Internet rozłącza się często o 2-4 w nocy - Cykl odnawiania IP

ROZWIĄZANE

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35096
  • 293

U mnie jest to zawsze dokładnie 2:10. Nieważne jak długa była wcześniejsza sesja. Serwerów autoryzacyjnych jest sporo, i pamiętają kto się do kogo podłączył i kiedy (w końcu sesja ppp jest monitorowana i aktywnie utrzymywana po obu stronach). Orange aktywnie odmawia udzielenia jakichkolwiek informacji na temat technikalów. Najwidoczniej uważa że coś w tej konfiguracji stanowi zagrożenie dla integralności usługi.

PS. Cel tej dziwacznej aktywności też nie jest taki oczywisty. Owszem, jeśli sesja pppoe jest zestawiona w ipv4, to nowa sesja może i najczęściej dostaje inny adres publiczny. Natomiast delegacja w ipv6 jest ważna 24 godziny i kompletnie niezależna od tego mechanizmu. W przypadku DS obie sesje są zawsze zrywane jednocześnie. 

Autoryzacja jest zresztą robiona w ułamku sekundy. Nawet gdyby jednocześnie wszyscy klienci w zasięgu serwera chcieli się autoryzować to nic złego by się nie stało, IMHO.

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 26
  • 62
  • 0

Ja też chciałbym to wyjaśnić bo chociaż na razie nie korzystam z orange to już czuję że będzie mi to działać na nerwy więc rozszerzam temat:

a) PO CO wogóle są te restarty?  Czy chodzi o standardową rotację IP czy o coś więcej?

b) Jak to się odbywa - Czy to OLT zdalnie wydaje polecenie klientom że mają odnowić dzierżawę IP / od nowa pobrać profil?

c) Jakie mogą być skutki - Czy może być tak jak kiedyś za czasów Neostrady na ADSL że ściągasz sobie coś dużego, zostały 2 minuty do końca i nagle zerwie ci połączenie bo "akurat" teraz router musiał odnowić dzierżawę, wskoczyło inne IP i wtedy d**a bo musisz ściągać kilka godzin od nowa?

d) Jak temu zaradzić - Na myśl przychodzą mi 2 sposoby:

1 - Podpiąć usługę DynDNS pod router

2 - Przy podpisywaniu umowy wziąć opcję dodatkową "Stały publiczny adres IP" z tym że tutaj nie jestem pewny - Napiszcie i doprecyzujcie czy w Orange faktycznie jest to możliwe.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15594
  • 64172
  • 825

@M_Scofield   w ADSL restart był co 22 godziny, więc łatwo było wyliczyć. W FTTH jest co 210 lub 240godzin. Liczył się czas sesji i tym można było sterować 

Jak napisali przedmówcy, ustawiony na sztywno w nocy i żadne sterowanie nie wchodzi w grę 

Zresztą nie ma porównania co do czasu ściągania plików w obu technologiach 

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35096
  • 293

Nie da się nic z tym zrobić. Regularne restarty Funboxa o stałej godzinie są po prostu faktem. Ale one w niczym nie przeszkadzają, przepływność łącza jest tak duża że nic się tak długo nie ściąga. Stałego adresu nie dostaniesz, chyba że umowa na firmę, wtedy jednak nie wiem czy są restarty czy ich nie ma. Podejrzewam że nie ma, ale to koledzy mający takie umowy musielibyśmy potwierdzić. W przypadku adresacji IPv6 po restarcie najczęściej pozostaje o taki sam.