Nie można wyświetlić tego widżeta.
Nie można wyświetlić tego widżeta.
Nie można wyświetlić tego widżeta.

Dziwny problem ze światłowodem - nie działa część filmów na yt/ netflix itd

ROZWIĄZANE

Poziom 13, Tropiciel Przestworzy
  • 5
  • 28
  • 0

Dziwny problem ze światłowodem - nie działa część filmów na yt/ netflix itd

Cześć,

Mam internet światłowodowy z Orange 300 mbps z Funbox 3 i od kilku dni zauważyłem mega dziwny problem polegający na tym, że część rzeczy się nie ładuje. Np na YouTube część filmów mogę normalnie oglądać, na części nic się nie ładuje tylko chwile pokręci się kółko i później jest czarny ekran. Podobny problem jest na netflixie.  W sklepie play mogę pobierać / aktualizować tylko część aplikacji inne w nieskończoność mają oczekiwania i nic się nie ładuje. 

Jak tylko połączę się z innym internetem (testowałem net mobilny z T-Mobile i mobilny z NJU) od razu wszystko działa poprawnie i np ten sam filmik na yt/ netflix który na internecie Orange się nie ładował to na internecie mobilnym działa bez żadnych problemów. Tak samo w sklepie play, straciłem ponad godzinę, resetowałem przystawkę smart TV opartą o android TV 10 do ustawień fabrycznych, masę rzeczy próbowałem zmienić bo nie mogłem zaktualizować części aplikacji. Pomogło dopiero przełączenie się na inny internet-  wtedy od razu bez problemu wszystko zaczęło działać. Później odkryłem, że problem mam ze wszystkimi urządzeniami w domu...

Problem występuje na wszystkich urządzeniach (testowane na laptopie z windows 11,  smartfon z android 12, drugi smartfon z android 13,  przystawka smart TV oparta o Android TV 10, Fire TV Stick 4K)

Na każdym z wymienionych urządzeń problem występuje na światłowodzie Orange, jak tylko połączę się z innym netem to od razu wszystko działa poprawnie.

 

Wcześniej nie miałem żadnych problemów i światłowód działał OK. Restartowałem router kilka razy, przywracałem ustawienia fabryczne - nic nie pomaga. Jeśli chodzi o jakieś speedtesty to nawet po wifi osiągam 290-300 mbps, więc mam pełną przepustowość. Nawet w TV jak sprawdzałem speedtest to było ponad 220mbps, więc nie jest to problem z prędkością. Próbowałem zmieniać DNS na inne, tez nie pomogło. W funbox próbowałem też kombinować z ustawieniami takimi jak zmiana firewall na najłagodniejszy tryb, wymuszenie IPv4, też nic to nie dało.

Jutro oczywiście zgłoszę to oficjalnie na infolinii, ale na razie chciałem się zapytać czy ktoś ma podobny problem ? Albo czy ktoś może doradzić co więcej mogę zrobić / sprawdzić ?

 

Internet wydaje się działać "normalnie", wszystkie strony ładują się b. szybko, nie widzę żadnych opóźnień, na yt nawet jakieś testowe filmiki w najwyższej dostępnej rozdzielczości działają OK, ale wszystko zależy jak się trafi, bo filmy działają w kratkę. np w wyszukiwarkę YT wpisałem "4k" i próbowałem losowo odtwarzać materiały to działało z 50%, jak to samo zrobiłem na innym necie to działały wszystkie.  Jeszcze parę dni temu wszystko było OK 😞

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 41, Sternik Międzygalaktyczny
  • 12931
  • 53142
  • 617

Dziwny problem ze światłowodem - nie działa część filmów na yt/ netflix itd

@prW69BY565Bzjc  podaj w przybliżeniu lokalizację. To ułatwi nam ocenę sytuacji. Najprawdopodobniej gdzieś po drodze jest wycinany pewien ruch lub nie działa translacja adresów. To już stwierdzić może tylko inżynieria ruchu i to po konkretnym i precyzyjnym zgłoszeniu problemu

Domagają się tego na infolinii

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

10 ODPOW. 10

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 2053
  • 11593
  • 52

Dziwny problem ze światłowodem - nie działa część filmów na yt/ netflix itd

@prW69BY565Bzjc obstawiam usterkę na punkcie styku z siecią, zgłoszenie zrobić i to naprawią, bo po opisie wszystko u siebie sprawdziłeś, ostatnio z YouTube też miałem problemy i ustąpiły, co ciekawe na karcie SIM Orange też było tak samo, więc jakieś problem lokalny był, czasem się tak zdarzy.


Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 5486
  • 22075
  • 181

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 2372
  • 9833
  • 85

Dziwny problem ze światłowodem - nie działa część filmów na yt/ netflix itd

Cześć @prW69BY565Bzjc 

Zgłoś ten problem na  Orange czacie lub na infolinii Orange *100 lub 510 100 100 (opisz zaistniałą sytuację). Zgłoszenie powinno pomóc rozwiązać Twój problem 🙂

Pozdrawiam 🙂 


Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 7197
  • 29460
  • 270

Dziwny problem ze światłowodem - nie działa część filmów na yt/ netflix itd

@prW69BY565Bzjc  pytanie tak z ciekawości, czy do loginu do Neostrady masz na końcu dopisek /IPv6 ? jeśli tak to czy próbowałeś go usunąć lub jeśli nie to dopisać? spróbować zawsze warto. Oczywiście tak jak sam wiesz i piszą koledzy powyżej wykonaj zgłoszenie. 


Poziom 41, Sternik Międzygalaktyczny
  • 12931
  • 53142
  • 617

Dziwny problem ze światłowodem - nie działa część filmów na yt/ netflix itd

@prW69BY565Bzjc  podaj w przybliżeniu lokalizację. To ułatwi nam ocenę sytuacji. Najprawdopodobniej gdzieś po drodze jest wycinany pewien ruch lub nie działa translacja adresów. To już stwierdzić może tylko inżynieria ruchu i to po konkretnym i precyzyjnym zgłoszeniu problemu

Domagają się tego na infolinii


Poziom 13, Tropiciel Przestworzy
  • 5
  • 28
  • 0

Dziwny problem ze światłowodem - nie działa część filmów na yt/ netflix itd

Odpowiadając na wcześniejsze pytania to w loginie nie mam IPv6, problem występuje w Katowicach. 

Na infolinii zostało zgłoszone, ale jakoś mam wrażenie, że nic z tym nie zrobią, konsultantka upierała się, żeby router wymienić, albo sprawdzić na wifi  2.4 GHz, dopiero jak powiedziałem, że na forum jest wątek o problemach z usługami Google (który przeczytałem dopiero po wysłaniu posta 😞 ) to przekazała to do techników.


Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 2053
  • 11593
  • 52

Dziwny problem ze światłowodem - nie działa część filmów na yt/ netflix itd

@prW69BY565Bzjc dobrze żeś wspomniał o większym problemie, bo by to zignorowali, jednostkowe usterki zrzucają na karb routera 😉


Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 7197
  • 29460
  • 270

Dziwny problem ze światłowodem - nie działa część filmów na yt/ netflix itd

@prW69BY565Bzjc  mówisz że nie masz dopisku /IPv6, więc dopytam o to co pytałem w drugiej części mojego poprzedniego postu, czy próbowałeś może do loginu dopisać /IPv6 i w ten sposób wymusić to połączenie? (oczywiście wcześniej odznaczając opcję IPv4 jeśli została wymuszona).


Poziom 13, Tropiciel Przestworzy
  • 5
  • 28
  • 0

Dziwny problem ze światłowodem - nie działa część filmów na yt/ netflix itd

Nie próbowałem uruchamiać IPv6, ale dostałem SMS z orange, że zgłoszenie zostało zamknięte i po wstępnych testach wszystko działa OK. Na razie tylko parę minut testowałem, jak będę mieć więcej czasu to dokładniej to jeszcze przetestuje