- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ile moze trwac usuwanie awarii internetu w Orange?
@agat13napisał(-a)Kłania się ekonomia i logika
Niestety tu nie ma żadnej logiki i tak to nie działa. Na wszystko musi być zlecenie od Operatora dla firmy utrzymaniowej. Dostaje zlecenie na FTTH to idzie i podłącza. Wiszący stary kabel go nie interesuje. Dostanie zlecenie na usunięcie miedzi to przyjedzie drugi raz i usunie. W praktyce Orange bardzo niechętnie to robi. W ramach prac przy światłowodach często miałem od Wspólnot czy Zarządcy zastrzeżenie typu ok pozwalamy Wam na światłowód ale najpierw usuńcie stare nieczynne kable. I wiesz jak to najczęściej się kończyło? Nadal tam nie ma światłowodu 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ja mogłbym bez problemu usnac stary kabel po prostu go odcinajac przy słupie. Ale powiedziano mi na infolinii by ego nie ruszac i pisać pisma.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@marderSię kręciłem po terenach masowo FTTH-owanych i jedno co rzuciło mi się w oczy to pięknie zwinięte stare podwieszki wiszące na słupach. Oczywiście nie w 100% instalacji, ale widoczne. Fakt, nie dyskutowałem o tym procedrze i procedurze ze znajomymi monterami, ale jakąś prawidłowość zaobserwowałem...stąd moje wpisy. Zresztą ktoś na forum wypowiadał się o tym, że monterzy usunęli miedź przy instalacji FTTH. Nie powiedział na jakich zasadach (czy na prośbę klienta czy sami chcieli)
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@bgolab123 Wiadomo, ludzie różnie sobie z tym radzą. Jeśli wiesz na 100% że to kabel tylko do Ciebie, nic na tym już nie działa, a nie możesz się doprosić u operatora to często na własną rękę robią z tym porządek.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
ja bym nic nie ciął. Zawsze to jakieś medium do chałupy.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@pirenejco kraj, to obyczaj..a ja bym ciął, bo po co ma wisieć nad działką sąsiada? Jeśli zaś tylko jego walory estetyczne są akceptowane przez sąsiada-niech zostanie.... Zawsze lampiony można powiesić...i flagi..Wybór 0-1
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@agat13napisał(-a)Nie powiedział na jakich zasadach (czy na prośbę klienta czy sami chcieli)
Jeśli monter był na tyle uprzejmy a klient o to go poprosił to czemu nie. Generalnie jednak tego nie chcą robić bo to kolejne dodatkowe zadanie po za systemem. A firma utrzymaniowa dostaje pieniądze za każde działanie na sieci. Więc jeśli monter coś wykona co nie zlecił mu Operator (w tym przypadku Orange) to nie będzie miał za to zapłacone.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@agat13napisał(-a).... Zawsze lampiony można powiesić...i flagi..Wybór 0-1
Dobre...to też jakieś rozwiązanie 🤣🤣🤣
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Na flagi juz mam maszt... ten do swiatlowodu;)
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@bgolab123No widzisz..konstrukcja uniwersalna...:) jeśli zaś podwieszka wisi nisko, zawsze pranie można wywiesić...linka samonośna w kablu wytrzyma 🙂