- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dopłata za internet: sieć innego operatora a dom jednorodzinny
Ja myślę, że jednak ma sens. Bo może ktoś z Orange czyta to forum i coś się zmieni w tej sprawie.
Jak napisałem - podłączenie światłowodu do mego domu zajęło technikowi około 30 minut. Ale ja mam 40 metrów do słupa ze spliterem. Znajomy ma ponad 150 m. Tam technik musiał podwiesić kabel na kilku słupach pośrednich. To zajęło dużo więcej czasu. Ale i znajomy i ja zapłaciliśmy za podłączenie tyle samo i tyle samo teraz płacimy za internet. Pewnie, operatora mogę zmienić, ale żaden inny w mojej lokalizacji nie oferuje prędkości 2Gb/s. Póki co to jeszcze przez 7 miesięcy mam zwolnienie z tej dodatkowej opłaty. Potem się zobaczy.
Była kiedyś dyskusja o udostępnieniu możliwości wypożyczenia routera Funbox 10 dla wszystkich chętnych. I Orange pod wpływem wypowiedzi dyskutantów taką możliwość udostępnił. Trzeba dopłacić ale możliwość jest. Więc te dyskusje mają sens.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@R753man tutaj nikt nie zagląda z pracowników Orange oprócz moderatora. Opłaty są pobierane od wielu lat. Przez ten czas jeśli ktoś miał z tym problem to dawno to zgłosił ale jak widać firma niczego nie zmieniła. Czas instalacji jest indywidualny. Na blokach też są sytuacje że robi się 30 minut albo 2 godziny. To nie ma znaczenia. Bardziej chodzi o opłacalność takiej inwestycji. Do domków są większe nakłady a mały zysk. Dlatego jest dodatkowa opłata żeby choć trochę to zrównoważyć
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@nie_mój_orangenapisał(-a)Korzystam z pakietu usług Orange Love. od dwóch lat usługi są świadczone na światłowodzie zewnętrznego dostawcy. Ostatnio zaczęło mnie zastanawiać dlaczego Orange nalicza mi dwie osobne opłaty:
- dopłata za internet dostarczany na sieci innego dostawcy, bodajże 5zł
- dopłata za internet w budynku jednorodzinnym, 20zł
Zastanawia mnie uzasadnienie tych opłat. Skoro usługa świadczona jest na łączu innego operatora, to dlaczego mam jeszcze płacić za coś co nazywa się "internet w budynku jednorodzinnym" - swoją drogą, mam wrażenie, że jest to bezpośrednie przedłużenie opłaty wcześniej znanej pod nazwą "utrzymanie łącza". Jeżeli jestem w błędzie i opłata za internet w budynku jednorodzinnym nie ma nic wspólnego z kosztami utrzymania linii, to proszę naprostujcie mnie 😉
@nie_mój_orange , akurat podpisałem z Orange umowę na światłowód dzierżawiony u Polskiego Światłowodu Otwartego. Ich handlowiec nie certolił się i z przedstawił ofertę korzystną dla siebie, w tym tę opłatę 20 zł. Dopiero jak trafiłem (za trzecim podejściem) na infolinii sprzedażowej Orange na konsultantkę, ofertę dostalem z rabatem na 25 zł bez grosika, czyli o tyle mniej, co Tobie naliczają. Aż dziwne, że dopiero po takim czasie umowy nagle Ci się przypomniało. Takie coś załatwia się na etapie konsultacji do ewentualnej umowy. Jak widzisz, można😊
- « Poprzedni
- Następny »