Nie można wyświetlić tego widżeta.

Nowe mieszkanie, nowy internet i własny router

ROZWIĄZANE

Poziom 15, Badacz Przestworzy
  • 13
  • 42
  • 0

Rewelacja BORAX, dziękuje serdecznie! A na pewno tryb bridge? Myślałem że jest tylko gdy łączę router z routerem

Poziom 22, Odkrywca Przestworzy
  • 460
  • 1898
  • 11

@BORAX  WAN w ONT to złącze optyczne. W konfiguracji o której wspominasz łączymy Ethernet LAN do WAN routera.

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 1809
  • 2460
  • 104

@jacobunnyONT jest przezroczyste. Muszę dodać, że w różnych regionach PT są różni. Z ludźmi po prostu trzeba rozmawiać, można również natrafić na ścianę niestety.

Nie daj sobie wcisnąć czegoś takiego 😉 Zrzut ekranu 2024-02-4 o 15.16.37.png

Tak to powinno wyglądać.278583530_3019007415017633_8374452361812823966_n.jpg

@atlas_cudow niech będzie, chociaż też no nie do końca bo nie następuje routing czy NATowanie. Po prostu jest interfejs optyczny i elektryczny.

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6312
  • 25753
  • 216

@jacobunny 

Jeśli chcesz to mogę się założyć ze za rok WiFi7 to nadal będzie egzotyka i margines.

Ale to i tak jest off topic. Chesz WiFi 7, masz już ten ruter, to po prostu zamów usługę. Postaraj się o ONT. Wtedy możesz kombinować dalej. Albo ze swoim ruterem do ONT podłączonym, albo ze swoim ruterem jako AP podłączonym do Funboxa. Żeby była z tego jakaś, nawet tylko teoretyczna, korzyść to i w LAN musiałbyś mieć kable i sprzęt zapewniające porównywalne do WiFi7 prędkości. Jedynym FunBoxem który ma porty eternetowe szybsze niż 1G jest FB10, i tylko z usługą minimum 2Gbps ma to przywiazanie do WiFi 7 jakikolwiek sens. W tym momencie nasuwa się pytanie czy operator oferuje u ciebie takie prędkości. Dziś bardzo łatwo jest przeinwestować; co z yego że będziesz miał WiFi7 w domu, jeśli łącze na świat będzie miało tylko 600Mbps?

• 13
  • 42
  • 0

Jestem bardzo przywiązany do TP-Linków i zawsze miałem swój router.

Całe życie miałem oszukańczy światłowód od vectry, który był tylko z nazwy światłowód, a tak naprawdę kabel koncentryczny. Teraz po zakupie mieszkania chciałem się urządzić wedle mojego widzimisie.

I tak dla zainteresowanych - nie mam jeszcze żadnego urządzenia wspierającego wifi 7, ale ten temat założyłem właśnie w tym celu - aby dowiedzieć się w jaki sposób technicznie się przygotować na zakup nowych sprzętów z nową technologią

Poziom 22, Odkrywca Przestworzy
  • 460
  • 1898
  • 11

@BORAXnapisał(-a)

@ 😉@atlas_cudow niech będzie, chociaż też no nie do końca bo nie następuje routing czy NATowanie. Po prostu jest interfejs optyczny i elektryczny.

Z całym szacunkiem, ale Twoje uzasadnienie jest błędne. To tak jakbyś powiedział, że swich ma same złącza WAN, a ma same LAN :)... Oczywiście wiem, co masz na myśli, że to tylko konwerter. Nie zapominaj o tym, że ONT jest widoczne w sieci. Ma nawet swoje IP także tego...

• 6312
  • 25753
  • 216

@jacobunny 

Ale już się przygotowałeś. Lepiej na dziś się nie da. Masz AP który obsługuje ten standard. Już na początku napisałem ci jak go najlatwiej i najsensowniej wykorzystać.

Jeśli koniecznie chcesz ten ruter mieć jako główny, to nie wykorzystasz w pełni jego WiFi, bo ciasnym gardłem będzie ONT. Jeśli weźmiesz jedyny w ofercie sprzęt o wystarczającej specyfikacji, czyli FB10, to nie dostaniesz ONT i nie będziesz mógł swojego rutera podłączyć jako głównego, ale oczywiście nadal może służyć jako świetny AP.

Jeśli chcesz się przygotować na przyszłe technologie, to po pierwsze zastanów się jak okablować mieszkanie i gdzie umieścić gniazdko światłowodowe. To są całkiem realne zadania i warto trochę namysłu im poświęcić, bo to zostanie z tobą na lata. Ruter czy AP możesz zmienić w każdej chwili.

• 13
  • 42
  • 0

Wąskim gardłem będzie ONT od Orange dla routera z wifi 7?

• 6312
  • 25753
  • 216

@jacobunnynapisał(-a)

Wąskim gardłem będzie ONT od Orange dla routera z wifi 7?

No niestety tak, port eternetowy tego ONT ma tylko 1Gbps.

• 13
  • 42
  • 0

O rety no to Tplinkowy z portami 10gb i 2,5 to stanowczy overkill. A myslalem ze ONT rozwiaze wszystkie problemy na przyszlosc