Konfiguracja Ubiquiti UCG Ultra z ONT – dual stack IPv4+IPv6

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8939
  • 36361
  • 301

@shimmywtfnapisał(-a)

...

Niestety już po krótkich testach widzę, że zmienił mi się prefiks IPv6. Liczyłem, że Orange nie robi takich głupot.

...

Pełny DS w Orange jest możliwy ale nie na jednej sesji PPPoE, więc trochę egzotycznie (ale w sumie logiczne, jeśli IPV6 ma korzystać z DSLite).

Orange nie robi tu żadnych "głupot". Stałość prefixu nie jest gwarantowana, ale zmienia się on często jedynie wtedy, gdy coś się dzieje ze sprzętem (po którejkolwiek stronie). Jeśli robiłeś testy, to bardzo prawdopodobne że prefix nie był stabilny, bo testowałeś różne konfiguracje.

Przy stałym UUID dostaję ten sam prefix już od wielu miesięcy.

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 97
  • 387
  • 0

@shimmywtfnapisał(-a)

Niestety już po krótkich testach widzę, że zmienił mi się prefiks IPv6. Liczyłem, że Orange nie robi takich głupot. Na szczęście mam równolegle rozgłoszone ULA, więc boli trochę mniej.

Mi się zmienił jedynie podczas jakichś prac technicznych.

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 97
  • 387
  • 0

@marsonnapisał(-a)

Jako ciekawostkę dodam, że albo orange albo mój ISP, na infrastrukturze, którego świadczona jest usługa orange mają to jakoś dziwnie pokonfigurowane bo mam 600 Mbps usługi (w praktyce ok 620 Mbps) a jak miałem dual stack odpalone na mikrotiku to speedtest wyciągał 800 Mbps z kawałkiem raz nawet widziałem 900 Mbps.

U mnie na speedteście jest to samo.

1000030886.png

Poziom 9, Zwiadowca Przestworzy
  • 2
  • 7
  • 0

Temat trochę stary, ale wczoraj dotarł UCF-Fiber i o ile jeszcze telewizji i telefonu nie przywróciłem po migracji z funboxa, to ipv6 już smiga na jednym interfejsie WAN.

Na początku zacząłem trochę na około i w przyszłości może zmienię aktualna konfigurację ponieważ okupuje mi drugi port WAN (pomimo tego, że jest nie podłączony).

A więc tak jak w oryginalnym poście. WAN1 w moim przypadku eth4, vlan 35 - normalne logowanie na ipv4, ipv6 wyłączone.

Następnie wchodzisz w drugi port WAN (u mnie to eth6), pomimo tego że linki jest down to i tak ustawiasz logowanie pppoe z +/ipv6 w username, pozostałe ustawienia jak w poście (dhcp i prefix), ja tylko użyłem DNS cloudflare i googla, zapisujesz konfig.

Następnie logujesz się na router przez ssh i edytujesz plik /etc/ppp/peers/ppp1. Tam w pierwszej liniii będziesz miał interfejs eth6 - zamieniasz go na eth4.35. Następnie wyszukujesz proces `/usr/sbin/pppd call ppp1 nodetach` - ps wuax |grep pppd i ubijasz go (kill <PID>).

Po restarcie nawiąże sesję ppp1 na tym samym interfejsie co ppp0, dla pewnosci sprawdz log /var/log/ppp1.log

Na koniec pozostaje jeszcze ostatnia rzecz - przechodzisz do listy sieci LAN, wybierasz ta w ktorej chcesz miec ipv6, przechodzisz do zakladki ipv6 i zaznaczasz prefix delegation. Interfejs wybierasz WAN2 secondary.

A i nie zapomnij odpalic komendy ip -6 route add default dev ppp1

Jeszcze nie miałem czasu aby sprawdzić jak to samo osiągnąć z linii polecen bez blokowania WAN2 w UI. Na razie takie rozwiązanie działa - przy jednym fizycznym WAN i mam zarówno ipv4 jak i ipv6.

Jak już uporam się z tv i telefonem pewnie wrócę do tematu.

Poziom 16, Badacz Przestworzy
  • 17
  • 57
  • 0

Od , około, miesiąca, Ds-lite jest wspierany przez Unifi natywnie: https://nasz.orange.pl/t5/Internet-domowy/IPv6-a-DS-Lite-na-Ubiquiti-UXG-Lite/td-p/394369/page/2#U44... . Działa. 

Poziom 9, Zwiadowca Przestworzy
  • 2
  • 7
  • 0

Na razie nie widze sensu bawienia sie w DS-Lite jezeli moge miec zarowno ipv4 oraz ipv6 bez tunelowania.

Jak bede mial chwile to zobacze z czym to sie je.

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 27
  • 98
  • 1

Można rozważyć włączenie legacy IP na jednym interfejsie i IPv6 z DS-Lite na drugim. I tak trzeba grzebać w routerze, ale wtedy chociaż wszelkie statusy, które UniFi robi na podstawie legacy IP będą działać i nie będą świeci na czerwono.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8939
  • 36361
  • 301

IMHO gra niewarta świeczki. Ruting IPv4 zaczyna być wtedy problematyczny - trzeba go ręcznie skonfigurować według jakichś reguł, które to reguły trzeba najpierw wymyślić, potem wdrożyć i na koniec zobaczyć czy się sprawdzą. DS jest lepszy. W dodatku dla klienta indywidualnego normalnie niedostępny, podczas gdy dla firm to właśnie jest domyślna konfiguracja. Póki nie ma zbyt wielu pasjonatów wystarczająco zdeterminowanych żeby to ogarnąć, Orange raczej nie będzie się czepiał więc trzeba korzystać.