Witam,
dzisiaj przedłużam umowę, która była przedłużana automatycznie na Neostradę 20 mb.
Moje pytanie brzmi, czy jest możliwość wyciągnięcia z tego łącza 80 .
Pani twierdzi, że w systemie wyświetla się tylko max 20
Odległość do szafy ulicznej +/- 150 m.
Dane z zasobu Urzędu Komunikacji Elektronicznej:
ORANGE POLSKA S.A. || DO 80 ||KABLOWE PAROWE MIEDZIANE
Dane z Liveboxa:
0
Pozdrawiam .
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
@lukaszwnw fizycznie może to stwierdzić dopiero technik o możliwości Twojej linii. Trzeba by zrobić zgłoszenie/zamówienie i technik przyjeżdża sprawdza możliwości. Ważna jest odległość nie do skrzynki na ulicy, tylko do centrali. Po parametrach linii wygląda, że masz odległość w okolicach 1,5 - 2 km do centrali, więc moim zdaniem raczej nie będziesz miał 80 Mbit/s, czyli vDSL.
Osobiście, jeżeli chodzi internet stabilnie, ja bym nic nie ruszał. Można pogorszyć sprawę.
@lukaszwnw fizycznie może to stwierdzić dopiero technik o możliwości Twojej linii. Trzeba by zrobić zgłoszenie/zamówienie i technik przyjeżdża sprawdza możliwości. Ważna jest odległość nie do skrzynki na ulicy, tylko do centrali. Po parametrach linii wygląda, że masz odległość w okolicach 1,5 - 2 km do centrali, więc moim zdaniem raczej nie będziesz miał 80 Mbit/s, czyli vDSL.
Osobiście, jeżeli chodzi internet stabilnie, ja bym nic nie ruszał. Można pogorszyć sprawę.
Dzięki za odpowiedź, na chwilę obecną jest to jedyny słuszny wybór dla mnie, brak innej opcji internetu
pzdr
@lukaszwnw to tak zostaw i na razie nic nie kombinuj, bo Orange w miedź już nie chce inwestować, a można przedobrzyć i będą problemy. Przemęcz się na tym łączu, a jak coś wpadnie lepszego, np. światełko od lokalnego operatora lub od Orange, to wtedy zmień.
@lukaszwnwZ tych parametrów łącza niewiele można wywnioskować. Są odczytane z modemu o skromnych możliwościach ukazania diagnostyki. Brak tłumienia, co określałoby mniej więcej długość linii. Livebox zapięty na maxa (przy założeniu, że masz 10Mb/sek-co wynika z tej prędkości) i SNR dość dobry. Powiem i tak, że diagnozę może postawić tylko technik po pomiarach szerokopasmowych linii. Wstępnie określa to odległość kablowa do centrali (nie więcej niż 1,3km) i brak odczepów-gniazdek równoległych w domu.Z jednym się z @ketrasaArtur zgodzę, że lepsze jest wrogiem dobrego i lepiej mieć działające 10Mb/sek niż niedziałające 80Mb/sek.Swoją drogą mógłbyś się pokusić o podniesienie opcji downloadu do 20Mb/sek i wtedy byłoby widać na ile się prędkość podniesie. To by sporo powiedziało...
Dzisiaj załatwiam formalności i podnosimy prędkość do 20 .
Jak tylko usługa zacznie działać wrzucę logi
pozdrawiam
@lukaszwnwPamiętaj, że tylko download podniesiesz, bo upload dalej będzie max 1,2Mb/sek
@lukaszwnw koniecznie wrzuć parametry linii i testy prędkości. Zobaczymy, jak działa na nowych ustawieniach.