Nie można wyświetlić tego widżeta.

Orange to ma?! Zewnętrzne IP

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 415
  • 1844
  • 6

Spieszę donieść forumowiczom że po cichu i bez zapowiedzi (nawet dla swoich abonentów sic!) Netia wdraża CG-NAT na całej swojej sieci. Tym samym Orange stacje się jednym z nielicznych operatorów o zasięgu ogólnopolskim który w standardzie daje IP zewnętrzne zmienne. A wcześniej wspomniana firma gra wariata i powrót zewnętrznego IP proponuje jako dopłatę do rachunku +10 zł. W dodatku dostaje się stały adres. Nie ładnie, oj nie ładnie. Szkoda tych ludzi którzy mają postawione usługi i dowiadują się w ten sposób, że coś nie działa. Nie ważne czy to FTTH, BSA czy HFC. Powycinali zewnętrzne adresy.

11 ODPOW. 11

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 49
  • 177
  • 2

@maciejnet 

Otworzyłem na chwilę port 80 i jest publiczne IP.

Zrzut ekranu 2025-03-15 215154.png

Sprawdzałem na stronie: https://www.yougetsignal.com/tools/open-ports/

PS. Oczywiście nie było iksów, ja zamaskowałem moje IP 😉

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14851
  • 60950
  • 755

@maciejnet  dodam, że i stale również daje w ofercie dla firm..w kilku wariantach nawet

• 415
  • 1844
  • 6

@szyhownica  Daj mu chwile poleżeć 😉 niedługo i ciebie dopadnie ogień sprawiedliwości. Jak wszystcy to wszyscy 😉 @agat13 wszystko w zależności jakie są ma umowy dla indywidualnych. Jedni mają wpisaną opcję IP stałego, a inni tego nie mają. Wtedy zostaje nowa umowa.

• 415
  • 1844
  • 6

Na trzepaku zaczyna się rozkmina 🙂

Screenshot 2025-03-15 at 22-03-46 Netia światłowód i własny router - Strona 17 - Trzepak.pl.png

Poziom 25, Entuzjasta Przestworzy
  • 1312
  • 5304
  • 26

Orange chyba nie planuje takich sztuczek. Nawet ostatnio na AMA była sugestia, że dodadzą jakiegoś tam operatora DDNS w kolejnym update Funboxa 10. Chyba by tego nie rozważali, gdyby był na horyzoncie był NAT...  Także brawo Orange!

• 117
  • 370
  • 3

https://www.yougetsignal.com/tools/open-ports/

Mi ten test wychodzi negatywnie. Każdy port mam zamknięty.

Xbox pokazuje że mam NAT otwarty.

• 49
  • 177
  • 2

@Rbej 

Aby otworzyć port musisz wejść w panel administratora Funboxa i go ręcznie dodać i uruchomić jakąś usługę pod danym portem. Jest nawet oficjalny poradnik od Orange, niestety na starej wersji oprogramowania: https://www.youtube.com/watch?v=wMuihTW16_w

A Xbox sam otwiera porty za pomocą protokołu UPnP, czyli masz publiczne IP.

Co do tematu. Powoli może być moda na płacenie za publicznego IPv4. Netia już to ma, teoretycznie Play też tak ma - https://www.pepper.pl/promocje/play-publiczny-adres-ip-internet-mobilny-swiatlowod-993584. Niby nowi klienci mogą wziąć publiczne IP, ale ja nie jestem w stanie te informacje jakkolwiek potwierdzić. Też Orange ma wsparcie dla IPv6, ale IPv4 jest za CG-NAT, więc teoretycznie mogą zmusić na przejście na IPv6, a publiczne IPv4 będzie za dodatkową opłatą.

Pożyjemy, zobaczymy na razie jest OK 😁

Poziom 25, Entuzjasta Przestworzy
  • 1312
  • 5304
  • 26

Bez przekierowywania można uzyskać port 80 lub 443 na nasłuchu,  jeżeli włączy się zdalny dostęp do routera. Tylko nie mam pojęcia, czy FB"ksy mają taką opcję.  Niektóre routery dają możliwość jeszcze utworzenia FTP z wyjściem na świat, telnetu ... itp. A reszta usług to już wewnątrz sieci, dlatego trzeba przekierować port na IP.

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 2523
  • 11992
  • 103

Orange, stały adres IPv4 bez konieczności odnawiania sesji za 10 zl miesięcznie biorę.