- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Problem z prędkościa przedłuzona umowa z 300 na 600
@slawek19900 spotkałem się z takim przypadkiem. Problem faktycznie był u operatora sieci czyli np Nexery.
To, że Orange nie potrafi wymusić na właścicielu infrastruktury poprawnych ustawień nie tylko na ONT czy na sieci, to jedno, ale i taki obcy operator sieci powinien wykazać się inwencją i zweryfikować miejsce przekłamania w bazie danych prędkości dla usługi.
To skomplikowana sytuacja i tylko działania kumatego konsultanta doprowadzą do prawidłowego ustawienia usługi.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@slawek19900napisał(-a)robiłem już reklamację widnieje u nich, że jest ok prędkość 600mb natomiast dociera tylko 300 technicy stwierdzili, cytuje pewnie w nexerze znów nie zmienili w załączeniu odpowiedź orange na reklamacje
Skoro w takim razie nie mieli możliwości technicznych (jak sami przyznają), żeby świadczyć usługę zgodnie z zawartą umową, to umowa nie jest wykonywana, a pieniądze są inkasowane. Nieładnie.
Niestety, ale jedyna IMHO droga to kolejne reklamacje. Przestudiuj umowę i powołaj się na jej zapisy. Groźbami o obciążeniach się nie przejmuj, to standardowy straszak.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@slawek19900 tak jak wspomniał @atlas_cudow napisz do UOKiK. Sprzedaż usług, których nie są w stanie świadczyć to nie powinno tak być. Zobaczą widmo kary to od razu się ktoś kompetentny tym zajmie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
dziękuje wszystkim za pomoc i jedynie utwierdziło mnie to, że trzeba dalej walczyć już poza Orange. napisanie do UOKiK nic nie kosztuje jak i napisanie formularza tak samo do URE, najwyzej napiszą, że nie mogą pomóc.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ogółem polecam jeszcze sprawdzenie internetu przez urządzenie Whitebox 8 - https://uke.gov.pl/system-monitorowania-jakosci-internetu/rotator-smji/instrukcja-zamawiania-whitebo....
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Cześć @slawek19900, zgłosiliśmy tę sprawę już jakiś czas temu do weryfikacji i otrzymaliśmy potwierdzenie, że usterka została usunięta, więc u Ciebie powinno już działać prawidłowo. 😊
Jeśli mimo to zauważysz dalsze problemy z usługą, skontaktuj się z naszym BOK lub zgłoś reklamację.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@slawek19900napisał(-a)dziękuje wszystkim za pomoc i jedynie utwierdziło mnie to, że trzeba dalej walczyć już poza Orange. napisanie do UOKiK nic nie kosztuje jak i napisanie formularza tak samo do URE, najwyzej napiszą, że nie mogą pomóc.
UKE, nie URE 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@slawek19900 Czytam ten temat i nie mogę zrozumieć. Ja dwa razy podnosiłem prędkość. Raz z 300 Mbps do 600 Mbps i później do 1 Gbps. Zmiany następowały natychmiast. Moje pytanie brzmi. Jak mierzysz prędkość? Najlepiej to zrobić na komputerze lub laptopie i za pomocą aplikacji speed test ze sklepu Microsoftu. Oczywiście komputer podłączony po kablu Ethernet. Wszystko zależy od przepustowości karty w danym sprzęcie. Po WiFi nie uzyskasz właściwych pomiarów. Zawsze będą niższe. Sprawdź jeszcze dokładnie bo może wszystko jest w porządku? Nie dokonuje pomiaru przez speed testy na stronach internetowych , ani na routerze. Najlepiej na apce ze sklepu Microsoft Store.
Zdjęcia poglądowe jak wyglądają pomiary u mnie przy przepustowości 1Gb/s. Na urządzeniu typu przystawka Google TV Streamer połączonym przez kabel ethernet prędkość zbliżona do deklarowanej, natomiast po WiFi mniejsza o połowę. Prędkość mierzona na komputerze po kablu ethernet zbliżona do deklarowanej i prędkość po WiFi również nie odbiega od zakładanej. Dodam że w komputerze mam kartę sieciową WiFi 6 której deklarowana prędkość jest 2402 Mb/s. Gdyby była karta WiFi 5 wtedy prędkości byłyby o wiele mniejsze z tym że prędkości w paśmie 2,4 GHz znacznie się różnią(są małe) od prędkości w paśmie 5 GHz. Wszystko więc zależy od kart zastosowanych w danym sprzęcie. Dla przykładu mogę podać że prędkość mierzona w telewizorze smart osiąga około 97 Mb/s mimo że światłowód jest 1 Gb/s. Karta w TV czy dekoderze nie pozwala szybciej. Dlatego wykorzystuję WiFi w paśmie 5GHz jak również technologię WiFi 6 i wzmacniacze sygnału WiFi.
--------------------------------------
Scalono dwa wpisy
Mikołaj
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »