FUNBox6 + OrangeTV plus druga sieć

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 16
  • 33
  • 1

Chciałbym móc podłączyć się przez OrangeTV z serwerem hostującym Moonlight. Mam to ustawione tak, że w sieci FunBox jest bramka natująca ruch z tego serwera. W TV box podaję adres tej bramki i wszystko ładnie działa.

Chcę jednak wyjść z tym serwerem do sieci publicznej (natując tą drugą sieć) i nie rozumiem dlaczego z sieci 192.168.1.0/24 którą obsługuje funbox nie wychodzą połączenia na adresy z puli publicznych udostępnionych przez orange

Mam coś źle ustawione?

3 ODPOW. 3

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9001
  • 36603
  • 302

@bol_zebanapisał(-a)

Chciałbym móc podłączyć się przez OrangeTV z serwerem hostującym Moonlight.

Co to jest Moonlight?

Mam to ustawione tak, że w sieci FunBox jest bramka natująca ruch z tego serwera.

Z "tego" czyli którego? Moonlight czy Funbox?

W TV box podaję adres tej bramki i wszystko ładnie działa.

Której "bramki"? I co konkretnie "ładnie działa?"

Chcę jednak wyjść z tym serwerem do sieci publicznej (natując tą drugą sieć) 

Z którym serwerem? Jaką "drugą sieć"? NAT jest robiony przez FB, nie masz nad nim kontroli... No chyba że masz IPv6 i DSLite, wtedy w ogóle nie masz "swojego" publicznego adresu IPv4, dzielisz go z innymi i CGNAT robi całą robotę natującą...

i nie rozumiem dlaczego z sieci 192.168.1.0/24 którą obsługuje funbox nie wychodzą połączenia na adresy z puli publicznych udostępnionych przez orange

A możesz podać przykład adresu który jest z twojego LAN nieosiągalny?

Mam coś źle ustawione?

Najprawdopodobniej.

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 16
  • 33
  • 1

Monlight to serwer nvidia shield, stream w obu kierunkach zamiast monitora/klawiatury.

Wewnątrz sieci funbox jest host 192.168.1., ma osobny interface dla drugiej sieci i natuje  ruch.
W TvBox albo w terminalu windows (w LAN Orange) chcę wyjść na adres publiczny i dostaję figę.

Kiedy działa nat przez 192.168.1.2 jest OK. Ewentualnie w komputerze ustawiam statyczne trasy przez bramkę 192.168.1.2 zamiast gw Funbox. Ale TVBox nie pozwala manipulować tablicami routingu, dlatego rozwiązaniem jest NAT. 

Najlepiej jeśli TV Box i każde ine urządzenie przyjmie adres publiczny na którym jest NAT do Monlight. Ale..

Na komputerze który używa adresu z puli publicznej widzę, że pingi z wewnątrz Funbox LAN wcale nie docierają.

Czy to normalne?

Bez natłoku niepotrzebnych detali pytanie brzmi: Czy to normalnie, że z wewnątrz LAN ORANGE nie mogę połączyć się z komputerami za publicznym adresami?

--------------------------------

Scaliłem wpisy

Mikołaj

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9001
  • 36603
  • 302

Narysuj to może bo nic nie rozumiem. Po kiego grzyba ci nat w obrębie lan???