Nowe mieszkanie - HFC to błąd?

Poziom 8, Zwiadowca Przestworzy
  • 1
  • 4
  • 0

Hej,

Szukam nowego mieszkania i wiele z nich ma dostępny tylko internet HFC. Nigdy nie miałem światłowodu w moim domu, a pracuje zdalnie i jestem całkiem kompetetywnym graczem. Z założenia wiem, że "światłowodowy" HFC potrafi być zły, ale czy faktycznie tak jest? 

Z racji, że mój internet zawsze był ten najgorszy z możliwych to wyrobiłem sobie ceche osobowosci - narzekanie na internet. Chciałbym to bardzo, bardzo mocno zmienic nie wpadajac w kolejne 5-10 lat narzekania na internet, że zobacze skok jittera albo innego laga na 0,5 sekundy. Wiadomo, że download będzie ok, upload średni, bo do 40? 60? ale najgorszy jest bufferbloat, szczególnie przy dzielonym łączu...

Czy powinienem całkowicie odrzucić mieszkania z internetem HFC czy jednak w 2026 roku z routerem QOS da rade to wyrzeźbić? 

Pozdrawiam i licze na ciekawe opinie. 

3 ODPOW. 3

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2277
  • 10374
  • 72

@hfcorswiatlo  tutaj chyba jeszcze nikt nie ma HFC.

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 16150
  • 67166
  • 868

@hfcorswiatlo  nikt jeszcze nie skonsumował HFC pod kątem gier, ale mój kolega ma i używa do domowych potrzeb. Pytałem go dziś o spostrzeżenia. Odpowiedział, że nie ma różnicy dla śmiertelnika pomiędzy  technologiami. 

Skoro masz HFC, to znaczy, że operatorem jest PSO i tu bym się raczej dopytywał o jakość na ich części sieci i wyjścia z Twojego miasta do serwerów używanych gier 

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9608
  • 39719
  • 329

Zadajesz niewłaściwe pytania i robisz fałszywe założenia.
Orange dopiero niedawno zaczął świadczyć tego typu usługi. Nie wiadomo czy w jej ramach będziesz w stanie podłączyć własny ruter. Rutery operatora, mimo iż całkiem solidne, nie eksponują żadnych ustawień QoS i problem bufferbloat może na nich występować. Gdzieś tu jest całkiem długi wątek pokazujący to na FTTH, więc akurat technologia "ostatniej mili" ma mniejsze znaczenie niż ruter i zdecydowanie mniejsze niż trasy. O trasach też możesz sobie poczytać na forum. Aspekty połączenia, które są krytycznie istotne np. przy DSL, przy HFC czy FTTH nie mają żadnego znaczenia - te technologie niczego praktycznie nie "dorzucają": masz to co jest możliwe na łączu i w zasadzie cały czas w nominalnych parametrach.