Problem na Orange Swiatłowod stale IP. z SMTP - b. wolno wysyla Emaile po zmianie serwera poczty

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 6
  • 14
  • 0

Problem na Orange Swiatłowod stale IP. z SMTP - b. wolno wysyla Emaile po zmianie serwera poczty

Witam wszystkich 😉

mam dosc dziwny, i duzy problem z SMTP - wysylka wiadomosci email w Thunderbird 
- bardzo wolno wysyla powyzej 1min.   czesto jest to 1,10-15s -  orange swiatlowodzie

stalo sie tak po migracji poczty firmowej  do innej firmy hostingowej - problem jest tylko na tym  jednym internecie... tzn. oranag-e  na stalym laczu swiatlowod - stale IP. 

- na innych internetach w tym tez na ze stalym IP.  z GSM- w tle dziala b. dobrze!

Jakby go cos trzymalo- filtrowalo itp. - sporo rzeczy juz sprawdzilem i nic nie pomaga 🙄

zapora- antivir- blokady w nim SMTP - Rekordy DNS (juz dawno po propagacji) -  czyszczenie w CMD np.ipconfig /flushdn, jeden komp dla testow laptop ustawilem na inny serwer DNS/googla nie bylo wczesniej nic - nie pomoglo 

- i jeszcze kilka waznych kwestii, restarty routera miekie przycisk - odlaczanie z pradu
(twardy reset do ustawien domyslnych nie byl jeszcze robiony) 
sa tu 2 nasze Tplinki... no  i orange bialy ONT - sam  jak dobrze kojarze to dla firm sprzet - funbox- chyba nie ma hmmm... Ja sieci nie stawialem...

Hosting sprawdzil - prawie wszystko od zabezpieczen po filtrowanie adresu IP. internetu orange tego co jest - stale i zero blokad...

wersja Thunderbird  prawie nowa- win11

- sprawdzone na wszystkich portach - 587, 465 i na wiekszosc  uwierzytelnianiach - ten sam problem

czyli dlugo wysyla...

///////////////////////////////////////////////////////////

Podejrzewani nadal sprawcy 🤔 :
///////////////////////////////////////////////////////////

///
Terminal - ONT orange, ze nowe IP. serwera poczty ma  filtrowanie przez cos, lub cos jest w ustawieniach od ich strony z np.  IPv4 cos aktywne tak, ze teraz tak  protokul SMTP  skanuje?

///

ThunderBbird  – ze nie pozwala na wysylke szybko/skanuje dluzej SMTP dla IP. sieci orange?, ale pod innym netem dziala super – wiec raczej jego mozna wykluczyc w tym przypadku? (bledow powaznych w debugowaniu nie pokazal w konsoli)

///
Win11 i ustawienie - cos w nim siedzi nadal pod tez filtrowanie IP. Dla SMTP lub Ipv4 trzyma stare dane cache? Z racji tego IP. Stalego? - zapora win11 defender? (pod 10win ten sam problem)

///
Tplink-i rutery nasze -  tu raczej jestem bardziej uziemiony przez ONT orange? w wiekszych blokadach-filtrowaniu?

– lub ze cos w T-plinkach siedzi i muszą dostac twardy reset? - bo SMTP inaczej nie pusci szybko?

///
AntyVir Eset - nawet po wylaczeniu  robi sobie jaja 😕 mialem juz kilka razy z nim takie akcje! niby przejal kontrole za windowsa 7 i 10 wtedy, ale i nie bo pozniej okazalo sie, ze na trybie  awarayjnym win dopiero odpuscil  😞 i zadzialalo jak nalezy pod wylaczenie go... lub mocne go uziemienie (ni eufam tej firmie dzis bardziej, gdy USA sporo siedzi w nim)...  i realnie blokuje nadal?

(w nim nic nie ma na liscie blokad jaki samego Tbird-a, ktory dziala poza tym dlugim i wolnym wysylaniem poczty)

Mial ktos z was podobny problem? 🤔
- oraz jest z problem tym na wszystkich - kilku komputerach w tym laptopy i stacjonarne  ;/ - czyli tylko na Orange ze stalym IP. swiatlowod dla firm - przy pracy na Tbird w tym przypadku...

///
🤔cos mi sie tez zdaje, ze bez przyznania nowego IP. od orange sie nie obejdzie hmmm - ale nie poznam przyczyny i nie mam gwarancji, ze problem nie wroci...

Z gory dzieki za kazde wsparcie!

14 ODPOW. 14

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2928
  • 13882
  • 129

@Mysta_Lova_Lova Dodaj do listy usługę firmową CyberTarcza. To jest klasyczna poczta czy Exchange?

• 6
  • 14
  • 0

Witam,
tzn. ona wg ciebie ma pomoc z tym problemem? w jaki sposób? I bez niej nie da sie problemu rozwiazac?
bo chyba jest platna - ta usluga jak ją dodam?

Poczta jest zwykła, tzn. webserwer linux-hosting w innej firmie platna (nie free wp-gmail itp.)...

Pozdr.

* Poprawiłem czytelność wpisu - Wiktor

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1487
  • 5933
  • 57

@Mysta_Lova_Lova  co Ci pokazuje tracerute?

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2928
  • 13882
  • 129

@Mysta_Lova_Lovanapisał(-a)
  1. Witam,

tzn. ona wg ciebie ma pomoc z tym problemem?

Wręcz przeciwnie, chociaż nie mam wiedzy czy filtruje ruch SMTP. Na pewno przechwytuje komunikację DNS więc niewykluczone, że może wpływać na inne usługi.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15594
  • 64172
  • 825

@Mysta_Lova_Lova  przez przeglądarkę działa dobrze? Może trzeba ustalić to z dostawcą serwisu pocztowego, że używasz takiego i takiego programu  do odbierania poczty ? 

Dziś właśnie słyszałem o takich ograniczeniach dziwnych...

• 6
  • 14
  • 0

@Mysta_Lova_Lovanapisał(-a)
  1. Witam,

tzn. ona wg ciebie ma pomoc z tym problemem?

Wręcz przeciwnie, chociaż nie mam wiedzy czy filtruje ruch SMTP. Na pewno przechwytuje komunikację DNS więc niewykluczone, że może wpływać na inne usługi.

Witam ponownie,

aaa w tym sensie  dzieki za info mam to tez na uwadze! bo ewidentnie trzyma cos wysylke szybciej - przetrawia pakiety, lacze 200 Mb/s odbior - wysylka min. 150Mb/s na kablu to tym bardziej - a i na wifi ten sam problem... a tak to dziala Tbird z kontem email jak nalezy.

Poza tym dzieki z gory Panowie za odp. pod wsparcie!

i odpowiadam dopiero teraz na szybko tez bo nie dalem rady dzis byc na necie i kompie-ach z tym internetem orange ktorego watek dotyczy... wiec tez nie bylo, co pisac 😛

Jutro sprawdze i dam znac wiecej...

a co do tego:

przez przeglądarkę działa dobrze?

tak dziala, ale przegladarka  webmail ma inny adres IP. i loguje sie przez adres dopoczty hosta

Może trzeba ustalić to z dostawcą serwisu pocztowego, że używasz takiego i takiego programu do odbierania poczty

Juz jestem po rozmowach dosc sporych i ustaleniach - ze nic nie blokuje itp. (chyba, ze cos siedzi u nichi walneli sie w odp. mi hmmm) - i dla testow tez wzialem jeden laptop  z kontem na nim i zrobilem go na 3netach  w tym jeden tez na innym stalym IP.  i b.  dobrze dziala poczta w tej firmie hostingowej - problemjest tylko po stronie tego internetu orange - o ktorym watek... 

Dziś właśnie słyszałem o takich ograniczeniach dziwnych...

tak wiem, ze od jakiegos czasu hosty PL zaczely wprowadzac limity (glownie ci wieksi co przejeli malych i cenniki zrobili na wzor zachodnich  hostow - USA w tym z wieloma chorymi wrecz ograniczeniami - idealna jest w tym nazwa__PL tu to sie dopiero Matrix dzieje! mega odradzam cokolwiek z nimi miec wspolnego poza wyjatkami np. miec sam dysk na dane hehe :P)

np. ilosci kont podpietych pod urzadzenia! i np. podepieniesz pod Tbird - 1-androida i 2 np. pod wyjazdy  ultrabook np. outlook-a, 3-firma lub cos innego i juz mozesz miec problem...z dzialaniem czy blokada 🤔

- dlatego przed kupnem hostingu mus nalezy pytac o roznej masci limity na serwerze pocztowym, ale nie tylko... bo plikow i stron tez sie dzieje dzis zle i pod wyzysk wrecz, a nie uczciwe stawki 😕

bo glownie chodzi o  forse!, a zapoczatkowaly to firmy glownie z USA - hosty, i z racji tez silniczka Wpressa 😋, ktory otworzyl wrecz wrota idealnie! jak jakas puszka Pandory - do wyciagniecia sporej dzis kasy z ludzi -firm, co dzialaja na tym CMS-ie, ktory potrafi byc czesto niemalym wydatkiem! 😞 w samym utrzymaniu! na pakiecie lepszym hostingu pod wlasnie WP 😅 

a sprawy nie mozna bagatelizowac glownie z racji z racji pod odp. prace, stablinosc www w tym RWD-mobilna wersja projektu - a o esklepie juz nawet nie pisze... jaki potrafi miec apetyt na zasoby z wieksza iloscia wtyczek, ktore sa musem - wazne dzialajac na tym silniku CMS.

Zreszta to nie przypadek i bez przyczyny, ze taki jest dzis stan rzeczy - z  praca WP-sa

tak sie wlasnie  cisnie pod polityke globalnych wizji  zyski pod kurek - z top zasada maxymalizacja zyskow! - a jak wyjdzie to pozniej -  np. dla  takiej PL, czy wieksza czesc malych firm bedzie mogla poradzic sobie z kosztami irp.... to juz  czesciej maja daleko gdzies :///  - temat morze dzis i bardzo pod Matrix!

poza tym wiecej dam znac jak juz siade do kompa i orange z watku netu i zrobie tez ten test tracerute...

Pozdrawiam!

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35100
  • 293

Tajemniczy jesteś. Jeśli nie ujawnisz o jaki serwis chodzi, to choćbyś nawet kontynuował trzy stronicowy słowotok w każdym poście to i tak niczego konstruktywnego się nie dowiesz.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2843
  • 12105
  • 74

@Mysta_Lova_Lova  Weź sobie zrób test. Możesz użyć do tego jakiegoś Apache'a obsługą PHP. Cały xampp  na pewno ma php'a   KILIK  Pobierz sobie z gita https://github.com/PHPMailer/PHPMailer . Wrzuć pliki na serwer -> podłącz dane  SMTP.  Wywołaj skrypt php'a i w konsoli przeglądarki zobaczysz, na którym etapie masz za długie czasy... 

• 6
  • 14
  • 0

Tajemniczy jesteś. Jeśli nie ujawnisz o jaki serwis chodzi, to choćbyś nawet kontynuował trzy stronicowy...

Witam,
troche moze tak ;), ale bardziej chodzi o dane poufne firmy, i dbanie o bezpieczenstwo interesy jej 🙂

poza tym sprawa wyglada tak jak na grafice nizej jesli o to chodzilo:

ruch-smtp-poczta-.png

od 5- tki jak widac mamy 18ms dopiero......
a wiec liczac te czasy tylko

18 + 18 + 19 + 19 i  mamy  74ms  - czyli zgadzaloby sie! 1:14s/15s 😁 poza waznym szczegolem
- ze  tu mam wynik w ms-ach, i 1s to 1000ms 😂

ostatnie IP. 8 - to  IP./adres lokalizacji serwera do konfiguracji poczty
- dziala tu tak, ze na tym jednym IP./adresie.  dziala imap i smtp  - czyli 8

Weź sobie zrób test. Możesz użyć do tego jakiegoś Apache'a obsługą PHP. Cały xampp  na pewno ma php'a   KILIK  Pobierz sobie z gita https://github.com/PHPMailer/PHPMailer . Wrzuć pliki na serwer ->

- Witam, to tez dobry pomysl tym bardziej jesli inne latwiejsze nie dadza rozwiazania... dzieki z gory za ukazanie tej drogi!... oraz takie Pytanie, a jesli on jest na hoscie u mnie ((raczej jest) to chyba moze mi sprawdzic i odpowiedziec Admin serwera-hosta, co do czasow? 🤔 lub poda adres do wywolalania skrypt , a  Ja juz sobie sprawdze w konsoli to... czy to po mojej stronie wylacznie musi byc wykonane?

Weryfkuje tez panel orange - bo nikt  tam nic nie robil z tego co juz wiem (domyslne ustawienia chyba, ze z orange technik jaksi cos robil) - wiec jest spora szansa, ze jakies tam ustawienie domyslne (a jest ich tam troce) wlasnie przy zmianie hosta doprowadzilo do takiego problemu jaki jest, a glownie raczej staleg IP. .🤔

poza tym na teraz nadal stoje z tematem... ale bede jeszcze cisnal z technikami orange sprawe.

Pozdrawiam!