Orange PŚO HFC - IPv4, ONT - pytanie

Poziom 36, Nawigator Galaktyczny
  • 3099
  • 14915
  • 141

@Durendal Fajnie, że podzieliłeś się swoimi doświadczeniami z nową dla nas konfiguracją urządzeń. Ciekawe, że ten Hiron ma port 2.5G. Czy byłbyś uprzejmy uzupełnić informację o wersję FunBoxa, którego otrzymałeś od Orange?

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9637
  • 39908
  • 330

Restarty FB na FTTH są zawsze co 10-11 dni o tej samej godzinie, gdzieś między pierwszą a trzecią w nocy. To się dzieje niezależnie od wszystkiego innego, o określonej dla danego klienta porze. Nie jest tylko po prostu odnawiana sesja PPPoE, jest resetowany FB, pełen reboot. To normalne i trwa kilka minut.
Na własnym sprzęcie zrywana jest tylko sesja PPPoE i nawiązanie nowej jest możliwe w ciągu około 30 sekund.
Prawdopodobnie masz podobnie.
Oczywiście do tego dochodzą (bardzo rzadkie) aktualizacje - wtedy restart jest "poza planem".

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 6
  • 21
  • 0

Wersja w sensie? Funbox 7 HW version AR_FB7_1.0.1

Hiron faktycznie ma 2.5G wyjscie i wpina sie go w 2.5G WAN na Funboxie. Szkoda ze pozostale porty na FB7 nie sa 2.5G bo w ten sposob trace opcje 2.5G na LANie :-(. Funbox 10 ma ten sam problem (10G jest na WAN tylko). 

• 9637
  • 39908
  • 330

@Durendalnapisał(-a)

Hiron faktycznie ma 2.5G wyjscie i wpina sie go w 2.5G WAN na Funboxie. Szkoda ze pozostale porty na FB7 nie sa 2.5G bo w ten sposob trace opcje 2.5G na LANie :-(. Funbox 10 ma ten sam problem (10G jest na WAN tylko). 

Idea jest taka, ze normalnie WAN to wbudowany ONT, a wszystkie porty eth to LAN. Wtedy umowy do 2GBps mogą być poprawnie obsłużone, z maksymalną przepustowością dostępną w LAN dla każdego urządzenia.

Ale przy BSA nie ma umów na więcej niż 1GBps, a to czy masz jeden czy zero portów szybszych w LAN niewiele zmienia, i tak nic cię nie powstrzymuje od zbudowania LAN na 2.5GB lub więcej. Łącze na zewnątrz (przez FB7 i modem kablowy)  nic tu nie ma do rzeczy - w swojej umowie nie wykorzystasz 2.5GB łącza między czymś w LAN a FB7 do niczego, więc twoja konstatacja jest błędna - niczego nie tracisz.

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 6
  • 21
  • 0

@j131napisał(-a)

@Durendalnapisał(-a)

Idea jest taka, ze normalnie WAN to wbudowany ONT, a wszystkie porty eth to LAN. Wtedy umowy do 2GBps mogą być poprawnie obsłużone, z maksymalną przepustowością dostępną w LAN dla każdego urządzenia.

Ale przy BSA nie ma umów na więcej niż 1GBps, a to czy masz jeden czy zero portów szybszych w LAN niewiele zmienia, i tak nic cię nie powstrzymuje od zbudowania LAN na 2.5GB lub więcej. Łącze na zewnątrz (przez FB7 i modem kablowy)  nic tu nie ma do rzeczy - w swojej umowie nie wykorzystasz 2.5GB łącza między czymś w LAN a FB7 do niczego, więc twoja konstatacja jest błędna - niczego nie tracisz.

No i tak i nie. Mając np. NAS z portem 2.5G albo 2x1GB na agregacji i PC z kartą 2.5G nie zbuduje między nimi połączeina 2.5G nawet jak dam switch 2.5G, bo komunikacja do routingu jest na 1GB. Gdyby LANy do routera była na 2.5G, to przynajmniej wewnętrzny LAN miałbym szybszy.

EDIT: Czy jednak jak sie zastanowilem to chyba glupoty gadam. Dajac switch 2.5G zamkne ruch miedzy switchem bez routingu. Wiec specie urzadzen z ETH 2.5G w switchu z portami 2.5G przyspiedzy mi LAN a polaczenie switch - FUNBOX bedzie co pradwa 1Gbit ale to i tak w limicie mojego lacza.

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 4048
  • 19308
  • 98

W sieci wewnętrznej (LAN), jeżeli podłączysz 2 urządzenia do tego samego switcha to funbox w ogólnie nie jest potrzebny.... no może tylko do nadania IP, ale nie jest wymogiem. Możesz nawet spiąć bezpośrednio kablem LAN 2 kompy,  bez żadnego switcha i też będzie git. 

• 9637
  • 39908
  • 330

Widzę że głośno myślisz, ale tak - we właściwym kierunku. Po prostu musisz mieć więcej sprzętu w LAN na 2.5GB, w tym switche załatwiające sprawę. Jeden port rutera i tak sprawy nie załatwi. Też tak mam zrobiony LAN i bardzo fajnie to działa. Choć w praktyce bardzo trudno znaleźć przykład sensownego wykorzystania - ten NAS to jest chyba jedyne co przychodzi do głowy, tak na co dzień. Starsze sprzęty mają podobne transfery na swój wbudowany dysk do tych osiąganych na takich łączach w LAN. Natomiast fakt że jest taki ogromny zapas przepustowości w LAN daje bezcenne poczucie bezpieczeństwa - nie ma opcji żeby komuś "brakło". Każdy klient w LAN w praktyce zawsze dostaje tyle przepustowości ile zażąda. QoS nie ma wiele roboty (chociaż nie powiem, nie zaszkodzi).

• 9637
  • 39908
  • 330

Przy okazji muszę zrewidować to co napisałem o godzinach restartów. Przejrzałem swoje logi i widzę że jednak coś się w tym zakresie zmieniło. Do maja mniej więcej faktycznie u mnie było tak jak napisałem. Ale w ostatnich miesiącach obserwuję coś nieco innego: stały jest czas trwania sesji PPPoE, ale już nie godzina restartu. Czyli mogę sobie to ustawić restartując sesję samodzielnie - następny restart sesji nastąpi nie o określonej porze, ale dokładnie za 15840 minut. Tak mam od 19 maja, wcześniej moje restarty sesji nie miały wpływu na restarty wymuszone. Najwyraźniej Operator może to zachowanie zmieniać, więc nie należy polegać na założeniu jego niezmienności.

Nie muszę dodawać, że tę zmianę witam z radością - tak jest znacznie lepiej, bo mogę zaplanować i zsynchronizować konieczne przerwy.

Poziom 36, Nawigator Galaktyczny
  • 3099
  • 14915
  • 141

@j131napisał(-a)

Najwyraźniej Operator może to zachowanie zmieniać, więc nie należy polegać na założeniu jego niezmienności.

U mnie po staremu, po północy o drugiej, mimo, że miałem ostatnio przerwę w zasilaniu w środku dnia.

• 9637
  • 39908
  • 330

@Samotnicknapisał(-a)

@j131napisał(-a)

Najwyraźniej Operator może to zachowanie zmieniać, więc nie należy polegać na założeniu jego niezmienności.

U mnie po staremu, po północy, mimo, że miałem ostatnio przerwę w zasilaniu w środku dnia.

No właśnie, też tak miałem "od zawsze", ale ponieważ zbliża się "termin" (to dziś!) i miałem przy okazji parę innych modyfikacji wymagających wyłączenia wszystkiego wprowadzić, to zainteresowałem się godzinami. No i widzę że ewidentnie do 16 maja było według kalendarza (o trzeciej w nocy, mimo okazjonalnych restartów zdarzających się o innych godzinach), a od 19 maja od wymuszonego resetu jest według stopera i wczesnym wieczorem a nie w nocy: to już (albo dopiero) trzy cykle (30 maja, 10 czerwca i 21 czerwca), zobaczymy co będzie dalej, bo dziś na pewno znowu zmienię godzinę. Będzie pewnie regularny restart sesji wieczorem, po czym koło pierwszej w nocy wymuszę kolejny.