Orange Neofon- brak możliwości wykonywania połączeń

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8796
  • 35690
  • 298

@arecki008napisał(-a)

...

Podejrzewam jedną opcję której nie da się "odptaszkować" w konfiguracji

...

Podzielisz się podejrzeniami czy masz swoje powody żeby trzymać je w tajemnicy?

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 7
  • 22
  • 0

Fritz uparcie chce używać numeru do logowania zamiast pełnego loginu i nie można tej opcji "odznaczyć"

To tak naprawdę jedyna opcja której nie udało mi się sprawdzić i zweryfikować bo ona i tak zostaje aktywna po zapisaniu

Edit:

Coś grzebią dalej albo już całkiem coś kręcą na moim koncie bo teraz SPA też nie jest w stanie się zarejestrować do usługi a na microSIP jak próbuję wykonać połączenia to po sekundzie samo mnie rozłącza

• 8796
  • 35690
  • 298

Szybkie zmiany konfiguracji, które nie "trafiają" w oczekiwania serwera destabilizują konto. Takie zjawisko obserwowałem kiedy próbowałem skonfigurować Zoipera (za dużo opcji do ustawienia których nie rozumiałem) musiałem się poddać, bo konto blokowało się tak często, że nie byłem w stanie określić która opcja to spowodowała i jak to odkręcić. Więc niekoniecznie muszą oni jednocześnie z tobą "grzebać", żeby z kontem działy się dziwne rzeczy. Wystarczy że ty grzebiesz. Szkoda że nie ma jakiejś oficjalnej, technicznej dokumentacji do tej usługi.

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 7
  • 22
  • 0

Wyjaśniło się, linksys się zaiwsł i zrobił bałagan na koncie. Skonfigurowałem Linksysa od nowa, zostawiłem na noc i nad ranem zarejestrował się poprawnie. 

Poziom 8, Zwiadowca Przestworzy
  • 3
  • 2
  • 0

Jeżeli komuś się uda skonfigurować neofon na fritz box 7590 To proszę o informację jak to zrobił u mnie była identyczna sytuacja podpisałem umowę na internet światłowodowy z z telefonem udało mi się zalogować ale niestety do mnie można było się dodzwonić a ja nigdzie nie mogłem wykonywać połączeń Skorzystałem z możliwości odstąpienia od umowy póki sytuacja się nie wyjaśni na urządzenie funbox 7 usługa działa normalnie ale ze względu na to że Jestem niepełnosprawny wolę używać swojego rutera bardzo zależy na tym telefonie 

• 8796
  • 35690
  • 298

@ckir30napisał(-a)

Jeżeli komuś się uda skonfigurować neofon na fritz box 7590 To proszę o informację jak to zrobił u mnie była identyczna sytuacja podpisałem umowę na internet światłowodowy z z telefonem udało mi się zalogować ale niestety do mnie można było się dodzwonić a ja nigdzie nie mogłem wykonywać połączeń Skorzystałem z możliwości odstąpienia od umowy póki sytuacja się nie wyjaśni na urządzenie funbox 7 usługa działa normalnie ale ze względu na to że Jestem niepełnosprawny wolę używać swojego rutera bardzo zależy na tym telefonie 

Nie mam co prawda tego rutera, ale pozwoliłem sobie w Twoim imieniu skonsultować ChatGPT. Myślał  50s, przeszukał mnóstwo źródeł internetowych (w tym nasze forum - jako jedno z pierwszych, tam zresztą znalazł tę bzdurną IMHO sugestię zmiany adres serwera proxy, tego bym nie słuchał) i wymyślił co następuje (IMHO całkiem sensownie):

---odpowiedź AI----

Poniżej masz konfigurację Orange Neofon / Telefon stacjonarny VoIP na FRITZ!Box 7590 w trybie “Inny dostawca”, z naciskiem na typowy przypadek: działa odbieranie, nie działają połączenia wychodzące.

1) Upewnij się, że używasz właściwych danych Orange (format ma znaczenie)

Orange w swoich instrukcjach dla Neofonu podaje te elementy (najczęściej to one są problemem):

Domena / dostawca / serwer SIP: neofon.tp.pl 
Numer (User ID / “numer telefonu”): 48 + Twój numer (czyli np. 48221234567) 
Login / nazwa użytkownika (Auth-ID): 48TwójNumer@neofon.tp.pl (np. 48221234567@neofon.tp.pl) 
AVM (FRITZ!Box) dodatkowo wspomina, że w niektórych przypadkach pomaga wariant z literą w loginie, np. 48123456789a@neofon.tp.pl (albo b/c). 
Jeśli w FRITZ!Box wpisałeś “login” bez @Neofon.tp.pl albo bez prefiksu 48, rejestracja czasem jeszcze “wygląda OK”, ale połączenia wychodzące potrafią się wykrzaczyć (zależnie od tego, co FRITZ!Box wstawia w From/PAI).

2) Konfiguracja w FRITZ!Box 7590 (FRITZ!OS 7.x)

Wejdź: Telefonia → Numery własne → Nowy numer.

Wybierz: Numer telefonii internetowej

Dostawca: Inny dostawca

Wypełnij pola (nazwy w GUI mogą się minimalnie różnić):

A. Dane konta

Numer telefonu do rejestracji / Telephone number for registration: 48XXXXXXXXX 
Wewnętrzny numer w FRITZ!Box (Internal number): zwykle ten sam numer (może być w formie czytelnej dla Ciebie; najbezpieczniej też 48XXXXXXXXX)

Nazwa użytkownika / User name / Auth-ID: 48XXXXXXXXX@neofon.tp.pl 
Hasło: Twoje hasło SIP od Orange

B. Serwer

W sekcji typu “Dane dostawcy / Server data”:

Registrar: neofon.tp.pl 
Proxy server: neofon.tp.pl (jeśli jest osobno)

Port: 5060 (UDP)

C. Ustawienia zaawansowane (ważne dla wychodzących)

Wejdź w Ustawienia zaawansowane dla tego numeru i ustaw:

Outbound proxy (serwer proxy dla ruchu wychodzącego): jeśli jest przełącznik – włącz i wpisz neofon.tp.pl, port 5060 (często to naprawia “tylko przychodzące”) 
Transport: UDP

DTMF: RTP (RFC2833) (jeśli są problemy z wybieraniem/IVR, przełącz na SIP INFO – ale standardowo RTP)

Zapisz, a potem w Telefonia → Numery własne sprawdź, czy numer ma status zarejestrowany.

3) Najczęstsza przyczyna “odbieram, nie mogę dzwonić”: zły format wybierania numeru (dial plan)

Jeśli rejestracja jest OK, a połączenia wychodzące nie idą, bardzo często winne są reguły wybierania / informacje o lokalizacji:

Ustaw lokalizację:

Telefonia → Własne numery → (na dole) Informacje o lokalizacji / Location information

Kraj: Polska

Numer kierunkowy strefy: np. 22, 61, 12 itd.

Sprawdź, jak wybierasz numery:

Na VoIP zwykle musi iść pełny numer:

stacjonarne: z numerem kierunkowym (np. 221234567)

komórkowe: 9 cyfr (np. 501234567)

międzynarodowe: 00 + kraj + numer albo + (zależnie od urządzenia)

Jeśli wybierasz “starym stylem” lokalnie (np. samo 1234567 bez kierunkowego), FRITZ!Box bez dobrze ustawionej lokalizacji może wysyłać błędny numer do Orange.

4) Jeśli nadal nie działa — szybka diagnostyka po kodach błędów

Wejdź w System → Zdarzenia (Event Log) → Telefonia i spróbuj wykonać połączenie. Potem interpretuj:

403 / 401: zła autoryzacja → popraw Auth-ID (48numer@neofon.tp.pl) i/lub spróbuj wariantu z a/b/c w loginie (zgodnie z podpowiedzią AVM). 
404 / “nie ma takiego numeru”: problem z formatem wybieranego numeru (dial plan / lokalizacja).

408 (timeout): często pomaga ustawienie/włączenie Outbound proxy lub zmiana serwera proxy (niżej).

5) Alternatywny serwer proxy (gdy neofon.tp.pl przestaje działać)

W części wątków użytkownicy raportowali, że po problemach z rejestracją/podłączeniem pomaga zmiana proxy/outbound na neofon.orange.pl. 
Nie jest to “oficjalna” ścieżka dla każdego, ale jeśli widzisz timeouty/408 mimo poprawnych danych, warto przetestować:

Proxy server: neofon.orange.pl

Outbound proxy: neofon.orange.pl
(Resztę zostaw jak była.)

6) Minimalny zestaw ustawień, który najczęściej rozwiązuje “tylko przychodzące”

User name/Auth-ID: 48numer@neofon.tp.pl 
Telefon do rejestracji: 48numer
Registrar + Proxy + Outbound proxy: neofon.tp.pl (port 5060/UDP) 
Location information (kraj + numer kierunkowy strefy)

Jeśli wkleisz (1) zrzut/tekst z Telefonia → Numery własne → (klik w numer) → Dane konta + Dane dostawcy + ustawienia zaawansowane (bez hasła) oraz (2) dokładny komunikat z System → Zdarzenia po nieudanym połączeniu wychodzącym (kod 4xx/5xx), da się wskazać konkretnie, czy to dial plan, outbound proxy, czy autoryzacja/From.

• 3
  • 2
  • 0

Jak ktoś sprawdzi im zadziała to proszę o informację bo ja odstąpiłem od umowę i odłączyli mi usługę działa na starych zasadach bez telefonu jeżeli ktoś potwierdzi że mu działa na tym urządzeniu wtedy podwyższany do umowy nie mam danych żeby testować nowe ustawienia

• 8796
  • 35690
  • 298

Jeśli już zrezygnowałeś z VoIP to raczej ponownie ci tego nie włączą, Orange już oferuje tę usługę tylko na przedłużeniach umów ją zawierających, nie da się jej zamówić "od nowa".

• 3
  • 2
  • 0

normalnie można zamówić przez infolinie ja miałem do tej pory sam światłowód bez telefonu podpisałem aneks z tym telefonem 16 grudnia ale skoro nie działa to odstąpiłem od umowy ale babka powiedziała za jak będę chciał znowu to nie ma problemu dlatego tylko czekam aż ktoś potwierdzi że działa i poda ustawienia