Nie można wyświetlić tego widżeta.

Orange a Inea Ping

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 45
  • 161
  • 0

Orange a Inea Ping

Witam, testuje aktualnie Internet z Inea i Orange, światłowodowy. W tym samym miejscu na tym samym przyłączu w orange miałem mniejszy Ping. Nie jest to jakiś problem, w orange na spped test było 4ms a w inea 10ms. Piszę z ciekawości czy ktoś miał może podobnie, dodam że infrastruktura jest Inea , fiberhost

9 ODPOW. 9

• 45
  • 161
  • 0

Orange a Inea Ping

Dodam jeszcze że w obydwu przypadkach korzystam ze swojego routera bezpośrednio za ONT. router to Tp-link Er 605

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14444
  • 59324
  • 723

Orange a Inea Ping

@Nesco94  operatorzy mają różne trasy do serwera, który pingujesz. 

Tylko ostatnia mila jest ta sama co poprzednio. Później się drogi rozchodzą na serwery kazdej z firm..Tak sądzę, bo usługa przecież autoryzowana jest w zupełnie innych miejscach sieci i na innych serwerach, które mają automatycznie inne trasy dla tego samego miejsca pomiaru ping 

Tak łopatologicznie...

Poglądowo tylko zerknij:https://forum.mediaswiat.pl/viewtopic.php?t=10957&sid=9e0f859fa7168720e06f886675455800

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 2770
  • 10207
  • 54

Orange a Inea Ping

@Nesco94 to jest normalne zjawisko i prawidłowe. Nie myślałeś chyba że przy różnych punktach styku z węzłami internetowymi otrzymasz identyczny ping. 

• 45
  • 161
  • 0

Orange a Inea Ping

Nie identyczny ale myślałem że skoro to ich sieć to będzie tak samo albo lepiej 

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 2770
  • 10207
  • 54

Orange a Inea Ping

@Nesco94 tak to nie działa. Każdy operator inaczej kieruje swój ruch. Jedni puszczają przez Frankfurt a inni przez Poznań to i będzie inny ping. 

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6630
  • 27197
  • 217

Orange a Inea Ping

@Nesco94 

To źle myślałeś. Internet tak nie działa.

• 45
  • 161
  • 0

Orange a Inea Ping

Ok, nie jest to żaden problem. W grach online mam taki sam ping jak miałem albo czasem lepszy. Tak napisałem że tak powiem z hobby 

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6630
  • 27197
  • 217

Orange a Inea Ping

@Nesco94 

No oczywiście że to nie problem. Nie jest też żadnym problemem że o tym napisałeś.

Ping to jest tylko narzędzie, i to nie do końca do tego służyć miało żeby mierzyć wydajność łącza. To przecież tylko pomiar czasu. Zależy od odległości i wydajności ruterów po drodze, od ich priorytetów i od wydajności mazyn na obu końcach.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14444
  • 59324
  • 723

Orange a Inea Ping

Dodajmy, że pingi po sobie następujące nie muszą być identyczne i zależą od wielu czynników, bo sieć jest dynamiczna