- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Kpina?!
Polska jak to Polska, doją kasę jak najmniejszym kosztem, mam nadzieję, że kiedyś podejście do Polaków i Polski zmieni się na świecie, wszystko idzie w dobrym kierunku od paru lat.. 🙂
Nie wyobrażam sobie mieć w UPC do tego hosta 50ms.
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Kpina?!
Ja na T-mobile trochę psioczę no bo fakt, w grach na zagranicznych serwerach jest różnie, ale chociaż podczas gry na polskich serwerach pakiety zostają w kraju. W takim CS:GO ping miałem na poziomie 5-15 (według gry) i żadnych lagów ani problemów. To że jestem w tę grę noobem i lamiłem to inna sprawa, jakość połączenia nie miała nic do tego, bo ta była bardzo wysokiej jakości.
@-brtk- No ja mam 6-7 ms, ale mniej nie będę miał z racji lokalizacji. Tutaj winne T-mobile już nie jest, bo połączenie z mojego miasta do Warszawy lepiej zrealizowane nie będzie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Kpina?!
Mój znajomy w ogóle nie narzeka na T-Mobile, więc nie wiem od czego to zależne. Gra ostatnio dużo w OverWatcha, a więc nieszczęsny Blizzard, a on jest po Orange bardzo nastawiony na dobre połączenie, jak nic nie gada i nie walnie pięścią o stół, to znaczy, że jest ok 🙂
Z Warszawy do plixa ma się z 2ms z sieci T-Mobile.
Ja chcę przejść na koniec roku do T-Mobile z UPC, w UPC zostawię sobie tylko telwizję.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Kpina?!
Ja tam dopoki nie mialem problemow z hostami korzystajacymi z plixa (wysoki ping) to nawet nie myslalem ze mozna sie nie peerowac w najwiekszym polskim ixie - praktycznie u kazdego poprzedniego dostawcy, czy to plus czy sferia byl ten plix i wszystko ladnie dzialalo. A w Orange w CS:GO ping na poziomie 54ms - jak zobaczylem ten traceroute to prawie mi galki oczne z orbit wyszly - zeby w obrebie jednego miasta pakiet szedl przez Frankfurt - chyba tylko kompletny nieuk i skapiec puszcza tak pakiety. W Plus moze mam i 30ms do plixa, ale to i tak lepiej niz na swiatlowodzie od Orange gdzie ping powinien miec 4-5 ms...
Doszlo do tego, ze ktos poleca mi podreczniki do telekomunikacji kiedy na lte mam nizszy ping niz na swiatlowodzie. Niezla nieznajomosc tematu.
Ale szczerze - wole placic 60 zlotych za internet lte w plus a niedlugo moze i swiatlowod z netii bede mial niz placic w orange i miec 60ms do Warszawy z Warszawy.... zart...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Kpina?!
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Kpina?!
Bo Orange jak zaprosi na wycieczkę do Warszawy, to kupi Ci bilet przez Frankfurt 🙂 A nie sorry, w realu tak to nie działa, taniej będzie PKSem bo dziurawych drogach, więc kupią Ci bilet na PKS'a. W Internecie wszystko na odwrót, mają taniej przez zagranicę.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Kpina?!
@-brtk- Ja w T-mobile mam problem tylko z tym nieszczęsnym Holenderskim AMS-IX. Gdyby przestali puszczać tam tyle tras to byłby zadowolony. Sam internet, czyli youtube, twitch, strony internetowe chodzą bardzo dobrze i płynnie.
W takim Paladins pakiety nie szły przez AMS-IX i żadnych lagów nie miałem, a zagrałem z 30 meczy i nie było żadnych problemów.
Gdyby tylko olali AMS-IX to byłbym bardzo zadowolony. Niestety jest jak jest i póki co w grach to taki Orange, tylko z niemieckim rodowodem 😄
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Kpina?!
Jakie fake newsy? Kazdy zainteresowany moze sobie wejsc na peeringdb.com czy bgp.he.net i zobaczyc, ze Orange w kazdym kraju w Europie peeruje sie w ixach i praktycznie w kazdym azjatycko-afrykanskim rowniez. Tylko ta Polska pozostawiona w tyle 😕
Ja operatora zmienilem - na takiego ktory szanuje klienta, a polecanie vpn komus bo operator nie ma normalnych tras to po prostu najwyzsza forma chamstwa, bezczelnosci i kpin z klienta. To operator odpowiada za trasy i skoro jako jedyny w calym kraju nie potrafi wpiac sie do ixa to nie klient ma brac vpn tylko operator traci klienta.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Kpina?!
Ja jak zmieniałem Orange prawie 4 lata temu, to na rozchodniaka dostałem telefon od konsultanta, dlaczego zrywam umowę.
Powiedziałem tam, że zrywam umowę ze względu na routing, który mają fatalny i że nie ma u mnie jeszcze światłowodu. Pani zapytała się, co skłoni mnie, bym do nich wrócił. Kazałem zapisać, że jak wprowadzą światłowód u mnie bloku (co stało się rok po odejściu) i jak naprawią routing w kraju i za granicą, że mogą do mnie wtedy zatelefonować. Oczywiście kazałem dopisać, że jak któraś z dwóch opcji nie zostanie spełniona, by nie męczyli mnie telefonami i szanowali swój i mój czas. Do tej pory nikt nie zadzwonił, dobrze, że się słuchają chociaż.. 😉
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Kpina?!
Sprawdź sobie trasy do strony głównej onet, wp, interii - jak się chce, to można wcale nie wychodzić za granicę. Jeśli usługodawca dogaduje się z operatorem - jest "przyzwoicie". I tak ten biznes się kręci.
A jeśli klient jest świadomy i wymagający, to oczekuje od dostawcy usługi serwisów ala looking glass a nie czyta głupot z forów internetowych.
Trasa przez tpix (niedostępny dla klientów neo):
traceroute to plix.pl (46.28.245.18), 30 hops max, 40 byte packets
1 z-lg.tpix.pl (195.149.236.221) 3.435 ms 3.306 ms 5.147 ms
Trasa przez tpnet (dla klientów mających neo):
traceroute to plix.pl (46.28.245.18), 30 hops max, 40 byte packets
1 80.50.231.201 (80.50.231.201) 0.717 ms 0.695 ms 1.155 ms
2 war-r2.tpnet.pl (194.204.175.62) 3.002 ms 3.276 ms 4.782 ms
3 193.251.248.153 (193.251.248.153) 22.083 ms 25.691 ms 23.985 ms
4 verio-1.gw.opentransit.net (193.251.247.156) 23.452 ms 23.426 ms 23.367 ms
5 ae-3.r20.frnkge13.de.bb.gin.ntt.net (129.250.6.33) 24.141 ms 23.422 ms 23.415 ms
MPLS Label=106 CoS=0 TTL=1 S=1
6 ae-6.r01.wrswpl01.pl.bb.gin.ntt.net (129.250.8.186) 49.793 ms 46.261 ms ae-15.r01.wrswpl01.pl.bb.gin.ntt.net (129.250.5.19) 46.219 ms
7 82.112.96.78 (82.112.96.78) 48.730 ms 45.186 ms 49.782 ms
8 46.28.246.111 (46.28.246.111) 45.728 ms 49.816 ms 50.092 ms
9 46.28.245.18.as34209.plix.pl (46.28.245.18) 46.132 ms 49.615 ms 50.033 ms
To i to jest Orange.