ONT na sieci Zicom

Poziom 17, Badacz Przestworzy
  • 32
  • 76
  • 0

ONT na sieci Zicom

Czy jest tutaj ktoś kto ma światłowód Orange po sieci Zicom? Zastanawiam się jaki jest wtedy ONT, chodzi mi o jego wymiary. Druga rzecz, jak przebiega takie podłączenie przez Zicom? Kładzie światłowód od granicy działki (ziemny) do miejsca docelowego gdzie zakańcza i montuje ONT, czy to już robi Orange?

47 ODPOW. 47

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1486
  • 5926
  • 57

ONT na sieci Zicom

@Maron24  zależy jak trafisz, albo jest ekipa, która skończy na ONT, albo całość z Funboxem.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15594
  • 64167
  • 825

ONT na sieci Zicom

@Maron24  co do ONT, to raczej wymiary wszystkich są podobne. Orange dysponuje kilkoma modelami, więc trudno powiedzieć jak to jest u tego operatora.

Przyłącze do miejsca wskazanego przez Ciebie wykonuje całkowicie Zicom.instalujw również ONT, który przywozi.dopiero do takiego zestawu: gniazdo optyczne i ONT podłączasz modem Orange 

Tu muszę zaznaczyć, że spotkałem się z technikami, którzy twierdzili, że oficjalnie robią gniazdo optyczne tuż przy pierwszym gniazdku elektrycznym. Nie daj sobie tego wmówić i żądaj instalacji ram, gdzie TY chcesz...

Później już tego nie poprawisz, chyba, że we własnym zakresie, co jest sprzeczne  z zasadami niedotykania przyłączy przez osoby/firmy obce 

W Orange jest opcja samoinstalacji, a więc po SMS o gotowości przyłącza sam możesz podłączyć urządzenia odebrane kurierem lub w salonie . Możesz zamówić asystę podłączeniowe i wtedy technik Orange podłącza i konfiguruje FB

• 32
  • 76
  • 0

ONT na sieci Zicom

@agat13 U mnie montaż przy pierwszym gniazdku byłby niewykonalny, bo w tym pomieszczeniu, do którego będzie doprowadzony światłowód pierwsze gniazdko to to w szafie rack... Zamontowanie w niej dodatkowo gniazdka optycznego może być wyzwaniem, nie da się bez? 😅 Światłowód musi być doprowadzony do szafy rackowej, tam będzie też mój własny router, do którego podłączę ONT. Rozumiem, że oni montują gniazdko optyczne, a do niego podłączają patchcord światłowodowy, który idzie do ONT? 

• 15594
  • 64167
  • 825

ONT na sieci Zicom

@Maron24  ONTmisi być obowiązkowo.

Jak technik będzie potwierdzał wizytę, zapytaj czy mają wybór ONT-ów i żeby wzięli najmniejszy. Może się udać....

Bez gniazda teoretycznie nie da rady i to jest troszkę ryzykowne z względu na spaw kabla doziemnego i gniazda.

No, chyba, że spaw zrobisz po trasie i dalej do końca pociągną patchcord instalacyjny wewnętrzny z samą wtyczka do ONT na końcu. Negocjuj...

• 32
  • 76
  • 0

ONT na sieci Zicom

Na ONT liczyłem od dawna, bo chcę użyć własnego routera...

Problem jest taki, że mam własne światłowody, wewnętrzne, idą rurami od ściany budynku, rurami do szafy rack. Ten światłowód też musi tak iść, zrobiłem mu oddzielną rurę z pilotem. To gniazdko może być podtynkowe? Nie znam się na tym akurat. Co masz na myśli spaw kabla dziennego? Mówisz o pigtailu?

• 15594
  • 64167
  • 825

ONT na sieci Zicom

@Maron24  już poprawiłem, chodziło o kabel doziemny. Jeśli po trasie można połączyć kabel sztywny doziemny z instalacyjnym miękkim i zakończonym wtykiem, to teoretycznie na końcu nie musi być puszki gniazda optycznego.

Gniazda są standardowe, natynkowe 

• 32
  • 76
  • 0

ONT na sieci Zicom

Gruby jest taki spaw? Rurki mam 16 mm średnicy. Jeśli tamten światłowód jest sztywny to musi być połączony z instalacyjnym przed moimi rurkami, bo będzie ciężko ciągnąć. Przyznam trochę się tego montażu obawiam, moja wizja nie musi pokrywać się z chęciami instalatora...

• 15594
  • 64167
  • 825

ONT na sieci Zicom

@Maron24  spawów się w rurki nie wkłada. Powinien być zabezpieczony w puszce, bo tam włókno jest na wierzchu przed i po sprawie, a więc narażone na uszkodzenia mechaniczne.

Kabel zewnętrzny i wewnętrzny są to różne kable. Piwrszy, czarny jest grubszy i sztywniejszy. Może być wyspawany w gniazdku końcowym już bezpośrednio na wkładkę optyczną, która kończy linię i do której podłącza się pigtail do ONT. Wkładka ma wspawany kawałek światłowodu do połączenia z doziemnym i jest częścią gniazda optycznego. Stąd sugeruje jednak włożenia normalnego gniazda.

Wydaje mi się, że technicy sobie poradzą, a ich rolą jest doradztwo techniczne co do wykonania przyłącza 

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35090
  • 293

ONT na sieci Zicom

Doziemny kabel jest sztywny i ma okolo 5mm. Do niego najwyższej krótki pigtail spawają, taki całkowicie mieszczący się w gniazdku.
Jeśli jesteś taki przywiązany do swojej idei poprowadzenia tego przyłącza to pewnie gniazdko możesz zrobić przed rurką ale już w domu. I od tego gniazdka rurką ciągnąć kabel wewnętrzny. Wątpię żeby instalator chciał to tak zrobić, ale wszystko i tak wyjdzie w praniu.

PS. Jeśli tylko rurka nie ma ostrych zakrętów to ten kabel całkiem przyjemnie wciąga się do rurek. Lepiej niż skrętkę.