Dopłata za internet: sieć innego operatora a dom jednorodzinny

Poziom 25, Entuzjasta Przestworzy
  • 869
  • 3023
  • 25

1. Za dzierżawę sieci innego dostawcy wynajmujący musi jej właścicielowi zapłacić.
2. Przyłącze w bloku to dwie godziny roboty, domek to 8 albo i gorzej. Te 20 zł miesięcznie to i tak tylko część poniesionych przez operatora kosztów. Ktoś go musi ponieść. Ten, kto je wygenerował brzmi sprawiedliwie. Chyba nie chcesz, by wszyscy abonenci płacili po równo?

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 100
  • 284
  • 3

A jak ja sam już sobie przekopałem, puściłem rurki i podłączenie zajmie 15 minut, to nie będzie opłaty? 🙃

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35094
  • 293

Naprawdę? Nie macie nic ciekawego do roboty? No to piszcie te donosy, może operatora zmuszą do zmiany struktury oferty. Oddechu bym nie wstrzymywał.

• 100
  • 284
  • 3

@j131napisał(-a)
Naprawdę? Nie macie nic ciekawego do roboty? No to piszcie te donosy, może operatora zmuszą do zmiany struktury oferty. Oddechu bym nie wstrzymywał.

Ja donosu nie będę pisał, pytałem tylko czy zwolnią mnie z opłaty jak wkopałem go sam i wszystko w domu przygotowane 🙂 

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35094
  • 293

Nie.

• 100
  • 284
  • 3

Wiedziałem jaka będzie odpowiedź, jedyny plus, że będzie dobrze zrobione 🙂 

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 322
  • 1398
  • 33

Jakby się zastanowić, to pytanie ma sens.

Orange wprowadził dopłatę za domek ze względu na większe koszty ponoszone w ramach inwestycji.

Jednak w takich przypadkach ponosi je operator hurtowy, a Orange jedynie aktywuje usługi.

Oczywiście opłaty za dzierżawę łącza w obu przypadkach są tajne i nie wiemy czy jest jakaś różnica. W każdym razie uzasadnienie pierwszej dopłaty w tym przypadku trochę się nie klei. 😉

Poziom 16, Badacz Przestworzy
  • 12
  • 60
  • 0

Mieszkam w bliźniaku. Światłowód od Światłowód Inwestycje. Podłączenie kabelka zajęło technikowi około 30 minut. Więc argument że podłączenie światłowodu do bloku zajmuje mniej czasu jest chybiony. Ale jeżeli rzeczywiście to trudność w podłączeniu kabelka jest powodem, że mieszkańcy domków muszą zapłacić więcej to opłata ta powinna być jednorazowa i ujęta w pozycji opłata za podłączenie, bo przecież podłączenie kabelka to czynność jednorazowa. 

• 428
  • 1541
  • 4

Ogółem możesz negocjować rabat na tą opłatę, aby za nią nie płacić. 

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 2997
  • 11193
  • 65

Dyskusja o tej opłacie nie ma sensu. Tak sobie to Orange skalkulował i tyle. Nie podoba się to albo bierzesz innego operatora albo możesz zgłosić do UOKiK-u.