Nasz Orange
anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Nagły spadek prędkości "w dół" po WiFi - po kablu normalnie.

Janhalb
Poziom 22, Odkrywca Przestworzy

Mam dziwny objaw. Nagle zdecydowanie spadła prędkość połączenia z siecią po WiFi (FunBox 3.0, światłowód 300 Mbps).

Na moim komputerze, podpiętym do FunBoxa kablowo, wszystko jest OK (może połączenie jest minimalnie wolniejsze niż zwykle - ale w praktyce niezauważalnie: normalnie Speedtest pokazuje ok. 305 Mbps, teraz jest 290). Ale wszystkie domowe urządzenia podłączone do WiFi (komputery moich dzieci) nagle "zwolniły": download jest na poziomie od 7 do 10 Mbps (choć upload pozostaje sporo wyższy).

Spróbowałem zrestartować FunBoxa, ale bez zmian. Ma ktoś pomysł, o co może chodzić?

24 ODPOW. 24
agat13
Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny

@Janhalb od kiedy zwolniły? Coś się wydarzyło w tym momencie? Jeśli po kablu jest ok, to są dwie możliwości. Coś w okolicy "dusi" sygnał wi-fi Twojego routera, lub sam router zaniemógł i uszkodził się nadajnik wifi. Jakie były prędkości po wifi wcześniej? Jaki to modem? Jakie częstotliwości odbierasz na urządzeniach i czy masz je połączone na modemie jako wspólną sieć o 2 częstotliwościach?

Janhalb

Od kiedy dokładnie - nie wiem, ale już jakiś czas (dzieci mi zaczęły zgłaszać problemy).

Wcześniej na telefonach było 30 - 40 (nie mamy telefonów najnowszych ani z najwyższej półki).

ALE - Jest jeszcze dziwniej. Jedno urządzenie (komputer mojej córki) ma na WiFi normalną prędkość (w przypadku jej karty sieciowej ok. 160 Mbps). A wszystkie inne (pozostałe dwa komputery + smartfony) - 7 do 8. Ki czort?!

Tak, jest wspólna sieć, obie częstotliwości działają…

agat13

@Janhalb ten czort nazywa się technologia i fizyka...jeśli jeden ma 150Mb/sek to znaczy, że nadajnik tyle nadaje. Logiczne. Reszta ma mniej, bo mają gorsze odbiorniki, są dalej od nadajnika czy mają problemy z obciążonym procesorem czy nadwagę softu. Nawet głupia przeglądarka ma wpływ na pomiary

pablus
Poziom 20, Odkrywca Przestworzy

w umowie na pewno masz zapis, że OPL nie gwarantuje poprawności działania usługi na wifi. Wszyscy ISP dostarczają usługę w technologii Ethernet i tak trzeba też to mierzyć. Ja mieszkałem kiedyś w puszcze Faradaya gdzie jakkolwiek byś nie kombinował to wifi nie miało prawa działać. Leciałem na kablu. Tobie też polecam

Janhalb

@agat13napisał(-a)

@Janhalb (…) Reszta ma mniej, bo mają gorsze odbiorniki, są dalej od nadajnika czy mają problemy z obciążonym procesorem czy nadwagę softu (…)

No bez przesady - chcesz mi powiedzieć, że jeszcze wczoraj miały dobre odbiorniki, a dziś nagle mają gorsze? Wczoraj wszystko chodziło normalnie - te same urządzenia, to samo oprogramowanie, ta sama odległość od nadajnika etc.

Mój telefon (Huawei P Smart Pro, więc może nie górna półka, ale też nie kompletny złom na wszelki wypadek zrestartowałem - i Speedtest pokazuje w tej chwili download 9,58 (za to upload - 35). Co gorsza, w czasie pomiaru widać, że prędkość skacze. A siedzę przy swoim biurku, w odległości pół metra od FunBoxa.

Janhalb

@pablus

Powtórzę:

problem NIE plega na tym, że WiFi działa słabo. Problem polega na tym, że do wczoraj to WiFi działało NORMALNIE, a teraz - nagle - działa słabo na tych samych urządzeniach z tym samym softem umieszczonych w tej samej odległości od FunBoxa.

Co więcej - na jednym urządzeniu działa OK, na pozostałych źle.

Więc to NIE JEST problem klatki Faradaya, słabych odbiorników w urządzeniach (przecież nie zepsuły się nagle we wszystkich na raz) etc.

Highlighted
agat13

@Janhalb doprecyzujmy. Masz dwie różna i wyseparowane sieci 2,4 i 5 GHz? Obie się inaczej nazywają, ale mają to samo hasło? 

Córka na 100% łączy się po 5-ce, bo po 2,4 by nie miała takiego wyniku. I

pablus
Poziom 20, Odkrywca Przestworzy

@Janhalb to i tak nie zmienia faktu, co jest w umowie zapisane

spróbuj zmiany ustawień sieci wifi bo być może któryś z sąsiadów założył sobie router i może to wpływać na funbox  

agat13

@Janhalb  może się uszkodził sam nadajnik 2,4 ,bo 5 działa ok? Nie wiem...zadaje tylko pytania zgodnie z tym, co czytam. Wifi jest kapryśne i nieprzewidywalne. Może ktoś obok postawił MESH i to zabiło 2,4??? Bez Twojej diagnozy i tak nic nie zrobimy prócz porady z cyklu : resetuj modem do ustawień fabrycznych lub wymień w telepunkcie...a chyba nie o to chodzi, bo to wiesz sam