Nie można wyświetlić tego widżeta.

Do czego realnie można wykorzystać internet Orange 10Gb/s

Poziom 11, Tropiciel Przestworzy
  • 8
  • 35
  • 0

@RbejKupiłeś już telewizor 16K? Czy masz 4K (gdy stacje Polsat, TVN, TVP nadają w 4x mniejszej ilości pikseli 1080p)?

Nie bojkotuję 10 Gb/s, ale serwery są zbyt wolne (i będą latami). Ostatnio z Xbox Live szło 40-50 Mb/s w szczycie więc przerwałem i ściągnąłem poza szczytem. Gra 100 GB ściąga mi się ok. 45 min (na łączu 300, na 1 Gb/s to nadal zbyt wolne 14 minut i rzadko realne, 14 czy 45 nie ma sensu czekać tylko się włącza robiąc co innego w domu), 10 Gb/s to poniżej 1,5 minuty - to istotna różnica, że będzie warto poczekać przed ekranem.

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2344
  • 8914
  • 33

no przecież można do znudzenia powtarzać, że usługa ma służyć wielu urządzeniom korzystającym z dostępu jednocześnie, a nie jednemu userowi pobierającemu pliczek w kilka sekund.

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 140
  • 485
  • 3

Chopie, no ale czasem np trzeba kupić 10Gbps żeby mieć upload 1Gbps zamiast 300 czy 600. A to już robi realną różnicę przy backupach online np na dysk podłączony do routera u rodziców czy kumpla.

Poza tym, to Ci kupujący te 10Gbps zapewniają napęd i fundusze na to, by za x lat każdy miał 10Gbps gdy to już będzie niezbędne.

Nawet jeśli to drogie (a nie jest), to ich stać i mają taką fanaberię bo należą do tych 5% early adopterów.

Bez tego, dalej mielibysmy łącza 10Mbps/10Mbps bo więcej dla Teamsa, FullHD Youtube nie potrzeba.

BTW: jeden stream 4k HDR HFR na Youtube który ma znaczną kompresję to 85 Mbps, a 8k to już do 300Mbps. W wyszej jakości to już więcej. A telewizory 8K to już rzeczywistość ze średnio-wyższej półki.

• 2344
  • 8914
  • 33

Chłopie, masz rację, to też jest uzasadnienie i do tego "realnie można wykorzystać internet Orange 10Gb/s". I co ciekawe, na speedtestach upload najczęściej dochodzi do max.

Poziom 22, Odkrywca Przestworzy
  • 424
  • 1354
  • 11

@the_woocash z tymi telewizorami 8K to żeś nieźle odleciał

• 140
  • 485
  • 3

Czemu?

Poziom 12, Tropiciel Przestworzy
  • 18
  • 42
  • 0

Dają takie prędkości, a później właśnie każdy oczekuje,że właśnie komputery i co mnie śmieszy telewizory będą ściągać dane z taką prędkością! Nawet nie wiecie jak ludzie potrafią być oburzeni, że telewizor nie wyciąga 3Gb/s z umowy.

• 1289
  • 3113
  • 31

@Rbejnapisał(-a)

Takie łącze można wykorzystać do wkurzania ludzi, które na nie nie stać, dlatego wciąż zadają to idiotyczne pytanie o sens posiadania takiego łącza. Tak samo jak nie potrzebują lepszego telefonu, lepszego komputera, lepszego samochodu itd….Człowiek nie potrafi przyznać się do tego że go nie stać, jakby to było coś złego, więc zamiast tego oszukuje sam siebie i innych, że nie potrzebuje nic lepszego i to co ma mu wystarcza.

Dawno nie czytałem większych bzdetów. 

Jakoś nie widzę żeby ludzie się rzucali na 8Gb/s czy nawet na 2Gb/s a uwierz mi stac ich na te prędkości. 

Operatorzy wymyślają potrzebę posiadania najszybszego internetu....

• 140
  • 485
  • 3

Ludzie się może i rzucili, ale ono nie jest dostępne w wielu miejscach.

Na moim przykładzie - jeśli 8Gbps jest tańsze niż 1Gbps, to nie widzę powodu by brać 1Gbps

• 2344
  • 8914
  • 33

@the_woocashnapisał(-a)

Na moim przykładzie - jeśli 8Gbps jest tańsze niż 1Gbps, to nie widzę powodu by brać 1Gbps

na moim przykładzie - ja widzę: ONT.