Duży ping między Krakowem (Orange) a Warszawą (Play)

ROZWIĄZANE

Poziom 9, Zwiadowca Przestworzy
  • 3
  • 8
  • 0

Hej, zostawiłem w domu (Kraków) skonfigurowany ddns i wakeonlan żeby podczas wizyty w Warszawie przetestować granie zdalne. Niestety jak tylko to wszystko uruchomiłem to się okazało że ping wynosi 150-300ms. W domu w Krakowie mam światłowód oczywiście od orange, natomiast w Warszawie łączyłem się przez światłowód od UPC (Play). Jak puściłem traceroute to się okazało że pakiety po całym świecie latają, od hamburga nawet do stanów. Jedyne co pomogło to połączenie się przez hotspot internetu komórkowego od orange, co zrzuciło ping to akceptowalnych wartości (20-40). Oczywiście internet komórkowy jest ograniczony, szczególnie jeżeli chodzi o streaming video, więc nie jest to rozwiazanie problemu. Czy ktoś wie czemu proste polaczenie Kraków Warszawa różnych operatorów lata po całym świecie, kiedy różnica pingu powinna być niezauważalna?

*Doprecyzowałem nazwę tematu - moderator Wojciech.

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2928
  • 13882
  • 129

@Bodzioo44 Jeżeli wspomniani operatorzy nie wymieniają się ruchem w krajowym węźle to jest jak jest. Może przez Cloudflare udałoby się skrócić trasę ale nie mam dostępu do P aby zrobić testy.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

7 ODPOW. 7

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1487
  • 5929
  • 57

Ping miedzy Krakowem a Warszawa

@Bodzioo44  użyj VPNa.

• 3
  • 8
  • 0

Próbowałem z NordVPN, ale niestety aplikacja której używam do streamingu (Parsec) korzsta z Ipv6 które NordVPN z kolei blokuje. Próbowałem też tunel z Wireguard, ale ping pozostał bez zmian. Jeszcze spróbuje się pobawić z NordVPN. Nie zmienia to faktu że połączenie które nigdy nie powinno opuścić Polski leci przez stany.

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1487
  • 5929
  • 57

@Bodzioo44  możesz jeszcze zmienić DNSy.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35096
  • 293

@Bodzioo44napisał(-a)

Próbowałem z NordVPN, ale niestety aplikacja której używam do streamingu (Parsec) korzsta z Ipv6 które NordVPN z kolei blokuje. Próbowałem też tunel z Wireguard, ale ping pozostał bez zmian. Jeszcze spróbuje się pobawić z NordVPN. Nie zmienia to faktu że połączenie które nigdy nie powinno opuścić Polski leci przez stany.

Pokaż jakieś namacalne dowody, bo nie jest to normalne. Ani nie było wcześniej zgłaszane.

• 3
  • 8
  • 0

Trochę się jednak słabo znam na tym jak to wszystko działa, więc w razie czego poprawiajcie. Tutaj jest traceroute adresu ddns w krakowie. te wartości się zgadzają z tym czego doświadczyłem używając parseca który z tego co mi wiadomo łączy się p2p. drugi SS to jest traceroute z raspberrypi ktora jest w tej samej sieci w krakowie co desktop, do mojego obecnego ip w warszawie

Untitled.pngUntitled1.png

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2928
  • 13882
  • 129

@Bodzioo44 Jeżeli wspomniani operatorzy nie wymieniają się ruchem w krajowym węźle to jest jak jest. Może przez Cloudflare udałoby się skrócić trasę ale nie mam dostępu do P aby zrobić testy.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12101
  • 74

O ile pamiętam VPN typu zerotier daje HOP0 dla urządzeń nawet na 2 końcu świata. Sam mam vps'a spiętego przez zerotier i działa to naprawdę nieźle.