Internet zwalnia przez program antywirusowy

Poziom 17, Badacz Przestworzy
  • 35
  • 92
  • 0

Czyli wniosek jeden: nawet jakbym wyłączył real time protection co by było bez sensu, bo to podstawa. Więc nie ma sensu wydawać kasy na antywirusa. Pozostaję przy Windows Defender. Dzięki za odpowiedzi. Ostatnie pytanie, czy jest nadzieja, że dostosują kiedyś antywirusy, żeby to ogarniały. Bo przecież łącza coraz szybsze?

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2594
  • 12243
  • 75

@kamet68  na pewno bo interes im upadnie.

• 35
  • 92
  • 0

Sprawdziłem wyłączenie real time protection, nic nie dało, dalej download tnie z 8 na 2,5 Gb/s. Upload jest ok. Nic, pozostaje czekać. Możecie się pośmiać ze mnie, ale serce boli, jak plik idzie bez antywirusa 650 Mb/s a z antywirusem 150 Mb/s.

Poziom 36, Nawigator Galaktyczny
  • 3200
  • 15562
  • 141

@kamet68napisał(-a)

Możecie się pośmiać ze mnie, ale serce boli, jak plik idzie bez antywirusa 650 Mb/s a z antywirusem 150 Mb/s.

Ten plik i tak zostanie przeskanowany po pobraniu, także wiesz.

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 4428
  • 22196
  • 104

@Samotnicknapisał(-a)

@kamet68napisał(-a)

Możecie się pośmiać ze mnie, ale serce boli, jak plik idzie bez antywirusa 650 Mb/s a z antywirusem 150 Mb/s.

Ten plik i tak zostanie przeskanowany po pobraniu, także wiesz.

To już może być za późno ,:) 

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9963
  • 41926
  • 343

@kamet68napisał(-a)

j131 pewnie masz racje

...

przepraszam za poprzednie wpisy

...

Nie ma problemu. Każdego mogą ponieść emocje.

A co do meritum: no nie wiem czemu tak akurat się to u ciebie zachowuje, stawiałem tylko hipotezy, możliwie najprostsze jak brzytwa Ockhama nakazuje. Tylko zawsze trzeba pamiętać że to jednak heurystyka, prostota nie gwarantuje poprawności. BTW: konfiguracja "bez antywirusa", ta która działa z pełną prędkością, to jest konfiguracja z systemowym antywirusem, czy konfiguracja z wyłączonymi wszystkimi antywirusami, w tym systemowym? Generalnie ESET mnie się osobiście podobał (kiedy jeszcze go używałem) ponieważ właśnie nie obciążał systemu i miał mnóstwo opcji których znacznie nie wymagało od razu zrobienia doktoratu z antywirusologii. A systemowe rozwiązania były wyłączane. Tylko że to nie były czasy łącz ośmiogigabitowych. Tak naprawdę takie łącze to jest wyzwanie dla sprzętu, i coś co sprawdza się dla wolniejszego łącza nie musi się sprawdzać dla tak szybkiego. Znalezienie konkretnego "winowajcy" (konkretnej opcji czy konfiguracji jakiegoś elementu) może być bardzo trudne i na pewno wymagałoby detektywistycznej pracy, mnóstwa cierpliwości i pokory. I pewnie jakichś inwestycji. Mnie osobiście by się chyba nie chciało.

• 3200
  • 15562
  • 141

@j131napisał(-a)
Znalezienie konkretnego "winowajcy" (konkretnej opcji czy konfiguracji jakiegoś elementu) może być bardzo trudne i na pewno wymagałoby detektywistycznej pracy, mnóstwa cierpliwości i pokory.

Zacząłbym od https://support.eset.com/en/kb3126-disable-ssl-filtering-in-eset-windows-products

• 35
  • 92
  • 0

j131 nie, normalną prędkość, czyli jak dla mnie 7,1 Gb/s osiąga przy włączonym Windows Defender — natomiast począwszy od Eseta, przetestowałem kilka triali, każdy obcina łącze do max 2,5 Gb/s a niektóre jeszcze bardziej. Może by się jeszcze dało coś pogrzebać w samym Esecie, ale po co mam płacić za antywirus 200 zł, jeżeli mam wyłączyć połowę opcji. To nie ma sensu. Windows Defender wyrabia, więc nie ma sensu mieszać. Co ma zablokować — blokuje. No czasem trzeba pewne reguły obejść, ale z tym się już zapoznałem. Tylko to moje przyzwyczajenie. Zawsze legalny antywirus, przez ostatnich kilka lat Eset różne droższe i tańsze wersje. To samo AdGuard wykupiłem 3 licencje lifetime tanie to nie było i to samo, instaluje go pierwszego i momentalnie łącze spadło do 1,5 Gb/s. No cóż, pozostałe dwie licencje wykorzystam w smartfonach.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9963
  • 41926
  • 343

No to podbijam to co zasugerował kolega @Samotnick. Te objawy wskazują na element analizujący ruch https. W windowsach to wszystko (dekodowanie i skanowanie całego szyfrowanego ruchu) odbywa się na jednym rdzeniu. CPU ci tego nie wyrabia, jeśli ma przetwarzać 8Gbitów na sekundę. To samo jest w ESET i w AdGuard, oba IIRC używają tego samego komponentu systemowego do przechwytywania ruchu. IMHO jakiekolwiek skanowanie ruchu HTTPS jest po prostu zbędne i w sumie sprzeczne z samą ideą bezpiecznych połączeń (formalnie ten skaner - czy to AdGuard czy ESET - przeprowadza typowy atak "Man in the Middle" tym samym osłabiając wiarygodność wszelkich "kłódek"; nigdy bym tego nie włączył u siebie) ale rób jak uważasz.

• 3200
  • 15562
  • 141

Z tego co pamiętam z kontaktu z NOD to przy skanowaniu ruchu sieciowego działa jako proxy, które jak wspomniał @j131 rozszywa wszelkie SSL/TLS, wystarczy sprawdzić certyfikat witryny.