Problem z stabilnością połączenia (światłowód,funbox 10)

Poziom 12, Tropiciel Przestworzy
  • 11
  • 38
  • 0

Tak, napenwo jest to mój światłowód, technicy puszczali ten kabel podczas montażu. Słup stoi na mojej działce, i są tu również puszczone stare przewody (od co prawda nie aktywnej już) lini telefonicznej. 

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9619
  • 39782
  • 329

@mnovaczyyknapisał(-a)

Rozumiem.

Kabel ze słupa wchodzi do rynienki ze zdjęcia i tak już wędruje do ziemi.

Z ziemi obok domu wychodzi pomarańczowy puszczony rynienką w ścianę i prosto do puszki ze zdjęcia.  

Czyli są gdzieś "w ziemi" połączone? To mega słabo. Czemu tak dziwnie? Może ten spaw jednak jest gdzieś "na wierzchu"? Jeśli nie to diagnostyka będzie dość uciążliwa... Wszystko na sztywno pospawane w niedostępnych miejscach - jak to diagnozować? 

PS. Niedawno widziałem w sąsiedztwie ekipę w naprawiającą taki pomarańczowy kabelek - "budowniczy" sprzedał swój "dom" i nowy właściciel zrobił generalny remont (właściwie to dokończył budowę) plus chciał tez skonsumować światłowód. Okazało się że gdzieś w ferworze robót zakopany pod chodnikiem zapas uległ uszkodzeniu tak nieszczęśliwie, że trzeba było spawać żeby dociągnąć. No nie jest to robota łatwa i przyjemna. Panowie coś tam musieli sztukować, sporą mufę skitrali i rzeźbili w tych za przeproszeniem odchodach. Precyzyjne spawanie włókna o średnicy 0.1mm stojąc po pas w wykopie z glinianym błotem na dnie. Jak widać wszystko jest możliwe.

• 11
  • 38
  • 0

No niestety bywają i takie przypadki, szkoda tylko że jak raz na rok coś się uszkodzi to technicy nie dojeżdżają, a za usługi się całkiem sporo płaci, jak i dodatkowo za zabudowę jednorodzinną 20zl/msc. Napewno będę wysyłać wniosek o odszkodowanie i obniżenie kwoty kolejnej faktury gdy już internet zostanie naprawiony, bo myślę że nikt nie chciałby oglądać telewizji, która co chwilę się przerywa.

Może gdyby przewód uszkodził się całkowicie diagnoza byłaby łatwiejsza… 

• 9619
  • 39782
  • 329

Odszkodowania nie dostaniesz, to na co możesz liczyć jest zapisane w umowie. Faktycznie, gdyby sygnału nie było w ogóle, to o reklamację byłoby łatwiej. Ale i tak przecież parametry są tragiczne a usterka ewidentna więc powinni ją naprawić, i należy ci się IMHO upust - masz rację, najlepiej załatwić to kiedy sprawa będzie już historią. No chyba że rzecz będzie się przeciągać.
Warto z poziomu aplikacji MO co jakiś czas wykonywać diagnostykę połączenia - te dane trafiają do Orange i mogą pomóc. Gdyby diagnostyka wyszła negatywnie (brak połączenia) to MAX sam zaproponuje zrobienie zgłoszenia awarii. Oczywiście to najlepiej robić na innym łączu (=dane mobilne). Ma też znaczenie jak często FunBox się/sesję resetuje - to też jest raportowane, jeśli obsługa klienta twierdzi inaczej to ściemnia.

• 11
  • 38
  • 0

Na jutro jest umówiona wizyta, ciekawe czy technik raczy się pojawić, ale jeśli dojedzie to napewno nakieruje go na puszkę i poproszę aby sprawdził siłę sygnału dochodzącego do FB.  

Co do diagnostyki w Mój Orange to niestety Max ją blokuje, bo twierdzi że zgłoszenie od 20 czerwca jest w trakcie realizacji. Czy diagnostyka przez aplikację Mój Funbox również będzie u nich widoczna? Jedynie tam da się cokolwiek sprawdzić. 

• 9619
  • 39782
  • 329

A, OK, skoro nie da się zrobić nowej diagnostyki jeśli zgłoszenie jest w trakcie realizacji (tego nie wiedziałem), to nic więcej nie zrobisz. Tylko apka MO jest wspierana, ta "Mój Funbox" jest wygaszana, ją bym sobie odpuścił.
Powodzenia, napisz jak się sprawa rozwinie.