Nie można wyświetlić tego widżeta.

Internet cały czas ma dziwne "Lag Spikes"

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 5
  • 20
  • 0

Witam, od ponad rok czasu zacząłem mieć problemy z moim światłowodem.

Lubię grać w komputerowe strzelanki, i od dłuższego czasu internet w losowych odstępach spada w jakości, przez co np. teleportuje się po mapie bo moje ruchy nie są dobrze wysyłane do serwerów, moje strzały nie są rejestrowane itp.

Mam znajomych którzy mają te same problemy też korzystając z orange, nikt inny nigdy takich problemów nie posiadał. To nie jest wina serwerów, ponieważ gram w wiele różnych gier i sytuacja wciąż jest taka sama, to coś z moim internetem. Nie wina routera, gdyż ten był już wymieniany.

Jak to naprawić? Korzystam z Funboxa 3.0 i wiem że nie tylko ja mam problemy, bo widzę ciągle pojawiające się prośby o pomoc tutaj właśnie z funboxem.

9 ODPOW. 9

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 20242
  • 58557
  • 795

@Idi0t124 w jaki sposób masz połączenie z internetem: po przez WiFi, czy kabel sieciowy RJ-45?

Jeżeli przez WiFi, a odległość jest znaczna, to warto połączyć po przez kabel RJ-45. Jeżeli masz przez kabel, to warto sprawdzić kartę sieciową w komputerze, kabel. Może warto w routerze przełączyć na inne gniazdo i ponownie sprawdzić.

Może masz zamulony komputer i z tego powodu mogą również występować problemy.

• 14677
  • 60362
  • 746

@Idi0t124  przez analogię szukałeś kogoś kto w Twoim sąsiedztwie ma ta samą usługę, a inny router? W innych częściach kraju to działa podobnie? Skoro grasz online, zrób taki wywiad wśród wspolgraczy 

Znajdź wspólne cechy dla problemu 

• 5
  • 20
  • 0

@ketrasaArtur Połączenie jest przez kabel RJ-45. Gdyby był przez wifi to połączenie byłoby gorsze ze względu na kartę sieciową

• 5
  • 20
  • 0

@agat13 W sąsiedztwie te same usługi, oraz w innej części kraju gdzie mają tam i tą samą usługę i ten sam model routera. Każdy ze znajomych skarżył się na problemy. Nawet pytając różnych graczy z losowych miejsc mówili to samo.

• 14677
  • 60362
  • 746

@Idi0t124  pytałeś się jak z FB6 się to zachowuje? Może jest to podstawa i powód do wymiany? Jaką masz opcję prędkości usługi?

• 5
  • 20
  • 0

@agat13 Nie, nie pytałem się jak to wygląda z FB6. Co do prędkości to musiałbym sprawdzić, gdyż nie pamiętam.

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 7042
  • 28906
  • 230

@Idi0t124 

Losowe problemy są trudne do zdiagnozowania. Twoja asocjacja problemu z modelem rutera też oparta jest na kruchych podstawach.

Diagnostykę zacząłbym od swojej sieci, bo nad tym masz pełną kontrolę. Na początek kable i wtyczki, zasilanie, obciążenie. Potem jakiś test tego co się dzieje w trakcie tych pogorszeń by się przydał, co właściwie się dzieje: który element sieci jest przeciążony? Wątpię żebyś zdiagnozował problem po prostu zgadując i niczego nie sprawdzając.

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 2470
  • 11803
  • 101

@Idi0t124 Napisz ku pamięci o jakie tytuły chodzi. BTW, miałeś Ty lub Twoi znajomi możliwość porównania komfortu rozgrywki w grę zainstalowaną lokalnie z taką działającą w chmurze?

• 5
  • 20
  • 0

@Samotnick Nie, jakoś nigdy nie padł pomysł żeby sprawdzić jak by to działało, a tytuły gierek to np: Counter-Strike 2, VALORANT, League of Legends. Takie bardziej popularne multiplayerówki