Internet od Orange w dwóch wariantach: FTTH (światłowód) i HFC ("światłowodowy")

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 256
  • 1233
  • 5

Internet od Orange w dwóch wariantach FTTH (światłowód) i HFC ("światłowodowy")

Coś czuje, że będą niezłe numery z tym HFC w Orange.

Znajomy chciał zamówić światłowód Orange. W jeden dzień infolinia twierdzi, że nie może. Na drugi dzień dzwoni konsultantka, że jednak może. Dopytuje czy to światłowód czy "światłowodowy". System pokazuje, że FTTH. Na umowie światłowód FTTH i Funbox 7 (do 1 Gb/s). Niby wszystko pięknie...

Przyjeżdża technik zdzwiony, że podpisano taką umowę, bo w bloku sieć PŚO i tylko HFC, do tego zamiast Funbox 7 i tak ma Funbox 6. Podłączenie szybkie, bo do kabla exUPC podpiął modem kablowy, do modemu kablowego Funboxa. Jedynie konfiguracja trwała długo, bo modem nie chciał pobrać jakiś tam ustawień etc. 

Nie wygląda to kolorowo 😎

Znajomy potestuje i zobaczy czy zostanie przy Orange czy przy dotychczasowym operatorze. 

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 3117
  • 11773
  • 71

A co to za różnica dla przeciętnego Kowalskiego po jakim medium idzie. Ważne że idzie i tyle ile chciał. 

• 256
  • 1233
  • 5

Czasami warto bardziej zadbać o swoje interesy, niż tylko "ważne, ze idzie" 😎

Tym bardziej, że średnio idzie, jak Funbox masz podpięty do drugiego modemu kablowego. Generalnie działa podobnie jak u poprzedniego operatora, bo to ten sam kabel (PŚO). Dlatego zmieniał myśląc o światełku.

Nie mam nic przeciwko HFC, pod warunkiem, że wszystko zgadza się z umową i jest sprzedawane uczciwie. Tutaj Orange niby sprzedało "światłowód" czyli FTTH, zapewniając klienta, że pod jego adresem jest światłowód a nie HFC. A efekt finalny opisałem wyżej. Podłączone jest HFC, a na umowie jest FTTH (zamiast HFC) i... w Mój Orange zaznaczone, ze podłączyli mu FTTH 😁

Dlatego postanowiłem podzielić się ta sytuacją, by podkreślić bajzel z tym związany. Bo spodziewam się, ze takich akcji będzie sporo, gdy ma się w ofercie różne technologie. I to nawet może nie ze złej woli operatora. Po prostu, przyjmujący zamówienie w systemie będzie widział pod adresem FTTH, umowa podpisana na FTTH, a na miejscu technik montuje HFC. Co znajomy zrobi, nie wiem (ma 14 dni na odstąpienie). Na razie testuje. Ale jest zabawnie...

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9734
  • 40522
  • 335

Kluczowe jest czy będzie działało zgodnie z umową, czy nie. Antycypacja że "średnio idzie" bo modem kablowy ten sam jest nieuprawniona, IMHO. Szkoda że kolega nie chce się tu sam podzielić, zawsze to jednak lepsze niż "głuchy telefon".

• 3117
  • 11773
  • 71

@szewol do OPP w bloku ma po światłowodzie a że ten ostatni odcinek kilkunastu metrów do mieszkania ma koncentryk to chyba świat mu się nie zawali. Jeśli prędkość się zgadza i pingi ma dobre to nawet by nie zauważył jakie medium wykorzystał operator. Nie róbmy ze światłowodu jakiegoś świętego Graala łączności. 

• 256
  • 1233
  • 5

Mam wrażenie, że się nie rozumiemy 🙂

Ja nigdzie nie pisałem czy usługa działa czy nie, bo to nie był powód mojego wpisu. Podłączyli, to działa. Tak czy siak. Istotą mojego wpisu są faktyczne zapisy na umowie kontra rzeczywistość. Nie bez powodu od 25 maja operator w umowach jak i cennikach rozgranicza technologie (wzór umowy):

Zrzut ekranu 2026-07-16 111156.png

Moim zdaniem, jeśli na umowie 1 punkcie 1 jest tylko "światłowód (FTTH)" zamiast "Internet światłowody (HFC)" to chyba jest to niezgodność ze stanem faktycznym. Podobnie jak w Mój Orange jest niby FTTH, gdy jest HFC.

Chociaż w tym przypadku i tak bardziej stawiam jakieś błędy systemowe, brak dobrych danych co do konkretnego adresu. Zakładam, że gdyby przy składaniu zamówienia w systemie było, ze pod adresem jest HFC ("światłowodowy"), to umowa od początku byłaby przygotowana zgodnie ze stanem faktycznym. 

Zmówienie i zaakceptowana umowa była taka:

WhatsApp Image 2026-07-21 at 10.50.11.jpeg

Realnie: Internet światłowodowy i Funbox 6, a sam technik zdzwiony, że taka umowa podpisana, gdy brak FTTH.

I nie pisze tego w celu pokazania, jakie Orange jest złe. Tylko niech bardziej ogarną współprace w zakresie różnych technologii, by wiedzieli co sprzedają klientowi i na co podpisują z nim umowę. 

Ale może faktycznie jestem jakiś dziwny i zwracam uwagą na poprawności w dokumentach zgodnie z zamówieniem i świadczoną usługą. No jakoś tak mam, że jak składam zamówienie, to lubię jak zgadza się z tym co zamówiłem. Gdyby na mnie to trafiło, nie zgodziłbym się na instalację niezgodną z umową. Może macie inaczej, ze zamiast zielonych spodni przyślą Wam czerwone, ale ważne, że bez dziury 😊

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 16212
  • 67557
  • 879

@szewol  tu akurat się zgadzam. Jeśli określony jest światłowód FTTH, to niech technologia doprowadzenia do lokalu jest zgodna z nazwą 

• 3117
  • 11773
  • 71

@szewol Dwa miesiące minęło a ty byś już chciał żeby wszystkie druki i systemy były zaktualizowane 😄 To jest koropracja moloch i dużo jeszcze czasu minie aż wszędzie wprowadzą właściwe dane.

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 16212
  • 67557
  • 879

@marder  to jedna strona medalu, ale przecież z dnia na dzień nie wprowadzono nowej oferty...to proces liczony w miesiącach....

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2652
  • 10346
  • 38

@mardernapisał(-a)

ostatni odcinek kilkunastu metrów do mieszkania ma koncentryk

Ha! Koncentryk to ja sobie właśnie zrobię, z piwnicy na pięterka. Czy raczej wykorzystam instniejący koncentryk przy użyciu GoCoax