Nasz Orange
anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Netflix, słaby bitrate na PC. Jak jest u was?

Highlighted
Flocc
Poziom 18, Badacz Przestworzy

Wiadomość zawiera obraz

FTTH, komputer podłączony kablem z routerem. Monitor 1440p. Mój PC i monitor spełniają wszystkie wymogi streamingu w 4k.

H264 w 1080p i HEVC w 1440p:netflix_bitrates_hevc.png

HEVC jest oczywiście ostrzejszy, bo natywna rozdzielczość monitora, ale widać artefakty przy dynamiczniejszych scenach. Mogę zmusić netflix także do streama w 4k ale bitrate jest dokładnie taki sam jak w 1440p... ktoś wie dlaczego tak jest? Gadalem pare dni temu z supportem netflixa przez chat ale nie byli mi w stanie pomóc, mieli dalej skierować sprawę do "specjalistów" i oddzwonić w zeszły poniedziałek. Niestety nie zrobili tego przez VPN to samo. Wszyscy moi znajomi maja dużo większy bitrate. Plan Ultra HD Premium. Czy to może być problem Orange?

Jakie wy macie bitrate'y, na moim screenshocie jest w obydwu przypadkach Wiedźmin S1:E1; ctrl+shift+alt+d.

7 ODPOW. 7
Piotrekk85
Poziom 45, Pionier Misji

Jaki procesor? Karta graficzna?

Pokaż test na fast.com
Flocc

Wiadomość zawiera obraz

fast.png7700k + gtx 1070

Anonim
Nie dotyczy

@Flocc  piszesz o znajomych, ale może oni mają lepsze/ mocniejsze komputery i w nich karty graficzne, inna kwestia już dostawca netu, ale raczej nie ma to wpływu jeśli masz światłowód.

Piotrekk85
Poziom 45, Pionier Misji

A próbowałeś na vpn zmienić serwer na kraj spoza eu, eog i nie uk? Obecnie Netflix losowo osobom zmniejsza bitrate z uwagi na pandemię.
Flocc

@Piotrekk85  Niestety teraz tylko mam dostęp do prostego vpna, gdzie nie mogę zmienić lokalizacji.

Flocc

Wiadomość zawiera obraz

Przetestowałem jeszcze raz w 4k przez DSR i jest lepiej teraz o dziwo, wczesniej w 4k mialem taki sam bitrate jak w natywnej (1440p):

4k.png

na pewno lepiej to wygląda, niż w 1080p w h264 i 1440p w HEVC przy 1200 bitrate.

marder
Poziom 29, Znawca Przestworzy

Obraz jak żyleta w 4K żadna telewizja Ci nie zagwarantuje bo kompresja jest i to spora. Pozostają jedynie płyty blu-ray lub zapis z kamer 4K.