I jak nie lubić Orange Światłowód?

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 631
  • 651
  • 2

A ja powracam do tematu głównego i szybkości swiatłowodu. Pytanie do fachowców: czy jest możliwe ograniczenie na loginie szybkości łącza światłowodowego bez wiedzy abonenta? Bo wyobrażmy sobie sytuację: OP podłączyło wiecej uzytkowników niż wynika z mozliwości technicznych. Są problemy w utrzymaniem szybkości, sczegolnie przy wyzszych predkosciach. I wtedy operator z cicha ogranicza predkość download , naprzykład z 1GB na 700 Mbps. Usługa działa, tylko prędkość sie nie zgadza z umowa. Ilu abonentów sprawdza, czy prędkość usługi jest zgodna z umową? Ilu abonentów zleci reklamację popartą twardymi dowodami ( obecnie próbnik konsumencki)?  Dla OP to jest wygodne, najwyzej tym najbardziej dociekliwym podwyższymy prędkość , a reszta niech się cieszy , ze działa bezawaryjnie internet. Jest więcej abonentów, wiecej wpływów z opłat. Jest " super". Czy to tak może być?

• 425
  • 1540
  • 4

Możliwość zawsze jest. Tak samo z własnym ONT - można zainstalować bez wiedzy Orange, ale mogą być problemy po dowiedzeniu się o tym

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 58
  • 253
  • 1

@Kierus57 Takie podłączanie o jakim piszesz to jest normalna praktyka u operatorów i nie ma w tym nic dziwnego. Jak masz blok ze 100 usługami 1Gbit to nie masz do niego podciągniętego łącza 100Gbit - bo szansa, że wszyscy naraz wysycą swoje łącza jest praktycznie zerowa. A nawet jeśli się tak stanie, to chwilowo prędkość spadnie i za chwilę ktoś swoje pobieranie skończy. Stąd też gwarantowane prędkości są w umowach przedstawione procentowo - np. 80% czasu prędkość ma być taka i taka.

Oczywiści się usługi z lepszymi gwarantowanymi prędkościami, ale za to się płaci naprawdę grube pieniądze, sam nie raz słyszałem od osób w firmie, czemu płacimy tyle z łącze 100MBps, jak oni w domu mają 10 razy tyle za ułamek kwoty 😉

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12101
  • 74

@Kierus57napisał(-a)

A ja powracam do tematu głównego i szybkości swiatłowodu. Pytanie do fachowców: czy jest możliwe ograniczenie na loginie szybkości łącza światłowodowego bez wiedzy abonenta?

Raczej takie praktyki byłyby nielegalne i zupełnie zbędne.

• 631
  • 651
  • 2

@zbynak1234 wszystko co napisałeś to ok. Logiczne. Tylko dlaczego ta niska prekość jest permanetna? To jest pytanie. 

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 58
  • 253
  • 1

@Kierus57 To już inna sprawa, trzeba wyjaśniać z Orange, prędkość maksymalna powinna być dostępna zgodnie z procentami czasu podanymi w umowie.
Oczywiście mi nie chodziło o jakieś celowe przycinanie na loginie, tylko o sprzedawanie większej ilości uploadu niż może zapewnić infrastruktura w danym miejscu. Wymaga to też dobrego planowania po stronie operatora, żeby nie przesadzić (bo jak podłączysz 10 osób z łączem 1Gbps pod uplink 2,5Gbps to już będzie słabo i użytkownicy to odczują).

Sam z chęcią zobaczę co pokaże próbnik od UKE i jak się do tych pomiarów odniesie operator.

• 631
  • 651
  • 2

Właśnie podłączyłem router zgodnie z instrukcją zawartą w przesyłce. Wszystkie kable lan są podłączone do routera UKE. I działamy.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15594
  • 64172
  • 825

@Kierus57  koniecznie zdaj relację 

Poziom 25, Entuzjasta Przestworzy
  • 869
  • 3023
  • 25

@Kierus57 i jak?

• 631
  • 651
  • 2

Router podłączony zgodnie z instrukcją. Wyniki pierwsze wygłądaka tak: 

Kierus57_0-1763315268341.png

Niby wygłada,że jest wszystko w porzadku. A to zrzut ze speedtestu.net; Wygłąda tak: 

Kierus57_1-1763315444483.png

To ja juz nie rozumiem.