- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jaka jest realna max prędkość FunBoxa 2.0 na WiFi?
Z tego FunBox 2.0 więcej nie wyciągniesz, jak chcesz max prędkości to tylko po kablu łan. Orange nie gwarantuje prędkości z umowy po wi fi, żaden dostawca netu też tego nie praktykuje.
Edit:
@ayahuasca1 nie pokazałeś wszystkich ustawień z karty sieciowej Asus, ciekawi mnie pozycja dla 5GHz tam często jest ustawiony jeden kanał 20MHz lub 40MHz i trzeba to dać na Auto by oba kanały pracowały wtedy jest 2x szybciej, co do FunBox to nic tam już nie zmienisz, można by po kosztach TP-Link Archer C6 (140zł), jest 2x szybszy od FunBox 2.0 i ma tryb Access Point (Punkt dostępu), wyłączasz wi-fi w FunBox 2.0 i cieszysz się max prędkością po wi-fi.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Nie chce mi sie wierzyć zeby FB 2.0 był tak słaby w sieci WiFi w porównaniu do FB 3.0
U mnie na telefonie z drugiego pokoju od FB 3.0
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@PeterMac jest spora przepaść pomiędzy FB 2.0 a FB 3.0, reszta to zła konfiguracja, inna sprawa że FB 2.0 nie ma AC na 5GHz jeśli się nie mylę, więc karta wifi Asusa w pc się marnuje, na mniej niż połowa wydajności działa 😎
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Tez ma AC, tylko 3 wbudowane anteny kazda po 433 czyli łącznie 1300Mbps dla 5GHz.
https://www.telepolis.pl/wiadomosci/sprzet/czym-rozni-sie-orange-funbox-3-0-od-funbox-2-0
Na zrzucie z Windows od autora wątku widać ze połączenie nawiązuje w 802.11ac.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Skoro tak to karta Asusa chyba z tego nie korzysta, szybkość jak na n trybie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dokladnie, ale nadal kolega nie zamiescił zrzutu z predkości polączenia w Windows na samej karcie, takze trudno wywnioskować w czym problem.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@PeterMac i ciekawe czy zainstalował oprogramowanie do karty wi fi, bo gro użytkowników poprzestaje na sterowniku co Windows zainstaluje po zobaczeniu nowego urządzenia 😎
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
otoz to :), moze być w tym problem.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@PeterMac Nie patrz na ilość anten, tylko na chipa obsługującego ten standard w tym routerze. Ja mam Router TP-Link Archer D5 V.1 i też ma 3 anteny. W sieci wewnętrznej po WiFi osiąga przy 5 GHz max 867Mbps. Do routerów 2,4 GHz też czasem dawano 3 anteny. I co z tego? Nic.
oczywiście on sam ma wbudowany modem ADSL+, bo niestety Orange u mnie nie jest zainteresowane obecnie rozbudową sieci.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Tak, ale nie ma opcji zeby FB 2.0 osiągał max tylko ~180Mbps dla WiFi w speedtest, winna jest karta czy tez zła konfiguracja itd.