrze, aby podłączyć drugą. To się czasem mści, bo odpisują na brak możliwości technicznych i później trudno to odkręcić...żaden operator nie chce też wchodzić w koszty wykonania kolejnego przyłącza bo koszty...gdy z pierwszego klient zrezygnuje za kilka dni od uruchomienia drugiego...

• 5
  • 11
  • 0

To jak mogę mieć pewność, że uda się to dogodnie zainstalować? Albo inaczej, jak zorganizować to tak, by nie zostać bez internetu na X dni?

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 2504
  • 11901
  • 102

@wit80Zamów usługę, poczekaj na montera i dopiero po instalacji i sprawdzeniu działania usługi złóż wypowiedzenie u poprzedniego operatora.