- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Internet światłowodowy - jaki powinien być ping?
Ok, dzięki za odpowiedzi.
Miałbym w sumie jeszcze trochę inne pytanie i żeby już nie tworzyć kolejnego wątku zapytam tutaj.
Czy jeżeli będę potrzebował przenieść kompa do innego pokoju i nadal chciał korzystać z połączenia po kablu, a więc musiał przenieść także i router, to czy mogę sobie kupić dłuższy patchcord do połączenia kompa z routerem? Tzn. wiem, że technicznie to wykonalne, ale czy przełączanie tego kabla samemu to dobry pomysł? W sensie czy mogę coś popsuć?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Znacznie łatwiej coś popsujesz ruszając ruter, niż wymieniając kabelek eternetowy na dłuższy.
Generalnie zrobienie kabelków od rutera do innych lokalizacji gdzie coś po kablu można podłaczyć jest wręcz wskazane. Można to zrobić dość łatwo kończąc kabelek gniazdkami - to nie wymaga jakichś specjalnych narzędzi ani głębokiej wiedzy. Gotowych kabli z wtyczkami na końcu lepiej nie przeciągać przez przewierty i inne wąskie miejsca. Ale najgorsze co się może stać to uszkodzenie kabelka tak czy owak, więc w sumie nic nie ryzykujesz. Ze światłowodem jest podobnie, ale dużo łatwiej uszkodzić a posklejać w zasadzie się nie da. Zawsze jednak można oczywiście kupić zamiennik, to grosze kosztuje.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Wymieniłem patchcord światłowodowy na dłuższy i przeniosłem router z klatki schodowej do pokoju. Nic nie uszkodziłem. Wystarczy zachować ostrożność. Na YT są filmy z instrukcją jak to zrobić.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@R753mannapisał(-a)Wymieniłem patchcord światłowodowy na dłuższy i przeniosłem router z klatki schodowej do pokoju. Nic nie uszkodziłem. Wystarczy zachować ostrożność. Na YT są filmy z instrukcją jak to zrobić.
No i cieszyć się tylko wypada. Też sobie ze światłowodami poradziłem, zdecydowanie bardziej inwazyjnie niż tylko wymieniając "paczkord". OP może mieć jednak inne doświadczenia, skrętka jest zdecydowanie mniej stresująca.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zgoda, ale skrętka też potrafi być stresująca. Kilkanaście lat temu znajomy poprosił mnie o sprawdzenie dlaczego w pewnej wiejskiej szkole, w której ten znajomy był woźnym a jego żona dyrektorką, niektóre komputery w pracowni komputerowej nie łączą się z siecią. W tej sieci mieli 10 komputerów.. Okazało się, że ktoś (potem znajomy się przyznał) pozaciskał wtyczki niezgodnie z normą. Przestawiali stoły i niektóre kable okazały się być za krótkie. No to woźny złota rączka wziął skrętkę, pociął na odpowiednie odcinki i zacisnął na tej skrętce wtyczki. Kombinerkami. I nawet na jednym końcu udało mu się zachować kolejność kolorów. Zarobiłem nowe wtyczki i sieć zaczęła działać prawidłowo. A skąd wiedziałem jak to zrobić? Jakieś 20 lat temu dzieliłem SDI (kto to jeszcze pamięta?) na 8 komputerów. Odległości między komputerami 50 - 90 m. Do tej pory w ziemi leży około 600 m skrętki.Dziś pewnie zrobilibyśmy tę sieć na łączach radiowych.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@konradk_ żebyś miał jeszcze większą zagwózdkę to Ci powiem że podczas pomiarów światłowodów przez techników ping wogóle nie jest brany pod uwagę. Najważniejsze to tłumienność i reflektancja.Ping zależy od wielu czynników występujących na sieci dlatego jego wartość nie jest istotna przy spawaniu złączy.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Tzn. tego akurat się domyślałem, że pingu pewnie nie mierzą, tylko jakieś inne, ważniejsze parametry.
Co do wymiana kabla na dłuższy, moje obawy dotyczyły głównie tego, że uszkodzę wejście optyczne w "puszce" albo przy routerze.
Anyway, patchcorda już zakupiłem. Teraz tylko muszę przygotować miejsce do jego przeciągnięcia - muszę zrobić przewiert, czyli to o czym @j131 pisał, że lepiej nie robić, ale nie mam bardzo wyjścia. Mam nadzieję, że się uda 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dziura musi być dużo większa żeby wtyczka APC przeszła bez dewastacji samej wtyczki lub włókna, niż gdyby przeciągany był przewód bez wtyczki.
BTW, światłowód też można "skleić" w warunkach domowych (wtedy nie trzeba wtyczek przeciągać) ale to już zabawa wymagająca narzędzi. I bez gwarancji powodzenia.
Dopowiem jeszcze i to, że syn ostatnio robił identyczną operację i zdecydował się agresywnie potraktować samą wtyczkę: przy odrobinie determinacji można to zielone zdjąć nie uszkadzając za bardzo końcówki. Wtedy łatwiej przecisnąć, a zielone da się ponownie naciągnąć. Parametry po tej zabawie ma super, bo moc sygnału jest na poziomie -17dB, przy czym chyba to jest jakiś mega krótki odcinek bo moc wysyłana jest poniżej 1.
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
A właśnie, bo wcześniej nie zwracałem na to uwagi, ale teraz się trochę tym zainteresowałem i przeczytałem, że moc Rx nie powinna raczej spadać poniżej -27 dBm. U mnie jest (aktualnie) ok. -20,8 dBm. Niby się jeszcze "mieszczę", ale jestem bliżej tej dolnej granicy. Moc Tx jest natomiast ok. 3,4 dBm. Czy to są dobre parametry?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@konradk_ przepraszam, ale IMHO szukasz dziury w całym.