- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jaka jest realna max prędkość FunBoxa 2.0 na WiFi?
@ayahuascanapisał(-a)Zainstalowałem oficjalny sterownik do karty ze strony ASUSa. Przed instalacją karta była wykrywana jako zwykły "Broadcom…", po instalacji mam już w menedżerze urządzeń pełną nazwę karty ASUS PCE-AC56 i pojawiły się dodatkowe opcje konfiguracyjne. Zakładam w takim razie, że sterowniki są ok.
Tutaj prędkość jaką pokazuje Windows we właściwościach połączenia:
A tutaj widoczne wszystkie możliwe ustawienia zaawansowane karty. Zrobiłem screeny wszystkich opcji, w których pojawiają się wartości odnośnie pasma:
Jest poprawnie i szybkość po wi-fi jak trzeba, więc nie widzę problemów, nie ma co grzebać w ustawieniach, jest max szybkość jaką FB 2.0 może udostępnić po wi-fi.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Po screenach na połączeniu WiFi karta łączy sie na 702Mbps czyli na pewno łączy sie na 5GHz w "ac" takze jest ok.
Tylko skoro karta uzyskuję predkośc 702Mbps wg Windows, to spokojnie powinna uzyskiwać realny transfer łącza w speedtest nawet w najgorszym przypadku połowę tej prędkości a nie tylko 180Mbps.
Antenty przykreciłeś bezposrednio z tyłu do karty czy na podstawce na kablu ?
irek6311 - w sumie max to nie jest bo FB 2.0 moze nawet łączyć sie na 1.3Gb/s ale z kartą WiFi która posiada 3 anteny. Ale ta predkość połączenia jest ok, zapewne gdyby sie jeszcze przybliżyć z kartą to osiagnie wtedy max 867Mbps dla tej karty PCE-AC56.
Jedno jest pewne, FB 2.0 nie jest tu winny, bo nawet w tym poście kolega "Sebastian1" pisał ze łączy sie z FB 2.0 na telefonie i uzyskuje w speedtest ok 260-280Mbps.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@PeterMac tam jak się nie mylę Asus ma antenki z tyłu, jak pc wciśnięty pod biurko, to słabo to widzę po wi-fi.
Tak na marginesie te katalogowe prędkości są zwodnicze, tak FB 2.0 jak tej karty wi-fi Asus, realnie jest dużo wolniej, jak jeszcze sprzęty mają przeszkody w połączeniu po wi-fi, to może być 1/2 katalogowej prędkości.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Niezła jaja. Anteny mam przykręcone bezpośrednio z tyłu do karty i obydwie były skierowane w stronę FunBoxa. Teraz je lekko rozłożyłem, jedną na lewo, drugą na prawo. Prędkość podskoczyła do 230Mb/s.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
No i mamy przyczynę 🙂
Antenty najlepiej wyciągnać na tej podstawce z kablem i umieścić gdzieś na zewnątrz jak najwyżej.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jest w porywach nawet 240Mb/s 😉 Rozumiem, że nie ma sensu już walczyć o wyższe prędkości na WiFi i to jest realne maximum jakie wycisnę z tej konfiguracji? 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zalezy jak urządzenia siebie widzą, jakie przeszkody itd, ale jesli jest to w obrębie jednego pokoju, to myśle ze spokojnie da się wycisnać więcej.
Trzeba tez pamiętać ze w przypadku WiFi i testu na speedtest, predkość sie rozkręca po czasie, przy kablu jest od razu, a przy WiFi rozpędza się i czasami speedtest mierzy zbyt krótko zeby pokazać realny max.
Dla testu mozesz pobrać sobie stąd
jeden z plików i zobaczyć jaka bedzie prędkość pobierania w MB/s.
(U mnie przy łączu 300Mbps po WiFi pobiera z prędkością ~36-38MB/s w Chrome)
Trochę szkoda ze nie kupiłeś karty PCE-AC68 3-antenowej, idealny wybór pod FB 2.0 który również posiada 3 anteny. Wiem te karty tanie nie są.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@ayahuascanapisał(-a)Jest w porywach nawet 240Mb/s 😉 Rozumiem, że nie ma sensu już walczyć o wyższe prędkości na WiFi i to jest realne maximum jakie wycisnę z tej konfiguracji? 🙂
Anteny sygnałem musiały by idealnie się pokrywać, tak samo w obu urządzeniach, to raczej nie realne, chyba że tak jak pisze @PeterMac , dał bym spokój z dalszymi eksperymentami, jest dobrze @ayahuasca 😉
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Plik pobiera z prędkością 30MB/s. Jest ok, nie potrzebuję więcej i nie będę już kombinował. Nie zdawałem sobie sprawy, że sygnał wifi jest aż tak wrażliwy. Dobra nauka na przyszłość. Dziękuję wszystkim za pomoc.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ja jeszcze sobie pozwolę grosz od siebie.
Zasada jest taka że karta powinna się synchronizować na 1,3 gb/ s ale trzeba pamiętać, że router musi być w tym samym pomieszczeniu.
Po drugie ilość innych punków wifi na 5Ghz ma znaczenie i wszelkie inne zakłócenia.
Mi udało się wykręcić około 500 mb/s a czasami i 600 ale nie zawsze i to na laptopie. Więc myślę że śmiało te 300 powinno się rozbujać.