Odblokowanie pełnej prędkości łącza dla jednego urządzenia

ROZWIĄZANE

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8786
  • 35661
  • 298

@Wojtazz83napisał(-a)
  • Widzisz taki speedtest.pl na kliku serwerach, ktore testowalem spokojnie osiaga 2GB/s, ookla wiadomo tez, jak i pare innych "znanych" te mniej znane 1GB/s i ni huhu wiecej, ale kiedy odpalam przez 2 rozne przegladarki, test tego samego serwisu to teoretycznie powinno byc 1 na jednej i 1 na drugiej jesli same limituja, a jest 500 na 500, chyba limity sa po IP, albo MAC albo czym tam jeszcze sobie wymyslili,.aby wiedziec ze to wciaz ten sam komputer/user itd.
  • ...troche zasiales wemnie ziarno zwatpienia w lejki, ale dalej ciezko udowodnic ich istnienie, tak samo jak to ze ich niema 😉

No właśnie problem jest w tym, że to wygląda bardzo prosto z punktu widzenia UI (w przypadku narzędzi uruchamianych z CLI jest to wręcz barak interfejsu), a tymczasem "pod maską" problem uzyskania "jakiejś" miary przepustowości jest nietrywialny. Implementacje są dość złożone, i wynik od nich oczywiście zależy.
Nie tak dawno zrobiłem sobie taki skrypcik testowy oparty na serwisach testujących Netflixa (fast.com), ale z wyborem najbliższego serwera i z równoczesnym testem up i down oraz ping (bez rozdzielania tych dwóch testów w czasie). Taka fanaberia, do monitorowania stanu łącza, odpala się w tle kilka razy dziennie.  Sporo się jednak trzeba było nagimnastykować, żeby "skopiować" zachowanie testu "przeglądarkowego" (choć to te same serwery!). Tak że jak się bliżej przyjrzeć zagadnieniu to okazuje się że jest to nagle cały osobny dział wiedzy, który niekoniecznie każdemu jest potrzebny ale pomaga uniknąć pułapek interpretacyjnych.
Tak czy owak, ja już wszystko co wiem napisałem, uważam że nie ma żadnych dających się skonfigurować po stronie Orange lejków, choć oczywiście są ograniczenia i polityki QoS (Orange używa markerów DSCP więc chyba po coś to robi), ale to jest systemowe, nie ma szans żeby ot tak cokolwiek w tym systemie zmienić (ani też nie widzę jak miałoby to spowodować taki "lejek").
Najważniejsze: uważam, że łącze działa ci wzorcowo, nie masz się czym przejmować.

Poziom 17, Badacz Przestworzy
  • 32
  • 80
  • 0

Super, dziekuje za info 🙂

Poziom 36, Nawigator Galaktyczny
  • 2976
  • 14120
  • 131

Dorzucę jeszcze jedną platformę do testowania: https://speed.cloudflare.com

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 3018
  • 11292
  • 65

Gość z 20 letnim doświadczeniem hehe, raczej dowcipniś jeden Bałtroczyk się znalazł a do tego lubiący pouczać innych bo wszystkie rozumy pozjadał. Masakra jakaś...

• 32
  • 80
  • 0

Nie masz nic ciekawego do powiedzenia to się nie odzywaj 😉 20 lat w hardwarerze, ze stroną softwareową gorzej akurat 😉 ale o to nikt nie pytał, non stop była rozmowa o topologi, zapinaniu się łącza itp. 😉 także tego kolego....i jak bym się uparł to i z 25 😉 i pokaż mi gdzie kogoś pouczałem? Zwracanie uwagi na to, że ktoś nie czyta wszystkich komentarzy(wchodzi w wątek w połowie albo i dalej, i prosi o coś co już było podane z 5 razy), albo nie czyta ze zrozumieniem to nie pouczanie 😉 i na większości forum technicznych były by warny za coś takiego i usuwane komentarze za zaśmiecanie wątka dublowaniem pytań 😉 a i chyba że ktoś nie siedzi na zagranicznych forach, to może tego nie wiedzieć 😉 alfa i omegą nie jestem, dlatego przyszedłem tutaj, i ze wszystkich tutaj komentujących tylko jedna osoba była w stanie odpowiedzieć/wytłumaczyć cokolwiek w temacie, nie prosząc o to wszystko o co prosili inni,(gdzie dostawali wiele razy odpowiedź na te same pytania, co jest tak irytujące że szkoda mówić), ale jak ktoś nie potrafi czytać ze zrozumieniem to cóż, jego problem, bo nie wiem co jest nie zrozumiałego np. w tym "Mój komputer linkuje się do switcha na 2.5GB/s, a dalej switch do FB7 na 2.5GB/s"  i ktoś znowu pisze, że dalej nie podałem topologii, i ogolnie nie wierzy na słowo, bo nie wrzuciłem żadnych screenów, kurde serio? jeśli widzę zapięte połączenie na 2500/2500, i speedtesty idą na 2GB/s to chyba logicznym jest że wszystko jest dobrze zlinkowane, ale nieeee kolejny mądry jeden z drugim pisze dalej komentarze o portach 1GB/s w switchu, albo ze mam wymienić FB6 bo on nie obsługuje xD i że wciąż nie podałem żadnych danych, topologii, rodzaju skrętki itp. ehh szkoda słów, ale jakoś mnie to nie dziwi, w dzisiejszych czasach widzę w pracy wiele osob ma problem ze zrozumieniem tego co ktoś mówi, a co dopiero ze zrozumieniem tego co czytają, czasami potrzeba młodemu inżynierowi, powiedzieć żeby przeczytał coś 4 razy, żeby w końcu zrozumiał o czym jest mowa, ponieważ widać że kompletnie nie rozumie co czyta, przeważnie przez to, że coś z góry założył i szuka w tym co czyta tego swojego założenia masakra jakaś, a mowa tu o elektronikach pracujących w firmie produkującej elektronikę(tak w pierwszej kolejności jestem elektronikiem z wykształcenia), od poziomu developmentu, przez produkcję, po testy funkcjonalne xD skala problemu jest teraz porażająca u młodych, którzy o dziwo maja mgr. inż. przed nazwiskiem....myślę że wystraczy, dlatego napisałem wcześniej, że 6 stron z tego wątku można usunąć, bo to tylko zaśmieca niepotrzebnie innym 

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 3018
  • 11292
  • 65

Jak chcesz pomocy to się naucz pisać komkretnie i na temat a nie że ktoś zadaje Ci pytanie a Ty go pouczasz albo wogóle nie udzielasz odpowiedzi. Twój problem był tak trywialny że naprawdę człowiek który w tym siedzi 20 lat w życiu by takich pytań nie zadawał bo to jest oczywista oczywistość. O tym że Orange niczego nie blokuje pisali Ci koledzy od samego początku ale nie Ty wiesz lepiej a reszta to nieuki którzy mają problem z czytaniem Twoich wypowiedzi.  

• 32
  • 80
  • 0

Trywialny powiadasz, widzisz sam kiedys robilem lejki na uslugi itp. czy to priorytezowaniem ruchu, czy bandwith limitingiem, takze to nie jest zaden wymysl, a to ze ktos tu pisal ze tego orange nie robi, to rozumiem ze na slowo mialem wierzyc jakims randomom z internetow tak?, gdzie uwaga taka informacje dostalem od pracownika orange, plus wrzucilem link do biura prasowego orange, gdzie jasno było napisane o  limitach na jedno urzadzenie, co podobno juz jest nie aktualne, ale o tym akurat niema nigdzie informacji, to wybacz ze jakos nie do konca chcialo mi sie wierzyc w to co tu bylo pisane przez innych. A co do zadawania pytan to widze ze tez masz problem z czytaniem ze zrozumieniem, poniewaz jasno napisałem ze nie jest pouczaniem, mowienie komus, ze zadaje to samo pytanie co inny kolega kilka komentarzy wczesniej, i ze dalem juz odpowiedz na takie pytanie kilka komentarzy wczesniej, to ja nie wiem czego tu ktos nie rozumie, wystarczylo przeczytac caly watek, a nie wjezdzac w polowie i mielic w kolko to co juz bylo powiedziane, nikt powatarzac sie nie lubi, wyobraz sobie spotaknie, na ktorym omawiasz z innymi jakis problem, i co chwile pada pytanie, ktore padlo juz z 3 razy wczesniej i masz znowu odpowiadac 4 raz na to samo, bo ktos "nie sluchal" czytaj nie bral udzialu w konwersacji od poczatku...irytujace prawda?