Nie można połączyć się z VPN

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 3
  • 8
  • 0

Nie można połączyć się z VPN

Cześć,

mam problem z połączeniem do firmowego VPN przez domowy internet Orange i chciałbym ustalić, czy ktoś spotkał się z podobną sytuacją.

MÓJ PROBLEM

Korzystam z internetu Orange po xDSL/VDSL przez FunBox.

Do niedawna firmowy VPN działał bez problemu. Pewnego dnia podczas pracy zdalnej połączenie VPN zostało nagle zerwane i od tamtej pory nie mogę ponownie połączyć się z VPN przez mój domowy internet.

Windows zwraca błąd:

619 – A connection to the remote computer could not be established, so the port used for this connection was closed.

Co ważne:

• inni pracownicy mogą normalnie łączyć się z tym samym VPN,

• ten sam laptop i ten sam profil VPN działają przez hotspot z telefonu,

• ten sam laptop i ten sam VPN działają przez Wi-Fi u znajomego,

• VPN nie działa wyłącznie przez moje domowe łącze Orange/FunBox,

• zwykły internet działa prawidłowo,

• restartowałem komputer i FunBox – bez efektu,

• sprawdziłem zarówno Wi-Fi, jak i połączenie LAN z FunBoxem – w obu przypadkach ten sam błąd,

• ustawiłem w FunBoxie firewall na niski poziom – bez zmian,

• zaznaczałem „Wymuś połączenie IPv4” – również bez zmian.

Nic świadomie nie zmieniałem w konfiguracji FunBoxa przed wystąpieniem problemu. VPN wcześniej działał na tym samym komputerze i tym samym łączu.

CO ZOSTAŁO USTALONE PODCZAS DIAGNOSTYKI Z CHATGPT

Profil VPN w Windows był ustawiony jako „Automatic”, dlatego sprawdziliśmy, z jakiego protokołu faktycznie korzysta.

Podczas działającego połączenia VPN przez hotspot okazało się, że połączenie zestawiane jest na TCP 1723, czyli VPN korzysta z PPTP.

Sprawdziłem również dostępność portu 1723 serwera VPN z mojego domowego internetu.

Wynik:

TcpTestSucceeded : True

Czyli połączenie TCP do portu 1723 serwera VPN z mojego łącza Orange dochodzi prawidłowo.

PPTP oprócz TCP 1723 korzysta również z protokołu GRE (IP protocol 47).

Zrobiliśmy także przechwycenie ruchu GRE podczas:

1. działającego VPN przez hotspot,

2. niedziałającego VPN przez FunBox.

W obu przypadkach ruch GRE pojawia się, więc nie wygląda to na całkowite blokowanie GRE przez Orange/FunBox. Mimo to przez FunBox połączenie PPTP nie jest w stanie prawidłowo się zestawić i kończy się błędem 619.

Podejrzenie pada więc na obsługę PPTP/GRE, NAT lub PPTP ALG w FunBoxie albo po stronie sieci Orange.

Najbardziej zastanawia mnie fakt, że wcześniej dokładnie ta sama konfiguracja działała, a następnie połączenie zostało nagle zerwane i od tego momentu już nie działa przez Orange.

Czy ktoś miał podobny przypadek?

Czy pomogła:

• wymiana FunBoxa,

• własny modem/router VDSL zamiast FunBoxa,

• zmiana jakiegoś ustawienia w FunBoxie,

• interwencja Orange po stronie sieci/NAT,

• albo jakaś inna zmiana?

Zależy mi przede wszystkim na informacji, czy warto zgłaszać wymianę FunBoxa, czy problem może leżeć głębiej po stronie infrastruktury Orange.

Z góry dzięki za pomoc.

1 ODPOWIEDŹ 1

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 4639
  • 23327
  • 108