Internet zwalnia przez program antywirusowy

Poziom 13, Tropiciel Przestworzy
  • 22
  • 43
  • 0

I sorry, że pisze post pod postem, ale sprawa dotyczy Eset, w sumie 3 razy przeinstalowywałem Windows a Eset odbiera, że kolejna instalacja to już nadużycie. Wiec zadzwoniłem na infolinie chyba z półgodziny tłumaczenia i podanie kluczy, bo kupiłem 2 na 2 laptopy Eset Internet Security Premium, nie przyszedł kolejny mail, ale w Eset Home pisze, że już aktualna i nie ma czerwonego wykrzyknika nadużycie. Więc instaluję, a tu znów wyskakuje — nadużyta licencja. Nic, zainstalowałem trial, przyszedł mi tymczasowy klucz — wpisuje — nadużyta licencja. Ja nie wiem co się u nich dzieje. A licencja ważna jeszcze 3 miesiące. Lubię Eset, bo dobrze chroni, ale chyba zmienię firmę, nie wiem na co ? Jakieś propozycje? I ostatnia sprawa po instalacji triala Eseta prędkość spadła do 2,4 Gb/s odinstalowałem, zresetowałem kompa — wróciło 6,8 Gb/s. Może to kwestia ustawień programu, ale przestało mnie już bawić to mieszanie.

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2674
  • 10451
  • 38

Totalny chaos przy próbie migracji z 2 Gb/s na 8 Gb/s

@kamet68napisał(-a)
Jakieś propozycje?

linux

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2540
  • 11956
  • 75

Totalny chaos przy próbie migracji z 2 Gb/s na 8 Gb/s

Najlepszy antywirus, to brak antywirusa.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9908
  • 41551
  • 341

Skoro programy działające w tle takie jak adguard czy eset spowalniają ci połączenie, to diagnoza jest dość oczywista: komputer ci nie wyrabia i musisz wybierać czy chcesz mieć szybko czy z wodotryskami. Wodotryski kosztują. Szybko kosztuje. Masz tylko tyle zasobów ile masz. Wybór należy do ciebie Albo możesz kupić szybszy komputer tylko naprawdę nie wiem czy warto dla tych kilku minut zysku na dld.

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 4351
  • 21591
  • 103

To zależy od typu ochrony. Jeżeli to ochrona na poziomie DNS to komputer nie musi mieć jakiś specjalnych wymagań. Ale jeżeli to ochrona przez tunelowanie ruchu poprzez wirtualny interfejs to straty będą, szczególnie przy bardzo dużych transferach. 

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 3336
  • 18091
  • 88

@kamet68 przetestuj od AVG, mam cały pakiet, Laptop daje radę i internet też, Eset premium miałem, problemów nie było, ale trochę przekombinowany i mi nie spasował 😎

@atlas_cudow Norton 360 deluxe spowalnia procesy, nie badałem dla czego, ale bym go już nie zainstalował, syfu nie przepuszcza, ale kiedyś był lekki i nawet słaby PC dawał radę, teraz jeszcze te reklamy wciskają 😎

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9908
  • 41551
  • 341

ESET to inna klasa niż AVG. Wystarczy go skonfigurować jak należy i jest IMHO najlepszy - co potwierdzają liczne rankingi i nagrody. Oczywiście W10 cz 11 mają już wbudowane rozwiązania antywirusowe, ściśle rzecz biorąc nie ma jakichś bardzo mocnych wskazań do instalowania zewnętrznych. Jednak warto wiedzieć co się robi i dlaczego, a nie liczyć na to że kolejna instalacja systemu będzie bardziej udana niż poprzednia. Kwestie warunków licencjonowania ESET wykraczają już tak daleko za zakres tmatyczny forum, że nie widzę powodu by dalej się nad tym pastwić.