- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Problem ze zrywaniem połączenia w grach World Of Tanks oraz League of Legends
Dzień dobry wszystkim,
Mianowicie, mam problem ze zrywaniem połączenia z serwerem w grze World of tanks (wot). Objawia się to tym, że w totalnie randomowych momentach moje połączenie z serwerem zostaje zerwane i nie jestem w stanie tego w żaden sposób naprawić.
Co zrobiłem:
- naprawiłem pliki gry,
- pobrałem WGCheck na którym pokazuje mi systematyczną utratę pakietów w warstwie hop 4 do serwera war-r21.tpnet.pl(tutaj podane IP) - Min 5; Max 22; Avr: 7; PL:50,7% . Napisałem do WG ticketa i twierdzą, że u nich jest wszystko ok oraz sugerują aby skontaktować się z operatorem sieci (w moim przypadku Orange) i miła Pani z chatu skierowała mnie na to forum gdyż stwierdziła, że tutaj dostanę najszybszą i najlepszą odpowiedź.
Z lolem sprawa wygląda tak, że wyskakuje mi błąd vanguard van 57 który sugeruje albo zrywanie połączenia albo błędy firewallowe. Firewalla żadnego nie mam poza windows defenderem a z racji, że jesteś świadomym użytkownikiem sieci (najzywczajniej go nie potrzebuje) więc tutaj pojawia się prawdopodobnie problem z połączeniem.
Łącząc do "kupy" te dwa problemy piszę tutaj na forum i mam nadzieję uzyskać odpowiedzi które pomogą mi z ogarnięciem tego bałaganu sieciowego.
Pozdrawiam i do siego roku
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@bialasqq Do sprawdzenia: przejście na używanie wyłącznie IPv4 (login bez /ipv6), zmiana WiFi na połączenie przewodowe, sprawdzenie czy VPN pomaga.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jestem na IPv4, próbowałem prywatnego i publicznego DNSa. - bez skutku.
Komputer połączony bezpośrednio z routerem pod kablu.
VPN nie pomaga
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ale jaki masz tam VPN? Bo jeżeli jakiś Shark czy coś tam , to one bardziej szkodzą niż pomagają.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
No właśnie Sharkiem to robiłem, może macie jakiegoś VPNa w miarę ok co by nie trzeba było płacić za sprawdzenie nawet?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Wg mnie najlepiej to własny VPS z publicznym IP i bez ograniczenia transferu. Tunel WG między VPS i kompem lub routerem.
Koszt to pewnie jakieś 10-20 zł na miesiąc, w opcji do 250Mbps.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@bialasqq Jak za darmo to Cloudflare.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dla pewności: To Orange FTTH, tak? Jaki ruter?
PS. Ta rzekoma utrata pakietów o której piszesz nie ma nic do rzeczy, to tylko ruter nie odpowiada na wszystkie ICMP - to normalne i nie wpływa na połączenie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
FTTH, orange światłowód 600 mega, funbox 6
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@bialasqqnapisał(-a)FTTH, orange światłowód 600 mega, funbox 6
OK, no to zaporę sieciową w FB6 masz. Ona co prawda w zasadzie nie powinna przeszkadzać, ale upewnij się że chociaż UPnP masz włączone (automatyczne otwieranie portów).
Ewentualnie (nie znam wymagań tych gier), możesz sprawdzić jakich portów (ewentualnie) mogą te gry wymagać (dla połączeń przychodzących), i te ręcznie otworzyć w menu FB6.
Jeśli to jednak kwestia "gdzieś po drodze", to nic poza VPN nie pomoże (a i to nie jest pewne).
PS. A, jeszcze jedno (ale ważne): jeśli te gry chodzą tylko na IPv4, a masz sesję PPPoE w IPv6 (co coraz częściej jest domyślną sytuacją), to są duże szanse że będzie źle. Żeby to zmienić albo upewnić się że masz natywne IPv6 musisz sprawdzić w menu FB6 jaki masz sposób łączenia z internetem. Żeby przejść na natywny IPv4, trzeba usunąć "/ipv6" z loginu i ewentualnie zaptaszkować "wymuś IPv4".
PS2: Jeszcze kwestia MTU. Jeśli masz IPv4 jest minimalna szansa że domyślne MTU jest za duże. Na FB6 go nie zmienisz, ale możesz na maszynie na której grasz. Jeśli to PC, sprawa jest prosta - można to zrobić w ustawieniach karty. Ale zanim cokolwiek tam zaczniesz mieszać, sprawdź też czy karta nie ma jakichś egzotycznych ustawień (eko etc.).
PS3: AI sądzi że: Problem jest na styku: Windows ↔ sterownik ↔ IPv6 ↔ NAT ↔ Vanguard. Zaleca wyłączyć IPv6 na PC i sprawdzić sterownik karty sieciowej. BTW: jaka to karta?
PS4: w sumie to sam spytaj ChatGPT, to coś ma całkiem ciekawe sugestie. Przykładowo, zrób taki test:
iperf3 -c ping.online.net -u -b 5k -l 64 -t 600
Jeśli coś pójdzie w nim nie tak, to winien jest FB6 ze swoim, ponoć agresywnym, traktowaniem sesji UDP. Ale jeśli test pójdzie OK (czego jestem w zasadzie pewien), to zostaje IPv6 albo sterownik karty sieciowej.
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »