Konfiguracja Ubiquiti UCG Ultra z ONT – dual stack IPv4+IPv6

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35094
  • 293

@shimmywtfnapisał(-a)

...

Niestety już po krótkich testach widzę, że zmienił mi się prefiks IPv6. Liczyłem, że Orange nie robi takich głupot.

...

Pełny DS w Orange jest możliwy ale nie na jednej sesji PPPoE, więc trochę egzotycznie (ale w sumie logiczne, jeśli IPV6 ma korzystać z DSLite).

Orange nie robi tu żadnych "głupot". Stałość prefixu nie jest gwarantowana, ale zmienia się on często jedynie wtedy, gdy coś się dzieje ze sprzętem (po którejkolwiek stronie). Jeśli robiłeś testy, to bardzo prawdopodobne że prefix nie był stabilny, bo testowałeś różne konfiguracje.

Przy stałym UUID dostaję ten sam prefix już od wielu miesięcy.

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 85
  • 326
  • 0

@shimmywtfnapisał(-a)

Niestety już po krótkich testach widzę, że zmienił mi się prefiks IPv6. Liczyłem, że Orange nie robi takich głupot. Na szczęście mam równolegle rozgłoszone ULA, więc boli trochę mniej.

Mi się zmienił jedynie podczas jakichś prac technicznych.

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 85
  • 326
  • 0

@marsonnapisał(-a)

Jako ciekawostkę dodam, że albo orange albo mój ISP, na infrastrukturze, którego świadczona jest usługa orange mają to jakoś dziwnie pokonfigurowane bo mam 600 Mbps usługi (w praktyce ok 620 Mbps) a jak miałem dual stack odpalone na mikrotiku to speedtest wyciągał 800 Mbps z kawałkiem raz nawet widziałem 900 Mbps.

U mnie na speedteście jest to samo.

1000030886.png